Comisarul european pentru Buget, despre reconstrucția Ucrainei: ”Avem nevoie de un model actualizat al Planului Marshall”

Publicat: 07 04. 2022, 10:55
Actualizat: 07 04. 2022, 10:57
Johannes Hahn, Comisarul European pentru Buget și Resurse Umane | Foto - Profimedia Images

Johannes Hahn, Comisarul European pentru Buget și Resurse Umane, a declarat că Ucraina – după încheierea războiului cu Rusia – va avea neapărat nevoie de un model actualizat al Planului Marshall pentru reconstrucție.

După al Doilea Război Mondial, Statele Unite ale Americii au conceput și implementat Planul Marshall – European Recovery Program (ERP) – un ajutor financiar destinat a ajuta la reconstrucția țărilor afectate de conflict.

Pe data de 5 iunie 1947, într-un discurs rostit în Aula Universității americane Harvard, secretarul de stat american George Marshall a anunțat lansarea unui vast program de asistență economică destinat refacerii economiilor europene, scopul fiind acela de a stăvili extinderea comunismului.

Inițial, Planul Marshall a fost destinat tuturor statelor europene, numai că a fost respins de Uniunea Sovietică și sateliții ei, din teama că influența americană va crește pe continentul european. Astfel, Planul Marshall a constat într-un ajutor financiar acordat unui număr de doar 16 state din vestul Europei, iar pentru administrarea acestuia a fost înființată Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD).

Eforturile pentru reconstrucţia Ucrainei nu vor putea fi susţinute doar de UE

Potrivit comisarului european, un astfel de plan Marshall actualizat ar ajuta Ucraina devastată de război să se recupereze mai repede de pe urma distrugerilor masive produse de armata rusă.

Totodată, planul ar duce la ”o convergenţă mai rapidă a Kievului cu Uniunea Europeană”.

”Cred că ceea ce avem nevoie pentru Ucraina, la capătul zilei, este un model actualizat al Planului Marshall”, a spus Johannes Hahn în timpul unei conferințe de presă, informează realitatea.net.

Deocamdată, nu a fost făcută și o estimare a sumelor necesare pentru Planul Marshall actualizat, dar a Comisarul European pentru Buget și Resurse Umane a mai transmis că ”eforturile pentru reconstrucţia Ucrainei nu vor putea fi susţinute doar de UE” şi că, probabil, ”va fi nevoie şi de implicarea ţărilor din G20” (n.red. – Este un grup de miniștri de finanțe și guvernatori ai băncilor centrale din 20 de economii – 19 ale celor mai mari economii naționale, plus al Uniunii Europene). Printre acestea se numără, de altfel, şi Rusia.

Johannes Hahn a mai spus că – în acest moment – UE ”nu intenţionează să înceapă o nouă schemă de împrumut în comun pentru a face faţă consecinţelor economice şi sociale pe care blocul comunitar le-ar putea resimți ca urmare a războiului din Ucraina”.

”Există suficiente împrumuturi ieftine nefolosite în planul de recuperare al UE pe care guvernele le pot solicita. Din totalul de 380 de miliarde de euro de împrumuturi ieftine disponibile în fond, guvernele au solicitat până acum numai 166 de miliarde, astfel că încă sunt disponibile 214 miliarde”

Johannes Hahn, Comisarul European pentru Buget și Resurse Umane


Citește și: