Klaus Iohannis: „Este o zi IMPORTANTĂ, în care îi alegem pe cei care conduc comunitățile. Eu am votat și vă invit pe toți să poftiți la vot”

Publicat: 09/06/2024, 09:18
Actualizat: 09/06/2024, 09:27

Președintele României, Klaus Iohannis, a votat, duminică, la circa două ore după deschiderea urnelor, la o secție din Capitală.

Președintele Klaus Iohannis a votat, duminică, la ora 09:00, la Liceul „Jean Monnet”.

„Este o zi importantă astăzi, o zi în care îi alegem pe cei care conduc comunitățile în care trăim, pe cei care ne reprezintă în Parlamentul European. Eu am votat și vă invit pe toți să poftiți la vot. Este extrem de important”, a declarat șeful statului, după ce s-a prezentat la secția de votare.

Secțiile de vot s-au deschis duminică, la ora 07:00

Cele 18.955 de secții de votare din țară – pentru alegerile comasate locale și europarlamentare – s-au deschis duminică 9 iunie, la ora 07:00 și se vor închide la ora 22:00.

Peste 18 milioane de români cu drept de vot sunt așteptați să îți exprime opțiunea electorală în secțiile de votare din țară, aceștia putând să voteze atât pentru alegerile locale, cât și pentru cele europarlamentare. Alți aproape 960.000 de români cu domiciliul în străinătate pot vota la secțiile deschise în diaspora, dar doar pentru cei 33 de reprezentanți ai României în Parlamentul European.

Românii cu drept de vot sunt așteptați, începând de la ora 7:00, să își aleagă candidații, respectiv partidele preferate, care să le reprezinte interesele în administrațiile locală și în Parlamentul European.

Ce votăm

Cetățenii români cu drept de vot care participă la alegerile locale 2024 vor pune ștampila pe candidații sau formațiunile preferate pentru pozițiile din administrația publică, pentru un mandat de patru ani, într-un singur tur, respectiv:

  • primari/ primari de sector – scrutin uninominal;
  • consilieri locali / consilieri locali de sector– sistem electoral proporțional, cu liste închise (candidații și ordinea acestora pe liste sunt decise de partide);
  • consilieri județeni/ consilieri generali – sistem electoral proporțional, cu liste închise (candidații și ordinea acestora pe liste sunt decise de partide);
  • președinți ai consiliilor județene/ primarul general – scrutin uninominal.

Românii își aleg și cei 33 de eurodeputați (candidații și ordinea acestora pe liste sunt decise de partide), pentru un mandat de cinci ani. Pentru europarlamentare, votul a început efectiv sâmbătă, la ora 22:00, ora României, în Auckland, Noua Zeelandă.

Cum votăm

Cartea de identitate este singurul document cu care se poate vota la alegerile locale și europarlamentare, în cazul cetățenilor care locuiesc în țară.

Potrivit hotărârii Biroului Electoral Central, doar cetățeni români cu domiciliul în străinătate și care votează acolo, precum și cetățenii români domiciliați în afara țării, dar care votează în România, pe 9 iunie, pot merge la vot cu pașaportul simplu, electronic și temporar.

Alegătorii ale căror cărți de identitate sunt expirate, pierdute, furate sau grav deteriorate, pot cere de le Direcțiile de Evidența Persoanelor eliberarea unui document de identitate nou chiar și duminică, în ziua votului, de la ora 07:00 până la 22:00.

Unde votăm

Alegătorii sunt arondați unei secții de votare, în funcție de domiciliu sau reședință. Listele de alegători sunt întocmite în avans.

Astfel, aceștia pot vota în localitatea de domiciliu (adresa din cartea de identitate/buletin), dacă nu au altă reședință, dacă nu au depus cerere pentru viza de flotant la birourile pentru evidența persoanelor pentru înregistrarea reședinței sau dacă nu și-au înregistrat reședința înainte de 11 aprilie 2024, sau în localitatea de reședință (unde au viza de flotant).

Totuși, dacă se află într-o altă localitate decât cea de domiciliu sau reședință în ziua alegerilor, alegătorul poate vota și la altă secție, dar doar pentru europarlamentare. În acest caz, președintele Biroului Electoral al secției de votare va înregistra solicitantul pe listele suplimentare de alegători.

Alegătorii care nu știu unde trebuie să voteze pe data de 9 iunie pot afla secția la care sunt arondați accesând site-ul registrulelectoral.ro și completând datele solicitate: CNP, numele de familie și codul captcha. După completarea corectă a datelor, site-ul va afișa numele și numărul secției de votare la care alegătorul este arondat, precum și adresa și harta unde este localizată secția.

Câte buletine de vot primim în secțiile din țară

Fiecare alegător din țară va primi cinci buletine – patru pentru aleșii locali și unul pentru eurodeputați -, pentru a le ștampila în cabinele de vot.

Bucureștenii vor primi tot cinci buletine de vot, câte unul pentru primarul și consiliul local de sector, unul pentru primarul general și unul pentru Consiliul General al Municipiului București, alături de cel pentru cei 33 de reprezentanți ai României în Parlamentul European.

Cine poate să voteze la urna mobilă

Legea permite cetățenilor cu drept de vot care nu sunt transportabili și se află fie în spitale, fie la domiciliu, precum și celor aflați în arest preventiv sau în detenție, să solicite Biroului Electoral din localitatea de domiciliu să trimită o echipă cu urna specială.

Condiția este să facă o cerere standard și să aducă dovezi că sunt netransportabili.

În ce situații se mai poate vota după ora 22:00

La scrutinul din 9 iunie 2024, votarea începe la ora locală 07:00 și se încheie la ora 22:00. Alegătorii care la ora 22:00 se află în sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând, în afara acestuia, pot să exercite dreptul de vot până la ora locală 23:59.

Cum afli prezența la vot în timp real

Datele despre prezenţa la vot vor fi prezentate în timp real în ziua alegerilor, pentru fiecare scrutin în parte, după cum a decis Biroul Electoral Central, prin afişarea pe pagina de internet a Autorităţii Electorale Permanente – prezenta.roaep.ro.

Va fi comunicat numărul alegătorilor care au votat pe liste permanente sau suplimentare, defalcat pe sexe, vârste şi mediul de provenienţă. După închiderea urnelor, datele din procesele verbale încheiate în secţiile de vot vor fi publicate pe site-ul BEC.

Rezultatele exit-poll-urilor vor fi aflate după ora de închidere a urnelor.


CITEȘTE ȘI:

START VOT pentru România la alegerile EUROPARLAMENTARE 2024. Primii români votează din Auckland, Noua Zeelandă, pentru cei 33 de eurodeputați

CE ALEGEM la scrutinul de duminică și câte buletine de vot primim în secția de votare

Cum arată BULETINUL DE VOT pentru alegerile EUROPARLAMENTARE 2024. Aproape 500 de politicieni se bat pe 33 de locuri de eurodeputat

Aproape 12.500 de români de peste 100 DE ANI sunt pe listele electorale la alegerile din 9 iunie. Peste 200.000 de tineri pot vota pentru prima dată

ALEGERI LOCALE ȘI EUROPARLAMENTARE | În ce condiții se poate cere urna mobilă pentru votul din 9 iunie. Procedura și formularul special

Cetățenii care și-au pierdut sau cărora le-a expirat buletinul pot obține acte noi pentru alegerile de duminică. Procedura și programul de lucru

Cum pot vota românii din DIASPORA la alegerile EUROPARLAMENTARE 2024. Peste 900 de secții de votare, cele mai multe în Italia, Spania, Marea Britanie

Câți deținuți au solicitat URNA MOBILĂ pentru alegerile de duminică. Ce VIP-uri execută pedepse în penitenciare la locale și europarlamentare 2024

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Ce îl LEAGĂ pe presupusul ucigaș al doctoriței din Brăila de victima sa. E ireal...
Cu ce probleme MARI a rămas Andreea Bălan după stopul cardiac suferit la naștere. „Sângele...
Admitere Medicină 2024. Reacţia în lacrimi a unei tinere la ieşirea din sala de examen
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
Se scurtează vacanța de vară a copiilor! S-a anunțat structura anului școlar 2024-2025
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
Cât timp poți circula cu parbrizul spart? Ce trebuie să faci când constați această avarie
Cine îl va înlocui pe Joe Biden? Numele cele mai importante ce ar putea să...
Descoperire INCREDIBILĂ pe Lună, într-o peșteră adâncă de 100 de metri
Mașinile care au interzis. Au interdicție. A intra intrat în vigoare de pe 18 iulie...
Drum de mare viteză în România. Traseul pornește din București
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
„Ne-am potolit cu furatul” Reciclarea PET-urilor a devenit o afacere profitabilă! Cât câștigă românii pe...
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Detaliile "ascunse" în cazul morții lui Andrei Versace. Imaginile arată că a avut un sfârșit...
BANCUL ZILEI. Bulă are parte de momente fierbinți la un interviu
Jucătoarele de fotbal ale Australiei au ajuns la Paris fără bagaje și echipament medical