Maia Sandu rămâne politicianul care se bucură de cea mai mare încredere în Republica Moldova

Publicat: 30 11. 2021, 16:03
Actualizat: 30 11. 2021, 16:08
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova | Foto - Profimedia Images

După ce a declarat, constant, că Republica Moldova pășește pe ”drumul pro-european”, adversarii Maiei Sandu au declanșat o campanie prin care aceasta este ”sfătuită” să își reconsidere poziția, eventuale repercusiuni ”istorice” fiind luate în calcul.

Totuși, Maia Sandu – alături de premierul Natalia Gavrilița – continuă să meargă pe același drum, iar un sondaj de opinie realizat în perioada 15-25 noiembrie confirmă că unul din trei cetățeni ai Moldovei susține acest proiect politic.

Conform informațiilor centralizate în urma unui sondaj iData – pe un eșantion de 1047 de respondenți din 367 de localități, cu o marjă de eroare de +/-2,9% – Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, conduce detașat, devansându-i pe Igor Dodon și pe Vladimir Voronin, foști președinți al țării.

Diferență clară între Maia Sandu și Igor Dodon

30,6% din respondenții chestionați au cea mai mare încredere în Maia Sandu. Președintele Moldovei este urmat de actualul lider al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, care este susținut de doar 12,8%, potrivit deschide.md.

Vladimir Voronin pierde ”teren”, obținând doar 3,2 % din părerile exprimate de respondenți. Locul al treilea al ”podiumului” este ocupat de Ilan Șor – om de afaceri, fost primar al orașului Orhei și deputat în Parlamentul Republicii Moldova -, cu 6,1 %.

Trebuie menționat că, în perioada 3-18 octombrie, un alt sondaj a evidențiat faptul că încrederea cetățenilor din Moldova în Maia Sandu este mare, primele trei poziții fiind ocupate de aceleași personalități politice moldovene (mai multe detalii AICI).

Rușii s-au declarat îngrijorați de amestecul SUA și UE în ”procesele politice interne ale Moldovei”

Prin vocea lui Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, moldovenii au fost anunțați că le vor fi respectate suveranitatea statală și integritatea teritorială, iar rezultatele alegerilor din luna iulie 2021 vor fi, de asemenea, respectate.

Însă există și reversul medaliei. Rusia se arată îngrijorată de așa-zise imixtiuni ale SUA și ale UE în procesele politice interne ale Moldovei, pornindu-se de la premisa că americanii îi interzic Maiei Sandu să vorbească despre ”relații normale” cu Federația Rusă.

”Noi susținem suveranitatea statală și integritatea teritorială a Moldovei – o țară apropiată istoric de noi. Respectăm rezultatele alegerilor parlamentare din luna iulie. Trezește o îngrijorare profundă caracterul fără precedent al amestecului din partea Washingtonului și Bruxellesului în procesele politice interne din republică, când președintelui acestei țări i se interzice direct chiar și să vorbească despre tendința de a avea relații normale cu Federația Rusă. Sperăm că Chișinăul va fi în stare să acționeze independent, fără sugestii din afară”, a declarat Serghei Lavrov, potrivit TASS.

Citește și: