VIDEO | Care sunt beneficiile smochinelor și cum le putem consuma. Recomandarea medicilor: „Sunt foarte bune pentru a ne aduce energie. Ar fi foarte potrivite la gustarea de dimineață sau de după-amiază”

Publicat: 26/09/2022, 13:59

Dr. Anca Hâncu, doctor în nutriție și medicină generală, a vorbit, luni, la Super Neatza cu Răzvan și Dani, despre cum putem consuma smochinele, astfel încât să ne bucurăm de beneficiile lor. Medicul a explicat că aceste fructe previn problemele digestive, datorită conținutului mare de fibre, alături de calciu, magneziu, fier și potasiu.

„Smochinele sunt prezente în religie, în legendele biblice. Sunt prezente și în religia creștină, și în cea budistă, și în cea iudaică și ele sunt asociate cu starea de pace de care e multă nevoie, cu victoria și cu fertilitatea. O smochină are 30 de kilocalorii, dar toate aceste kilocalorii provin din glucide, deci conține numai glucide, amestec de glucoză și fructoză. Înseamnă că ne dau rapid energie, sunt foarte bune pentru a ne aduce energie. Mai au fibre – 3 smochine vor avea 5 grame de fibre, necesarul nostru fiind în jur de 30 de grame pe zi.

Ne dăm seama că ne aduc o porție importantă de fibre solubile și ne mai aduc calciu, magneziu, fier, potasiu, astfel încât sunt tare utile. De obicei, le mâncăm uscate, confiate, când au mult mai multe calorii – au 274 de kilocalorii pe suta de grame, de aceea trebuie să fim atenți. Le mâncăm crude – le găsim, poate, o lună sau de două luni pe an – în rest, le găsim uscate”, a afirmat dr. Anca Hâncu.

De asemenea, dr. Anca Hâncu susține că smochinele au și efect antiinflamator, fiind utile pentru toate afecțiunile inflamatorii digestive, precum colită hemoragică sau sindrom de intestin iritabil.

„Începutul ar fi să vedem toți acești nutrienți, macro și micronutrienți despre care am vorbit, mai vorbim și despre vitamine din grupul Ca, vitamine C, vitamine din grupul B.Toate aceste vitamine și nutrienți, ce beneficii aduc? În primul rând, sunt extraordinare pentru digestie, vor preveni constipația, au efect laxativ, dar au și efect antiinflamator.

Și atunci, pentru toate afecțiunile inflamatorii digestive – chiar colită hemoragică, chiar sindrom de intestin iritabil, destul de frecvente în ultimul timp – sunt teribil de utile. Efectul antioxidant, prin flavonoizi, prin polifenoli, asigură, de fapt, o longevitate cu vitalitate, așa că la orice vârstă puteți încerca smochinele. De asemenea, reglează glicemia, adică decât să mâncăm un dulce, o prăjitură, preferăm să mâncăm douăsmochine, care au un gust ca o miere”, a precizat dr. Anca Hâncu.

Medicul a afirmat că smochinele sunt foarte potrivite la gustarea de dimineață sau de după-amiază, precizând că se pot combina cu diverse alte alimente, în funcție de preferințe.

„Sunt foarte dulci, foarte gustoase, le putem combina. Ar fi foarte potrivite la gustare – gustarea de dimineață sau gustarea de după-amiază. Le combinăm cu iaurt, cu brânză, chiar și cu un prosciutto – e o gustare mai sofisticată și mai interesantă combinația aceea, de dulce cu sărat. Astfel, aducem diversitatea, aducem ceva mai interesant în gusturile noastre.

Aduc foarte multe lucruri bune aceste smochine – să nu uităm și de prevenția hipertensiunii, pentru că au potasiu, efectele antioxidante – au efecte pozitive, cardiovasculare, dar dacă le mâncăm în exces, pot produce diaree – respectiv, dacă avem anumite intoleranțe sau alergii, ne pot produce reacții alergice sau crampe, balonări, ca urmare a acestor alergii”, a menționat dr. Anca Hâncu.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Ești obligat să reduci viteza la trecerea de pietoni dacă NU traversează nimeni?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
De ce l-a părăsit Simona Florescu pe Ion Dichiseanu: "Eu stiu foarte bine ce s-a...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Musculițele care zboară în jurul fructelor nu sunt muște de fructe. Cum să scăpăm de...