RĂZBOI Israel-Hamas, ziua 112: Luptele grele între Israel și Hamas continuă în Khan Youni. Zeci de luptători din Gaza, uciși

RĂZBOI Israel-Hamas, ziua 112: Luptele grele între Israel și Hamas continuă în Khan Youni. Zeci de luptători din Gaza, uciși
LIVE UPDATE | Război Israel-Hamas / Sursa foto: Playground.com
Publicat: 26/01/2024, 08:16
Actualizat: 26/01/2024, 11:20
09:27

Ministerul Sănătății, condus de Hamas, ridică la 26.083 numărul morților în războiul din Gaza

Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, afirmă că 26.083 de persoane au fost ucise de la începutul războiului cu Israelul, iar alte 64.487 de persoane au fost rănite.

Ministerul adaugă că aproximativ 183 de persoane au fost ucise în ultimele 24 de ore.

Cifrele care nu pot fi verificate în mod independent ar include aproape 10.000 de teroriști Hamas pe care Israelul a declarat că i-a ucis în timpul luptelor din Fâșia gaza, precum și civili uciși de rachete palestiniene lansate greșit, potrivit The Israel Times.

08:45

Luptele grele între Israel și Hamas continuă în Khan Youni. Zeci de luptători din Gaza, uciși

Forțele israeliene anunță că luptele continuă în adâncimea Khan Younis, forțele terestre ale Diviziei 98 ucigând zeci de luptători Hamas, iar forțele aeriene efectuând un val de lovituri.

În cursul nopții, avioanele de luptă israeliene au lovit mai multe locații ale Hamas în zona Khan Younis, inclusiv apartamente folosite de agenți, depozite de arme, posturi de observare și terenuri de pregătire, afirmă armata.

În Khan Younis, forțele israeliene transmit că Brigada de parașutiști a diviziei a reperat cinci bărbați înarmați ai Hamas care intrau într-o clădire și a dirijat un atac aerian asupra lor.

În apropiere, unitatea Maglan a reperat patru agenți Hamas care au tras o rachetă antitanc cu câteva ore mai devreme și a direcționat un avion de vânătoare pentru a-i lovi, precizează IDF, adăugând că alți câțiva bărbați înarmați au fost uciși de trupele din zonă.

Între timp, Brigada Givati a eliminat o celulă Hamas formată din șase oameni cu bombardamente de tancuri și focuri de lunetiști în zona Khan Younis, precizează FDI.

În nordul Fâșiei Gaza, armata afirmă că avioanele de luptă ale IDF au lovit mai multe locații ale Hamas, inclusiv o clădire care era capcană, o poziție de lansare antitanc și un puț de tunel, în timp ce rezerviștii Brigăzii a 5-a au ucis mai mulți bărbați înarmați ai Hamas cu bombardamente de tancuri și prin dirijarea de lovituri aeriene în zonă.

Forțele de apărare israeliene spun că Marina a efectuat, de asemenea, lovituri de-a lungul coastei Gaza în timpul nopții, ca parte a sprijinului pentru trupele Brigăzii Nahal care fac manevre în Fâșie, potrivit The Israel Times.

08:36

20 de palestinieni au fost uciși în timp ce stăteau la coadă pentru mâncare, susține Ministerul Sănătății din Gaza

O lovitură israeliană asupra orașului Gaza a ucis 20 de palestinieni și a rănit alți 150, potrivit ministerului sănătății condus de Hamas.

Cei uciși se pare că stăteau la coadă pentru a primi ajutoare alimentare.

Armata israeliană a declarat că analizează acest raport.

De asemenea, oficialii din domeniul sănătății din Gaza au declarat că cel puțin 50 de palestinieni au fost uciși în ultimele 24 de ore în Khan Younis.

Israelul și-a mutat o mare parte din operațiunile militare în orașul din sud după ce a început să-și retragă forțele din zonele din nord, pe care spune că le controlează în mare parte, potrivit SkyNews.

08:03

Israelul avansează acorduri cu SUA pentru achiziționarea de avioane de luptă, elicoptere de atac și muniții

În contextul războiului pe care Israelul îl duce împotriva Hamas în Fâșia Gaza și al luptei împotriva altor grupuri proxy susținute de Iran în Orientul Mijlociu, oficialii israelieni din domeniul apărării avansează o serie de acorduri cheie cu Statele Unite în domeniul apărării, care ar permite țării să achiziționeze noi avioane de luptă, elicoptere de atac și o aprovizionare continuă cu muniții.

La începutul zilei de joi, directorul general al Ministerului Apărării, Eyal Zamir, a încheiat o vizită de lucru la Washington, DC, în timpul căreia s-a întâlnit cu oficiali de rang înalt din cadrul Departamentului de Apărare și al Departamentului de Stat, precum și cu directori ai unor importante companii americane din domeniul apărării pentru a discuta despre avansarea acestor acorduri.

Surse din domeniul apărării spun că planurile Israelului de a achiziționa o nouă escadrilă de 25 de avioane de luptă invizibile F35i, o escadrilă de 25 de avioane de luptă F-15IA – varianta israeliană a avansatului F-15EX – și o escadrilă de 12 elicoptere Apache au fost avansate în timpul discuțiilor.

Afacerile, dintre care unele au fost publicate anterior, nu au fost încă semnate, în ciuda unui reportaj al Canalului 12 de știri din această seară care susținea acest lucru.

Anul trecut, Israelul a înaintat SUA cereri oficiale privind achiziționarea de avioane de luptă F-35 și de avioane F-15.

Achiziționarea elicopterelor Apache vine ca urmare a lecțiilor învățate în urma atacului Hamas din 7 octombrie și a luptelor din Fâșia Gaza, potrivit unor surse din domeniul apărării.

Nu există un calendar pentru livrarea avioanelor de vânătoare și a elicopterelor, iar în precedentele tranzacții de acest tip au fost necesari mai mulți ani pentru ca primele aeronave să fie livrate.

De asemenea, în cadrul discuțiilor, delegația Ministerului Apărării s-a străduit să avanseze continuarea furnizării de muniții americane în timpul războiului.

Cel puțin 250 de avioane cargo și peste 20 de nave au livrat Israelului peste 10.000 de tone de armament și echipament militar de la începutul războiului, potrivit The Israel Times.

Pentru ca acordurile să avanseze mai departe și să fie semnate, acestea au nevoie de aprobarea guvernului, o mișcare care, potrivit unor surse din domeniul apărării, ar putea avea loc în următoarele câteva săptămâni.

08:03

Atacurile houthi din Marea Roșie afectează grav comerțul mondial. Volumul tranzacțiilor prin Canalul Suez în scădere cu 42%, avertizează ONU

Volumul comerțului maritim care tranzitează Canalul Suez a înregistrat o scădere semnificativă de 42% în ultimele două luni din cauza atacurilor rebelilor houthi din Yemen în Marea Roșie, conform datelor ONU, ceea ce atrage îngrijorarea asupra impactului asupra întregului comerț mondial, informează AFP vineri.

Jan Hoffmann, un responsabil al organului ONU responsabil pentru comerț și dezvoltare (UNCTAD), a declarat într-o conferință de presă joi: „Suntem foarte îngrijorați de atacurile asupra transportului maritim din Marea Roșie (…) care exacerbează perturbările comerciale legate de geopolitică și schimbările climatice”.

Potrivit UNCTAD, atacurile houthi au determinat armatorii să suspende tranzitul prin Marea Roșie și să ocolească Africa, ceea ce a dus la o scădere de 42% a volumului comerțului prin Canalul Suez în ultimele două luni.

Tranzitul săptămânal al navelor portcontainer a scăzut cu 67% față de anul anterior, cu Hoffmann menționând că scăderea cantității de containere este chiar mai semnificativă, deoarece cele mai mari nave portcontainer nu mai folosesc Canalul Suez.

Scăderi notabile au fost înregistrate și în tranzitul petrolierelor (-18%), al cargourilor cu mărfuri vrac (cereale, cărbune etc.) (-6%), iar transportul de gaze a fost complet oprit.

Rebelii houthi au anunțat în noiembrie că vizează nave din Marea Roșie și Golful Aden cu legături israeliene, ca semn de „solidaritate” cu palestinienii din Fâșia Gaza, aflați sub asediul armatei israeliene.

Perturbarea comerțului în Marea Roșie este cu atât mai îngrijorătoare, având în vedere că „peste 80%” din comerțul global cu mărfuri se desfășoară pe mare, iar „alte rute importante sunt deja sub tensiune”, a subliniat UNCTAD.

Agenția ONU avertizează că perturbările prelungite pe rutele comerciale majore ar putea afecta lanțurile globale de aprovizionare, determinând întârzieri în livrările de mărfuri, creșterea costurilor și un risc de inflație, exprimându-și îngrijorarea, în special, în privința prețurilor mondiale la alimente, potrivit AFP.

Hamas cere retragerea trupelor israeliene din Fâşia Gaza înainte de discuţii privind eliberarea ostaticilor

Organizaţia islamistă palestiniană Hamas a solicitat retragerea imediată a trupelor israeliene din Fâşia Gaza înainte de orice discuţii sau convenţii privind o nouă înţelegere pentru eliberarea ostaticilor, conform informaţiilor dpa transmise vineri.

Ghazi Hamad, purtătorul de cuvânt al Hamas, a declarat joi pentru dpa că negocierile mediate de Qatar, Egipt şi Statele Unite au avut progrese reduse în ultima perioadă.

Surse din cadrul Hamas din Beirut au dezvăluit că premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins propunerea de încetare a focului ca prim pas în direcţia unui acord.

Pe de altă parte, Hamas a respins o propunere din partea Israelului care implica ca liderii Hamas să părăsească Fâşia Gaza ca parte a unei soluţii negociate, potrivit Reuters.

Recent, mai multe instituţii de presă au raportat despre speranţele pentru un acord suplimentar privind eliberarea ostaticilor în schimbul unor prizonieri palestinieni, împreună cu o încetare a focului pe o perioadă mai extinsă.

SUA subliniază rolul „de neînlocuit” al Qatarului în negocierile privind eliberarea ostaticilor din Gaza

Departamentul de Stat al SUA apără Qatarul ca mediator în negocierile dintre Israel și Hamas, după o înregistrare în care premierul Benjamin Netanyahu critică rolul statului din Golf ca fiind „problematic”.

În timpul briefingului de presă zilnic, purtătorul de cuvânt adjunct Vedant Patel este întrebat dacă remarcile lui Netanyahu au întârziat discuțiile privind un nou acord de eliberare a ostaticilor, după ce Qatar s-a declarat „îngrozit” de acestea.

„Nu am nicio evaluare de oferit cu privire la aceste comentarii sau la unele dintre înregistrările audio care au circulat”, spune Patel.

„Ceea ce pot spune doar – și am vorbit puțin despre acest lucru ieri – este că Qatar a fost un partener regional integral, de neînlocuit, cheie, nu doar în ceea ce privește acest conflict actual în curs de desfășurare, ci și alte priorități pe care Statele Unite le-au avut în regiune.”

„Vom aștepta cu nerăbdare să continuăm să ne aprofundăm parteneriatul cu ei și să lucrăm cu ei într-o serie de probleme-cheie”, adaugă el.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii