EXCLUSIV | Iarnă grea și costisitoare la Chișinău. Fost ambasador al Republicii Moldova: „Povara financiară de pe umerii moldovenilor este extrem de mare, conducta Iași-Ungheni nu poate acoperi necesarul de gaze”

EXCLUSIV | Iarnă grea și costisitoare la Chișinău. Fost ambasador al Republicii Moldova: Povara financiară de pe umerii moldovenilor este extrem de mare, conducta Iași-Ungheni nu poate acoperi necesarul de gaze
SURSĂ FOTO: Profimedia
Publicat: 06/12/2022, 16:44

Igor Munteanu, președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), fost ambasador al Republicii Moldova la Washington, susține că singurul consens care există în acest moment la Chișinău este acela că ”iarna va fi complicată, grea și costisitoare.” Ajutorul României, care de câteva zile exportă gaze naturale în Republica Moldova, prin conducta Iaşi-Ungheni, este extrem de important, însă nu poate acoperi în întregime necesarul, care trebuie completat și cu alte cantități achiziționate, fie de pe piața liberă, fie din surse tradiționale, spune Igor Munteanu, pentru Gândul. 

Fostul ambasador afirmă că, în acest moment, vulnerabilitățile sistemului sunt mari, iar povara financiară cade pe umerii cetățenilor din Republica Moldova, nevoiți să plătească facturi enorme.

„După cu bine știți, în acest moment, Republica Moldova primește gaze naturale, în primul rând, din partea Federației Ruse, care livrează pe conductele sale tradiționale 5,7 milioane de metri cubi zilnic. Acest volum de gaze este insuficient pentru nevoile de consum ale Republicii Moldova, cu ambele sale maluri ale Nistrului, dar suficient pentru populația din dreapta Nistrului.

Sigur că ajutorul României este extrem de important și salutăm transmiterea primelor cantități de gaze naturale pe conducta Iași-Chișinău, dar el completează alte volume achiziționate, în acest moment, fie de pe piața liberă, fie din surse tradiționale”, a explicat Igor Munteanu.

”Vulnerabilitățile sunt extrem de mari”

Situația Republicii Moldova este foarte complicată în prezent, pentru că prin conducta Iași-Chișinău nu se poate acoperi în întregime necesarul de gaze naturale, chiar dacă în partea dreaptă a Nistrului se consumă mult mai puțin decât în partea stângă, a mai spus fostul ambasador.

Povara financiară care se așază pe umerii contribuabililor, a cetățenilor moldoveni care-și plătesc facturile, este extrem de mare. Republica Moldova primește și importante forme de asistență internațională, inclusiv printr-un credit luat de la BERD, de 300 de milioane euro, dar și prin asistența pe care anumite guverne, printre care și Guvernul României, a promis-o și a asigurat-0.

Dar, în continuare, vulnerabilitățile sistemului sunt extrem de mari și nu știu dacă avem soluții stabilite până la sfârșitul acestei ierni”, a mai spus politicianul din Republica Moldova.

„Politica externă a României se bazează pe certitudini”

În ceea ce privește aderarea la Schengen, Igor Munteanu a spus că România merită să facă parte din spațiul de liberă circulaţie a persoanelor şi a mărfurilor.

Știu că politica externă a României se bazează pe certitudini și cu siguranță s-au făcut toate calculele, astfel încât după Suedia și Olanda, care «au juruit», cu ghilimele de rigoare, sprijin pentru Schengen, va urma și Austria, care este ultima piesă de rezistență contra aderării României la Schengen. 

Sper foarte mult că acest lucru se va întâmpla până la sărbători și cetățenii români, de pe ambele maluri ale Prutului, vor saluta această așteptare îndelungată de a fi parte din comunitatea europeană”, a mai spus policianul moldovean.

Peste un milion de metri cubi de gaze pentru Republica Moldova

România a început din 3 decembrie să exporte gaze naturale către Republica Moldova, pentru prima dată prin conducta Iaşi-Ungheni.

Acordul cu România vine după ce, în 22 noiembrie, oficialii de la Chișinău spuneau că gigantul rus Gazprom va reduce, din 1 decembrie, cu 56,5% livrările de gaze naturale către Republica Moldova. Autoritățile moldovene au acuzat că doar o parte din volumul de gaze pe care-l livrează Rusia prin conductele care traversează Ucraina ajunge la Chișinău.

Maia Sandu: ”Rusia a lăsat Moldova pe întuneric”

Președintele Maia Sandu a acuzat Rusia, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, că este responsabilă de situația din Republica Moldova.

Rusia a lăsat Moldova pe întuneric. Războiul Rusiei în Ucraina omoară oameni, distruge cu rachete blocurile de locuit și infrastructura energetică. Atacurile continuă și acum în Ucraina. Oamenii își scot răniții de sub dărâmături și își plâng apropiații decedați. Viața oamenilor nu poate fi întoarsă înapoi. Dar furnizarea energiei electrice poate fi restabilită.

Vom rezolva problemele tehnice și vom avea din nou lumină. Toate instituțiile statului lucrează în acest sens. Nu putem avea încredere într-un regim care ne lasă pe întuneric și frig, care ucide intenționat oameni, din simpla dorință de a ține alte popoare în sărăcie și în umilință. Oricât de greu ar fi acum, singurul nostru drum, calea de viitor a Republicii Moldova, trebuie să rămână spre lumea liberă”, a transmis Maia Sandu în mesaj.

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE...
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Răsturnare de situație la Survivor. Motivul real pentru care Alexandra a fost eliminată
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Marina Voica, povestea unei vieți ca un Tango la ceas de seară | EXCLUSIV la...