LIVE UPDATE – Război în Ucraina, ziua 43: Peste 5.000 de civili au fost uciși în Mariupol / Marea Britanie „va trimite vehicule blindate pentru a ajuta Ucraina” / Forțele ruse încearcă să preia controlul total asupra Donbasului / NATO anticipează că războiul ar putea dura „luni, chiar ani”

Publicat: 07/04/2022, 00:33
Actualizat: 07/04/2022, 15:41

Trupele ruse blochează accesul umanitar la Mariupol pentru a ascunde „miile” de victime din orașul distrus de bombardamente, a acuzat miercuri președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Soldaţii ruşi speră să acopere dovezile de crime de război prin folosirea unor crematorii mobile pentru a arde cadavrele civililor ucraineni pe care i-au ucis, susține și primarul oraşului ucrainean Mariupol, Vadim Boicenko. Între timp, SUA consideră acum că „vor putea identifica unitățile ruse” care au comis atrocitățile de la Bucha, Ucraina, potrivit unui oficial american apropiat investigației citat de CNN. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spune că războiul din Ucraina ar putea dura „luni, chiar ani”.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 15:30 – „Rușilor le este frică și când se sperie devin răi, cruzi, amenință, ucid și nu au nici un respect pentru viață”. Mărturii din infernul din Bucea

Odată cu eliberarea localității de lângă Kiev, Bucea, ies la iveală povești terifiante despre cruzimea trupelor ruse.

„Rușilor le este frică și când se sperie devin răi, cruzi, amenință, ucid și nu au nici un respect pentru viață. Ne-au împiedicat să ne salvăm prietenii care ne cereau ajutor de sub dărâmături”, povestește pentru Corriere della Serra Victoria Kasmirenko, o fată în vârstă de 16 ani, în fața casei ei, una dintre puținele rămase în acest oraș al ruinelor. (Citește continuarea aici…)

UPDATE ora 14:28 – Ucraina îndreaptă un deget acuzator către Ungaria: ”Încurajează Moscova să comită noi crime”

Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe a lansat acuzații grave la adresa Ungariei și a premierului Viktor Orban, spunând că atitudinea oscilantă a guvernului de la Budapesta încurajează Moscova ”să comită noi crime”.

UPDATE ora 14:14 – Vasile Dîncu, despre atrocitățile de la Bucha: Uciderea deliberată a civililor trece dincolo de orice regulă a războiului

Vasile Dîncu a condamnat în termeni duri atrocitățile din Bucha, într-o videoconferință a ministrului apărării naționale cu omologii din Bulgaria, Georgia, Polonia, Turcia și Ucraina.

Vasile Dîncu / Sursa: Guvernul României
Vasile Dîncu / Sursa: Guvernul României

UPDATE ora 14:00 – Ministrul ucrainean de Externe, la sediul NATO: ”Cu cât primim mai multe arme și cu cât ajung mai devreme în Ucraina, cu atât mai multe vieți omenești vor fi salvate”

Secretarul general NATO – Jens Stoltenberg – l-a primit, la sediul Alianței Nord-Atlantice, pe Dmytro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei.

Stoltenberg a precizat, încă o dată, că NATO trebuie să protejeze și să apere toți aliații, cu atât mai mult în contextul conflictului din Ucraina, iar Moscova nu poate trata cu superficialitate acest demers.

UPDATE ora 13:13 – ONU votează joi dacă va suspenda Rusia din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite decide joi dacă va suspenda Rusia din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului în urma rapoartelor de „încălcări grave și sistematice și abuzuri ale drepturilor omului” în timpul invaziei din Ucraina.

UPDATE ora 12:54 – Expert al Centrului de Analiză Europeană: ”Putin recreează încet, dar sigur, sistemul totalitar sovietic, interzice orice disidență și înăbușă accesul la informații libere”

Conflictul din Ucraina a amplificat până la cote alarmante tensiunea dintre Occident și Federația Rusă, iar mutările lui Vladimir Putin sunt analizate de experți și strategi militari, într-o încercare permanentă de a descifra scenariul întocmit la Kremlin.

Vladimir Putin | Foto – Profimedia Images

UPDATE ora 11:26 – „Filmați acești tâlhari. Uite, ăsta e încă în viață. Gâfâie!”. O filmare ar arăta soldați ucraineni în timp ce ucid ruși luați prizonieri

O filmare publicată online, luni, și verificată de The New York Times arată mai mulți soldați ucraineni care ucid soldaţi ruşi luaţi prizonieri de război lângă un sat situat la vest de Kiev. 

UPDATE ora 10:26 – Marea Britanie „va trimite vehicule blindate pentru a ajuta Ucraina” 

Marea Britanie elaborează planuri pentru trimiterea de vehicule blindate în Ucraina, potrivit The Times.

Conform sursei citate, Ministerul Apărării are în vedere opțiuni precum trimiterea unui vehicul de patrulare protejat, cum ar fi Mastiff, sau un vehicul precum Jackal, care poate fi folosit ca vehicul de patrulare de recunoaștere sau cu rază lungă de acțiune.

Vehiculele ar putea permite forțelor ucrainene să avanseze mai departe spre liniile rusești.

Forțele britanice vor fi trimise într-o țară de lângă Ucraina pentru a face antrenamente, a declarat o sursă din Apărare pentru The Times.

Mai multe ajutoare pentru Ucraina, inclusiv rachete antitanc și antiaeriene, va fi anunțate în câteva zile, a adăugat sursa citată.

UPDATE ora 11:18 – Eugen Tomac: „Diplomații lui Putin care contestă crimele împotriva umanității din Ucraina sunt o sfidare la adresa întregii lumii”

Eugen Tomac, europarlamentar și președinte al Partidului Mișcarea Populară, consideră că Rusia ar trebui exclusă din Consiliul pentru Drepturile Omului al Organizației Națiunilor Unite după atrocitățile din Ucraina.

UPDATE ora 11:07 – GALERIE FOTO Un protest artistic împotriva războiului împarte în tabere locuitorii unui oraș din România. Amenințări cu reclamații la Ministerul Culturii: „Minunea de acolo este oribilă și trebuie să dispară”

O adevărată polemică s-a iscat, în aceste zile, la Reșița, după ce, Monumentul Eroilor din oraș a fost ales de artistul Nicolae Comănescu locul pentru a realiza o instalație artistică prin care să protesteze față de războiul din Ucraina. Întregul monument, operă a sculptorului Constantin Lucaci, va fi înfășurat cu saci umpluți cu nisip, un fel de baricadă, cum sunt în aceste zile pe străzile orașelor din Ucraina.

SURSĂ FOTO: Petre Dalea

UPDATE ora 10:55 – Comisarul european pentru Buget, despre reconstrucția Ucrainei: ”Avem nevoie de un model actualizat al Planului Marshall”

Johannes Hahn, Comisarul European pentru Buget și Resurse Umane, a declarat că Ucraina – după încheierea războiului cu Rusia – va avea neapărat nevoie de un model actualizat al Planului Marshall pentru reconstrucție.

UPDATE ora 10:37 – Soldații ruși au săpat tranșee la Cernobîl, în solul contaminat radioactiv, arată imagini surprinse de o dronă

Militarii ruși au uimit din nou lumea printr-o decizie nu tocmai inspirată. Soldații invadatori au săpat tranșee în solul radioactiv de lângă centrala nucleară de la Cernobîl, după cum arată imagini suprinse de dronele trimise să survoleze zona de către armata ucraineană, în urma retragerii rușilor de acolo. Imaginile, transmise de CNN, arată gropi goale şi tranşee ale fortificaţiilor militare în zona Pădurea Roşie.

UPDATE ora 10:00 – Forțele ruse încearcă să preia controlul total asupra Donbasului – susține Ucraina

Trupele ruse „se regrupează și efectuează operațiuni de recunoaștere” pentru o ofensivă în regiunea Donbas din estul Ucrainei, care include Donețk și Lugansk, potrivit armatei ucrainene, citată de Sky News.

Armata a spus că trupele ruse fac eforturi pentru a „sparge apărarea” forțelor ucrainene din regiunea Donețk.

Forțele ucrainene au precizat că au luat înapoi Osokorivka, localitate situată lângă Herson, în sud.

Forțele ruse continuă, de asemenea, eforturile de a ocupa orașul Mariupol, iar bombardamentele sunt în desfășurare în Harkov, în nord-est, a spus armata.

Trupele ruse folosesc liniile de cale ferată pentru a deplasa mărfurile militare cu viteză.

UPDATE ora 09:40 – Austria expulzează patru diplomați ruși

Austria expulzează patru diplomați ruși pentru că au acționat într-un mod care este incompatibil cu statutul lor diplomatic, a declarat o purtătoare de cuvânt a ministrului Externe, citată de Sky News.

Țara se alătură altor state din UE, cum ar fi Franța, Italia și Germania, care au făcut mișcări similare în această săptămână în urma presupuselor crime de război din Bucea.

Dar, spre deosebire de acele țări, Austria nu a spus că mișcarea a fost din cauza acțiunilor forțelor ruse în Ucraina.

Trei dintre diplomați lucrează la ambasada Rusiei, iar altul are sediul la Salzburg.

Li s-a cerut să părăsească țara până pe 12 aprilie.

UPDATE ora 09:06 – Putin „şi-a scurtat zilele la putere” din cauza deciziei de a invada Ucraina, a spus un apropiat al lui Navalnîi la summitul ONU

Prin decizia sa de a invada Ucraina, președintele rus Vladimir Putin „şi-a scurtat zilele la putere”, a declarat Leonid Volkov, un apropiat al lui Aleksei Navalnîi, principalul opozant al Kremlinului. (Citește mai multe aici…)

UPDATE ora 09:00 – Șocant: O fetiță de 9 ani a fost violată de 11 soldați ruși. Apoi, au ucis-o și i-au desenat litera „Z” pe piept 

Povestea a fost făcută publică de Alina Dubovska, jurnalist la ziarul ucrainean Public, care a relatat într-o postare pe Facebook ce s-a întâmplat cu fetița de doar 9 ani. Informațiile i-au fost furnizate de către o rudă a copilei, care a asistat la întreaga scenă.

UPDATE ora 08:40 – Aproape 9.000 de ucraineni au intrat miercuri în România. Sunt cu 18% mai mulți decât ieri

Miercuri, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 63.635 de persoane, dintre care 8.894 cetăţeni ucraineni, în creștere cu 18 % faţă de ziua precedentă, conform Poliției de frontieră.

Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 5.317 cetăţeni ucraineni, în creștere cu 23 %, iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 1.955 cetăţeni ucraineni, în creștere cu 22%.

De la declanşarea războiului până miercuri, au intrat în România 641.276 cetăţeni ucraineni.

UPDATE ora 07:00 – Peste 5.000 de civili au fost uciși în Mariupol

Primarul orașului Mariupol a spus că numărul civililor uciși în oraș este de peste 5.000, conform Sky News.

Autoritățile ucrainene adună morții și continuă să strângă dovezi ale posibilelor crime de război rusești în Ucraina.

UPDATE ora 05:30 – Papa Francisc denunţă o „cruzime tot mai oribilă” în Ucraina, făcând referire la masacrul de la Bucea

Papa Francisc denunţă miercuri o „cruzime tot mai oribilă” în Ucraina, inclusiv asupra civililor, referindu-se la „masacrul de la Bucea”. Papa a desfăşurat un steag ucrainean în faţa a mii de credincioşi adunaţi în sala Paul al VI-lea.

UPDATE ora 04:54 – Președintele ucrainian, Volodimir Zelenski, a îndemnat joi lumea democratică să nu mai importe petrol rusesc și a spus că eșecul de a accepta rapid un embargo costă vieți ucrainene.

Într-o adresă video de joi dimineață, Zelinski a mai spus că va continua să insiste ca băncile rusești să fie complet blocate din sistemul financiar internațional,  relatează Reuters. SUA au anunțat miercuri noi sancțiuni după descoperirea macabră a unor civili executați în Bucha, la nord de Kiev, printre persoanele vizate de noul set de sancțiuni fiind și cele două fiice ale lui Putin.

UPDATE ora 02:45 – Italia va urma deciziile Uniunii Europene cu privire la noi sancţiuni împotriva Rusiei, în special un posibil embargo asupra gazelor naturale, care însă „nu este pe masă deocamdată”, a afirmat miercuri premierul Mario Draghi.

„Nu este o ipoteză discutată în acest moment, dar situaţia este în continuă schimbare”, a declarat el presei după o şedinţă de guvern, notează Agerpres.

Italia este foarte dependentă de gazul rusesc, deoarece importă 95% din gazul pe care îl consumă, din care aproximativ 40% provine din Rusia.

UPDATE ora 01:47 – Trupele ruse blochează accesul umanitar la Mariupol pentru a ascunde „miile” de victime din acest oraș-port asediat, situat în sud-estul Ucrainei, împotriva căruia continuă atacurile și bombardamentele, a acuzat miercuri președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Este vorba nu de zeci, ci de mii de oameni uciși și mii de răniți. Știm câți soldați (ucraineni, n.r.) au murit acolo și câți au fost răniți, dar nu știm câți civili. În Bucha, de exemplu, au încercat să facă acest lucru, au ars o mulțime de oameni din această regiune: Bucha, Irpin, Hostomel. Au ars familii întregi. Ieri, am găsit din nou o familie: tatăl, mama, cei doi copii. Copii foarte mici. ”, a declarat liderul de la Kiev, într-un interviu acordat postului de televiziune turc Habertürk, publicat online de administrația prezidențială ucraineană și citat de Le Figaro.

UPDATE ora 00:50 -Statele Unite consideră acum că „vor putea identifica unitățile ruse” care au comis atrocitățile de la Bucha, Ucraina, potrivit unui oficial american apropiat investigației, relatează CNN.

Identificarea celor implicați „este o prioritate extrem de mare acum” pentru comunitatea de informații din SUA, a spus oficialul.

Colectarea și analizarea fluxurilor de informații folosind toate instrumentele și mijloacele disponibile a fost în desfășurare de când atrocitățile au ieșit la iveală, iar SUA se află în punctul de a „restrânge” numărul posibilităților, a spus oficialul citat de CNN

UPDATE ora 00:30 – Soldaţii ruşi speră să acopere dovezile de crime de război prin folosirea unor crematorii mobile pentru a arde cadavrele civililor ucraineni pe care i-au ucis, a afirmat miercuri primarul oraşului ucrainean Mariupol, Vadim Boicenko.

Mariupol a fost unul dintre cele mai afectate oraşe de invazia rusă a Ucrainei. Potrivit analiştilor, Rusia intenţionează să controleze oraşul port pentru a lega Crimeea, pe care a anexat-o în 2014, de enclave etnice ruse din estul Ucrainei. Forţele ruse controlează deja mari părţi ale oraşului.

UPDATE ora 00:20 – Primarul orașului asediat Mariupol, Vadim Boicenko, a estimat miercuri numărul civililor uciși acolo la peste 5.000, dintre care 210 copii. Mai mult de 90% din infrastructura orașului a fost distrusă, a precizat edilul.

Autoritățile ucrainene au continuat miercuri să adune morți din orașele ruinate din jurul capitalei, în timp ce trupele Moscovei au lăsat tot mai multe dovezi că au ucis civili înainte de a se retrage în ultimele câteva zile.

Ucraina strânge dovezi ale atrocităților ruse de la periferia Kievului și se pregătea pentru ceea ce ar putea deveni o bătălie crucială pentru controlul estului industrial al țării, relatează Associated Press.

UPDATE ora 00:10 – Fost consilier prezidențial al lui Boris Elțin și ulterior al lui Vladimir Putin, Serghei Karaganov a formulat multe dintre ideile care au dus la războiul din Ucraina, deși și-a exprimat și dezacordul cu ideea unei ocupații pe termen lung a țării.

Karaganov este președintele de onoare al think tank-ului din Moscova, Consiliul pentru Politică Externă și de Apărare, potrivit The New Statesman. El spune că nu știe care va fi rezultatul acestui război, dar crede că va implica împărțirea Ucrainei, într-un fel sau altul.

„Să sperăm că va mai rămâne ceva numit Ucraina la sfârșit. Dar Rusia nu își poate permite să „piardă”, așa că avem nevoie de un fel de victorie. Și dacă există sentimentul că pierdem războiul, atunci cred că există o posibilitate sigură de escaladare. Acest război este între Occident și Rusia pentru o viitoare ordine mondială. Miza elitei ruse este foarte mare – pentru ei este un război existențial.”, spune acesta.

UPDATE ora oo:00 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că președintele Rusiei, Vladimir Putin, nu a renunțat la dorința sa de a avea control asupra întregului teritoriu al Ucrainei.

Din acest motiv, războiul din Ucraina ar putea dura „luni, chiar ani”, a mai spus Jens Stoltenberg, după cum informează ziare.com.

„Nu avem indicii că Putin a renunţat la ambiţia sa de a controla toată Ucraina şi de a rescrie ordinea internaţională. Trebuie să fim realişti. Războiul poate dura mult timp, câteva luni, chiar ani. Şi acesta este motivul pentru care trebuie, de asemenea, să fim pregătiţi pentru un parcurs lung, simultan în ceea ce priveşte sprijinul pentru Ucraina, menţinerea sancţiunilor şi consolidarea apărărilor noastre”, a declarat Stoltenberg înaintea începerii unei reuniuni a miniştrilor de Externe ai statelor NATO.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York