Alexandru Rafila susţine varianta angajării răspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind Certificatul COVID: „Face posibilă aplicarea lui când suntem pe trend crescător”

Publicat: 21 12. 2021, 19:45
Actualizat: 21 12. 2021, 19:48
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila (FOTO: Mediafax Foto/Marian Ilie)

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că susţine varianta angajării răspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind Certificatul COVID, un aspect agreat şi de colegii din PSD, urmând a fi discutat şi cu PNL şi UMDR. El susţine că prin cele 15 teste gratuite ar fi acoperite 42 de zile calendaristice.

„Este o manieră care duce la o adoptare rapidă şi face posibilă aplicarea lui când suntem pe trend crescător. Dacă adoptăm până la sfârşitul lunii sau începutul lui ianuarie, putem număra corect numărul de săptămâni. Ideea Cerfiticatului e de reacţie la creştere rapidă”, a declarat Alexandru Rafila, citat de Adevărul.

Ministrul Sănătăţii a dat detalii şi despre proiectul de lege susţinut de el: „Proiectul de lege prevede utilizarea unui Certificat electronic COVID care ţine cont de cele trei posibilităţi: vaccinare, trecere prin infecţie şi testare”.

„Am propus un pachet de 15 vouchere electronice, care pot fi ultizate la oricare din locurile de testare: medici de familie, laboratoare, farmacii (…) Valabilitatea şi utlizarea lor e în timpul în care va fi nevoie de certificat. Diferenţa e că introducem un mecanism de utilizare a certificatului când avem creştere de timp de 3 săptămâni consecutiv, iar renunţarea când trendul e descrescător”, a precizat Rafila.

Ministrul a explicat faptul că un voucher a fost calculat la o valoare de 10 euro: „15 teste acoperă 30 de zile lucrătoare sau 42 de zile calendaristice”, a completat ministrul, care susţine că cel mai probabil lunile cu cel mai mare risc vor fi februarie şi martie.

„Dacă suntem responsabili, cred că da”, a subliniat Rafila, fiind întrebat dacă e de părere că va fi adoptată legea până la finalul anului.

Vă recomandăm și: