VIDEO | Cițu, despre certificatul verde: Avem un proiect de lege respins de PSD și nimic altceva. Asumarea răspunderii pe certificatul verde e o decizie a premierului

Publicat: 20/12/2021, 22:26
Actualizat: 20/12/2021, 23:13

Președintele PNL, Florin Cîțu, a declarat, luni la Digi24, că  în momentul de față există un proiect de lege în Parlament, dar care nu este finalizat, iar proiectul depus de PNL și UDMR a fost respins de PSD. El a precizat că premierul Ciucă este responsabil de implementarea certificatului verde.

„Suntem pe 20 decembrie și nu avem … Avem un proiect depus de noi, de Kelemen Hunor, votat contra de cei de la PSD, dar nu avem o variantă. Timpul curge în defavoarea noastră. E nevoie de acest proiect, să vină, avem mai multe variante, foarte bine”, a declarat Florin Cîțu.

Liderul PNL susține că este imperios necesar să se găsească o soluție pentru implementarea certificatului verde, chiar dacă nu este perfect, el poate fi îmbunătățit. Altfel, grupările anti-vacciniste beneficiază și câștigă teren în lupta cu pandemia de Covid-19.

„Trebuie să agreăm o variantă să o votăm. Să vedem care este. Cel mai rău este să nu faci nimic. Cei care sunt împotriva acestei acțiuni sunt cei care beneficiază. Sunt grupările anti-vaccinare, deși știm că e singura soluție. Cred că se beneficiază… Trebuie să venim cu ceva, ori să votăm ce e în Parlament. Dacă nu e perfect, îl îmbunătățim”, a afirmat Cîțu.

„Cei din privat vor plăti bani pentru testele făcute de cei din sectorul public”

Florin Cîțu nu este de acord cu testarea pe bani publici susținută ferm de către cei de la PSD, în condițiile în care există mai multe tipuri de vaccinuri anti-Covid-19 oferite gratuit de către stat.

„Pentru dvs și cei care ne urmăresc… Nu e o surpriză că nu vreau ca pe banii publici să fie făcute asemenea cheltuieli (cu testele n.r).Când există vaccin gratuit… Nu mi se pare normal. Avem peste 7 milioane vaccinați. Eu și PNL … suntem atenți când vine vorba de banul public. Să propui teste gratuite… Cei din privat vor plăti bani pentru testele făcute de cei din sectorul public?

Merge împotriva a tot ce susținem noi, liberalii. Nu poți să alegi doar 2-3 sectoare, referitor la creșterea de salarii. Așa și la teste. Aceste lucruri… noi am luptat contra lor. Vom lupta în continuare împotriva acestor lucruri”, a declarat liderul PNL.

Președintele liberalilor susține că dacă testele vor fi distribuite gratuit la bugetari, atunci ar trebuie oferite gratuit și în mediul privat. De asemenea și în cazul voucherele de vacanță ar trebui aplicată aceeași măsură.

„Mie mi se pare importantă rata de vaccinare. Dacă cele 15 teste sunt corelate cu creșterea gradului de vaccinare, ele trebuie să meargă și în privat. La fel și cu voucherele de vacanță”.

El a precizat că în prezent, în Parlament există un proiect de lege în ceea ce privește certificatul verde și nimic altceva.

„Avem un proiect de lege în Parlament și nu mai avem nimic altceva, referitor la legea Certificatului verde. Trebuie să îl avem, nu există un termen limită. Premierul a spus că până la sfârșitul anului”, a afirmat Florin Cîțu, la Digi24.