Autoritățile de reglementare belgiene au lansat o investigație asupra companiei farmaceutice AstraZeneca

Redactor:
Gândul
Autoritățile de reglementare belgiene au lansat o investigație asupra companiei farmaceutice AstraZeneca

UE dorește să știe dacă dozele produse pe teritoriul său au fost deviate în Regatul Unit. Autoritățile de reglementare belgiene au lansat o investigație asupra companiei farmaceutice AstraZeneca în apropiere de Bruxelles, la cererea Comisiei Europene.

O primă vizită a oficialilor de la agenția federală belgiană pentru medicamente a fost finalizată miercuri,  a declarat ministerul Sănătății din Belgia. Probele și înregistrările au fost preluate de la uzină și se preconizează o inspecție suplimentară a instalației în zilele următoare.

Executivul europen a solicitat o investigație asupra companiei farmaceutice AstraZeneca

Ancheta a fost solicitată de puterea executivă a UE din cauza îndoielilor cu privire la explicația AstraZeneca cu privire la un deficit preconizat în livrările de vaccinuri către UE.

Compania anglo-suedeză a declarat că va putea livra către statele membre UE doar aproximativ 25% din dozele de 100 m așteptate până la sfârșitul lunii martie, din cauza unei probleme de producție deținută de compania franceză științifică Novasep. Se așteaptă ca vaccinul să fie autorizat de agenția Europeană pentru Medicamente vineri.

Comisia Europeană dorește să știe dacă dozele produse pe teritoriul UE au fost deviate în Regatul Unit, în ultimele săptămâni

În același timp, AstraZeneca a asigurat Downing Street că va putea produce doze de 2 milioane pe săptămână de vaccin în Marea Britanie, pentru a îndeplini cu succes o comandă totală de 100 m doze de vaccin. Vaccinul a fost autorizat de autoritatea de reglementare din Marea Britanie în decembrie.

Comisia a pus sub semnul întrebării explicația companiei pentru deficitul preconizat în livrările către Uniunea Europeană și dorește să știe dacă dozele produse pe teritoriul UE au fost deviate în Regatul Unit în ultimele săptămâni.

AstraZeneca a precizat că nu va suplini deficitul livrărilor către UE prin devierea dozelor de vaccin făcute în Oxford și Staffordshire și introduse în flacoane în Wrexham.

Șeful executiv al AstraZeneca, Pascal Soriot, a spus că este obligat contractual să îndeplinească ordinul guvernului britanic de 100 m doze mai întâi de la unitățile de producție din Marea Britanie.

„Acordul Regatului Unit a fost încheiat în iunie, cu trei luni înainte de cel european”, a spus el într-un interviu de luni. „Guvernul britanic a declarat că aprovizionarea  va merge mai întâi în Marea Britanie. Practic așa este.”

Miercuri, comisarul UE pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a respins argumentul companiei, insistând că milioane de doze făcute în Marea Britanie ar trebui acum transportate în UE.

„Respingem logica primului venit, primul servit”, a spus comisarul. „Poate funcționa într-o măcelărie, dar nu în contracte și nu în acordurile noastre avansate de cumpărare.”

Compania, ca răspuns, a insistat că nu a oferit nicio certitudine că va putea livra doze de 100 m în primul trimestru al acestui an. Compania a declarat că a fost de acord să facă „cele mai mari eforturi”, având în vedere problemele de producere a vaccinului.

Un purtător de cuvânt al AstraZeneca a spus: „Fiecare lanț de aprovizionare a fost dezvoltat cu contribuții și investiții din anumite țări sau organizații internaționale pe baza acordurilor de aprovizionare, inclusiv acordul nostru cu Comisia Europeană.

Joi, ministrul Cabinetului, Michael Gove, a declarat că Marea Britanie va ajuta UE cu doze numai dacă există doze de rezervă.

O purtătoare de cuvânt a ministerului belgian al Sănătății a declarat că inspecția de miercuri la uzina AstraZeneca din Seneffe, a fost efectuată pentru a „asigura că întârzierea livrării se datorează într-adevăr unei probleme de producție”.

Inspecția a fost „efectuată în deplină transparență și obiectivitate”, a spus purtătorul de cuvânt. „Experții belgieni examinează acum elementele care au fost colectate, împreună cu experți din Olanda, Italia și Spania.” Se așteaptă ca un raport asupra constatărilor care ar putea să dureze „câteva zile”, cu o vizită așteptată.

UE investește 336 milioane de euro (297 milioane de lire sterline) în compania farmaceutică AstraZeneca în schimbul a 400 de milioane de vaccinuri. Nu toți banii au fost plătiți companiei farmaceutice, iar reprezentantii UE examinează dacă a existat o încălcare a contractului.

BOMBĂ! Prezentatoarea TV care s-a cuplat cu un copil de 17 ani. Ea este cu...
Cuplu bombă la Survivor! Au fost prinşi în pădure, în timp ce se...
FOTO. Cum arată Anca Neacșu, blonda din trupa ASIA, la 43 de ani! Era una...
Un om al strazii a gasit un portofel de firma, plin cu bani si l-a...
Simona Halep a omis un detaliu important când s-a retras de la Dubai! Lovitura primită...
S-a aflat tot adevărul. Cu cine l-a înșelat Lidia Buble pe Răzvan Simion
Armata americană va fi dotată cu o armă minune. 'Asta nu e SF!. Obiectele pe...
OMS vs Big Pharma. Şeful OMS vrea ca "reţeta vaccinurilor" să fie la liber. Companiile...
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
Mărturia fiicei criminalului din Onești: „Am sunat la Poliţie la Bacău şi la Bucureşti, să...
Cuplu bombă la Survivor! Au fost prinşi în pădure, în timp ce se...
Are 72 de ani, dar asta nu l-a oprit să se iubească cu o studentă....
Cea mai CIUDATĂ metodă prin care poți să ARZI mai multe CALORII în fiecare zi!...
Vremea o ia razna în România. Se întâmplă în următoarele 24 de ore
ULTIMA ORĂ! Ce se întâmplă cu școlile din București, decizia din miez de noapte
Adevătul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”. Nu te vei mai uita la fel...
Vestea ȘOC a dimineții în România: A MURIT. Medicii nu au mai putut face nimic...
Adele a slăbit mai mult. E de nerecunoscut. Cum arată acum cântăreața
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Revoluţie la WhatsApp! Se introduce funcţia pe care milioane de utilizatori o aşteptau
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide