Primarul din Mariupol: „Au transformat întregul oraș într-un lagăr al morții. Acesta este noul Auschwitz”

Primarul din Mariupol: „Au transformat întregul oraș într-un lagăr al morții. Acesta este noul Auschwitz”
Primarul din Mariupol: ”Au transformat întregul oraș într-un lagăr al morții |Foto - Profimedia Images
Publicat: 06/04/2022, 17:10
Actualizat: 06/04/2022, 17:23

Mariupol este cel mai bombardat oraș din Ucraina, iar primarul localității acuză Rusia și spune că zona a devenit „noul Auschwitz”. Edilul dezvăluie că Rusia a deschis crematorii mobile în oraș, tocmai pentru a distruge dovezile care confirmă uciderea civililor și, totodată, vorbește despre mii de victime.

Mesajul primarului Vadym Boychenko a fost transmis în mediul online, iar acesta scrie că orașul Mariupol s-a transformat într-un ”lagăr al morții”.

”Au transformat întregul nostru oraș într-un lagăr al morții. Din nefericire, analogia sinistră capătă din ce în ce mai multă confirmare. Aici nu mai suntem în Cecenia sau Alep. Acesta este noul Auschwitz și Maidanek”, scrie în mesajul primarului.

Potrivit primelor estimări, 5.000 de persoane au fost ucise în orașul portuar din sudul țării – unde locuiau, înainte de invazie, 40o.000 de persoane, multe dintre ele fugind, apoi, din calea războiului -, însă Vadym Boychenko susține că ar putea fi vorba despre zeci de mii de morți.

”Rusia a deschis crematorii mobile în oraș”

Vadym Boychenko a acuzat Rusia că ”a deschis crematorii mobile în oraș pentru a distruge dovezile privind uciderea civililor”.

”Acesta este motivul pentru care Rusia nu se grăbește să dea undă verde misiunii turcești și altor inițiative pentru a salva și evacua complet Mariupol”, a mai scris primarul din Mariupol, afirmând și că persoane care colaborează cu Rusia colectau și ardeau cadavrele locuitorilor din Mariupol.

Cu doar două zile în urmă, Vadym Boychenko avertiza că situația din Mariupol este critică, fiind vorba despre o posibilă catastrofă umanitară.

”Situația din Mariupol rămâne foarte dificilă. Suntem în pragul unei catastrofe umanitare – fără lumină, fără apă, fără hrană, fără medicamente de mai bine de o lună. Prin urmare, insistăm ca Mariupol să beneficieze de o evacuare completă și de acces în oraș. Dar vedem că, astăzi, Federația Rusă blochează toate ajutoarele umanitare care se îndreaptă spre Mariupol. Și nicio încărcătură nu a ajuns la Mariupol”, acuza Vadym Boychenko.


Citește și: 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politicăciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase