TEST IQ | Mută un singur băț de chibrit pentru a obține o egalitate corectă din: 6+2-8=4

TEST IQ | Mută un singur băț de chibrit pentru a obține o egalitate corectă din: 6+2-8=4
Publicat: 23/03/2022, 09:52
Actualizat: 23/03/2022, 09:53

Testele de inteligență, mai ales cele matematice, care implică cifre, îi pun pe „subiecți” în situații menite să le verifice gândirea logică și rapiditatea cu care iau decizii.

Testarea coeficientului de inteligență – IQ, de la termen „Intelligenzquotient”, inventat de psihologul german Wilhelm Stern, se poate face foarte ușor, mai ales de la explozia metodelor aflate la dispoziție online, pe lângă cele din librării și biblioteci.

O categorie de teste vizează tocmai gândirea strategică și abilitatea de a vedea soluțiile ascunse.

Capacitatea de a utiliza raţionamente inductive şi deductive

Această abilitate ține și de inteligența matemeticăm una dintre inteligențele multiple, teorie dezvoltată profesorul de la Universitatea Harvard Dr. Howard Gardner. Este inteligenţa cifrelor, este gândirea logică, ordonată a fizicienilor şi matematicienilor. Cel care are o astfel de inteligenţă învaţă cel mai usor atunci când i se prezintă cifre, când lucrurile au logică, se descurcă foarte bine cu simboluri şi reprezentări grafice, potrivit specialiștilor în psihoterapie.

Inteligența logico matematică include capacitatea de a utiliza raţionamente inductive şi deductive, conform formatorilor în educație, de a rezolva probleme abstracte, de a înţelege relaţiile complexe dintre concepte, idei şi lucruri. Acest tip de inteligenţă cuprinde şi capacitatea de a clasifica, a anticipa, a stabili priorităţi, a formula ipoteze ştiinţifice şi a înţelege relaţiile de cauzalitate. Acesta presupune atât abilitatea de a opera cu numere, precum matematicieni, contabili, statisticieni, cât și de a gândi rațional, cum o fac oameni de știință, programatori, logicieni.

Așadar, exercițiul propus pentru testarea nivelului inteligenței matematice este urmîtorul:

„Mută un singur băț de chibrit pentru a obține o egalitate corectă din: 6+2-8=4”

Astfel, după care vor muta un singur băț, și anume chibritul de la cifra 8 la cifra 6 – așa cum se poate vedea în imaginea următoare, vom obține egalitatea corectă: 8+2-6=4.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase