Comisarul pentru drepturile omului din Parlamentul de la Kiev: ”Cel puțin 25 de femei și fete din Bucha au fost violate de soldații ruși”

Comisarul pentru drepturile omului din Parlamentul de la Kiev: ”Cel puțin 25 de femei și fete din Bucha au fost violate de soldații ruși”
Liudmila Denisova, comisarul pentru drepturile omului din Parlamentul de la Kiev | Foto - Profimedia Images
Publicat: 06/04/2022, 16:03
Actualizat: 06/04/2022, 16:07

La linia telefonică pentru asistență acordată victimelor din Ucraina au fost înregistrate, până acum, cel puțin 25 de plângeri ale unor femei și fete din Bucha, acestea dezvăluind că au fost violate de soldații ruși.

Liudmila Denisova, comisarul pentru drepturile omului din Parlamentul de la Kiev, a declarat că sunt femei și fete cu vârste cuprinse între 14 și 24 de ani, iar astfel de atrocități s-ar fi desfășurat timp de o lună de zile.

”Cu totul, sunt 25 de femei între 14 și 24 de ani care au fost violate de soldați ruși. Acest lucru s-a întâmplat vreme de o lună. Vom continua să documentăm aceste teribile crime și fiecare criminal va fi pedepsit”, a spus Liudmila Denisova, potrivit Hotnews.

Rusia a negat orice implicare în masacrul din localitatea ucraineană Bucha, acuzând ”naționaliștii ucraineni” de aceste crime și îndreptând un deget acuzator către Occident, declarând că totul este ”fake-news”.

”Cel mai grav masacru din Europa după cel de-al Doilea Război Mondial”

Autorităţile ucrainene au declarat că au descoperit peste 400 de cadavre pe străzile din Bucha, iar ministrul ucrainean de externe – Dmitro Kuleba -, a spus că acesta este ”cel mai grav masacru din Europa după cel de-al Doilea Război Mondial”.

Ministerul Apărării rus a afirmat, ulterior, că imaginile publicate de guvernul ucrainean nu ar corespunde realităţii.

”Prin reprezentantul nostru permanent (la ONU), vom organiza o conferinţă de presă în cadrul căreia vor fi prezentate documente precise cu privire la adevărata natură a evenimentelor. (…) Se ridică o întrebare: la ce folosește această provocare deschisă și înșelătoare (…) Suntem înclinați să credem că este folosită pentru a găsi un pretext pentru a torpila negocierile în curs”, a Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Federației Ruse.

Michelle Bachelet, Înaltul Comisar ONU pentru drepturile omului: ”Sunt îngrozită”

Michelle Bachelet, Înaltul Comisar ONU pentru drepturile omului, a declarat că toate cadavrele din Bucha trebuie exhumate și identificate, tocmai pentru a se asigura că eventualele crime de război pot fi investigate.

Bachelet s-a declarat ”îngrozită” de imaginile care au arătat civili morți, zăcând pe străzile din Bucha, iar primele concluzii transmit adevărul dureros că este vorba despre ”posibile crime de război, încălcări grave ale dreptului umanitar internațional și încălcări grave ale dreptului internațional”.

”Sunt îngrozită de imaginile cu civili care zac morți pe străzi și în gropi improvizate în orașul Bucha, din Ucraina. Rapoartele care apar din această zonă și din alte zone ridică întrebări serioase și îngrijorătoare cu privire la posibile crime de război, încălcări grave ale dreptului umanitar internațional și încălcări grave ale dreptului internațional. Este esențial ca toate cadavrele să fie exhumate și identificate, astfel încât familiile victimelor să poată fi informate, iar cauzele exacte ale morții să fie stabilite. Ar trebui luate toate măsurile pentru a păstra dovezile”, a declarat Michelle Bachelet.


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politicăciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase