Eurodeputatul Cristian Bușoi: „Este momentul ca industria farmaceutică să fie fair-play cu cetățenii europeni! | Trebuie să nu permitem ca vaccinul anti-Covid să devină o armă geopolitică”

Publicat: 10 02. 2021, 17:09
Actualizat: 06 04. 2021, 14:34
Cristian Busoi, deputat în Parlamentul European și președinte al Comisiei ITRE/ Foto: Facebook

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie și Cercetare din Parlamentul European, solicită companiilor farmaceutice să își indeplineeasca la bun sfârșit contractele semnate cu Executivul European pentru furnizarea vaccinurilor anti-Covid. O altă problema semnalată de europarlamentar este interzicerea exportului de vaccinuri produse în UE,  iar pe de altă parte devenirea acestora într-o armă geopolitică

 

Președintele ITRE din Parlamentul European a susținut în fața președintelui Comisiei Europene, astăzi, că obiectivul privind combaterea virusului anti-Covid nu este atins potrivit așteptărilor, în contextul în care virusul poate suferi alte mutații și continuă să facă victime.

Eurodeputatul Cristian Bușoi: „Este momentul ca industria farmaceutică să fie fair-play cu cetățenii europeni! Companiile farmaceutice să respecte contractele semnate cu Comisia Europeană pentru furnizarea vaccinurilor împotriva COVID-19

„Am luat cuvântul astăzi în plenul Parlamentului European, în fața președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, invitată la dezbaterea despre strategia UE privind vaccinurile și vaccinarea anti-COVID-19. Am subliniat în discursul meu că UE se află în fața unei presiuni foarte mari. Încă nu suntem acolo unde am fi vrut, iar virusul continuă să facă victime” .
Cristian Busoi, deputat în Parlamentul European și președinte al Comisiei ITRE/ Foto: Facebook

Comisia Europeană a recunoscut că UE a „întârziat să autorizeze vaccinurile” și a fost „prea optimistă în ceea ce privește producția masivă și așteptările privind livrarea la timp a acestora”.

 

Europarlamentarul român subliniază importanta vaccinurilor anti-Covid, „singura șansă de a reduce la minimum criza medicală și de a reporni economiile”. Acesta spune că, deși cercetătorii și companiile farmaceutice au descoperit vaccinurile extrem de rapid, acestea trebuie să informeze și să ofere răspunsuri privind eficienta vaccinurilor în cazul unor mutații viitoare.

 

„Vaccinurile reprezintă însă singura șansa de a reduce la minimum criza medicală, a reporni economiile și a reveni la normal. Este de remarcat rapiditatea cu care cercetătorii și companiile farmaceutice au descoperit vaccinurile contra COVID-19, însă e drept că nu avem încă informații clare privind eficiența la mutațiile existente ale virusului și nu știm dacă vaccinurile vor fi eficiente în cazul unor mutații viitoare. Trebuie să primim aceste răspunsuri, pe care cetățenii le așteaptă și, în același timp, să investim în cercetare și în creșterea capacităților de producție pentru a avea o armă puternică împotriva unor mutații” .

„Industria farmaceutică să fie, la rândul ei, fair-play cu cetățenii europeni” 

Cristian Busoi, eurodeputat român și președinte al Comisiei ITRE din Parlamentul European susține că respectivele companii farmaceutice trebuie să acționeze cu aceeași măsură cu care au fost tratate de Uniune Europeană și „să fie fair-play cu cetățenii europeni”, prin respectarea obligațiilor ce revin din contractele semnate.

 

„Uniunea Europeană a oferit nu doar sprijin financiar pentru cercetare, ci a fost și un partener fair-play cu industria farmaceutică în ultimele decenii. Este momentul ca industria farmaceutică să fie, la rândul ei, fair-play cu cetățenii europeni, iar acele companii care au semnat contracte cu Comisia Europeană pentru furnizarea vaccinurilor anti COVID-19 să își respecte contractele” .

 

În ianuarie, AstraZeneca și Pfizer-BioNTech au fost criticate pentru că au anunțat întârzieri în transporturile de vaccinuri, oficialii de rang înalt din UE susținând că blocul comunitar a contribuit financiar la cercetarea lor pentru acces prioritar la vaccinuri. Drept urmare, Comisia Europeană a introdus un mecanism de transparență și autorizare pentru vaccinurile COVID-19 produse în țările UE. Conform noilor reguli, înainte de a acorda autorizația de export pentru vaccinurile  anti-COVID-19, statele membre vor trebui să anunțe Comisia Europeană dacă o companie a finalizat livrările în cadrul blocului comunitar la timp.

„Trebuie  să nu permitem ca vaccinul anti-Covid să devină o armă geopolitică, ca în cazul ”Sputnik V”

O altă problema semnalată de europarlamentar este interzicerea exportului de vaccinuri produse în UE,  iar pe de altă parte devenirea acestora într-o armă geopolitică. Rusia a înregistrat ”Sputnik V” în august, făcându-l primul vaccin aprobat din lume, dar observatorii internaționali au legat aprobarea de ambițiile geopolitice ale Moscovei și au pus la îndoială siguranța și eficacitatea acesteia, deoarece vaccinul cu două doze a fost aprobat înainte de începerea studiilor clinice la scară largă. Peste 15 țări au aprobat ”Sputnik V” până acum, iar Rusia a lansat vaccinarea pe scară largă acasă în decembrie. Dezvoltatorii săi l-au promovat ca o alternativă la costuri mai mici, mai ușor de transportat, față de omologii occidentali, precum cei dezvoltați de Pfizer / BioNTech și Modernă.

 

„Trebuie să rezistăm, de asemenea, la unele tentații, cum ar fi interzicerea exporturilor de vaccinuri produse în UE, dar și să fim vigilenți și să nu permitem ca vaccinul să devină o armă geopolitică, ca în cazul ”Sputnik V”.

Uniți și nu dezbitați, fermi și nu șovăielnici, solidari și nu egoiști, vom reuși!” 

UE, care are o populație de 450 de milioane de locuitori, a semnat acorduri avansate cu șase firme  companii farmaceutice- Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, CureVac, Johnson & Johnson și Sanofi / GlaxoSmithKline – pentru aproximativ 2,3 miliarde de doze de vaccin.