#euromania. EUROPARLAMENTARELE, oglinda PREZIDENȚIALELOR. Analiști: Partidele care nu se califică VOR DISPĂREA de pe scena politică

Publicat: 07/03/2019, 08:58
Actualizat: 25/03/2019, 20:11

În general, prezența la vot la alegerile europarlamentare a fost una scăzută. De exemplu, la scrutinul din 2014, doar 32% dintre alegători au decis să meargă la secții. Și totuși, anul acesta europarlamentarele sunt un test pentru partide în așteptarea prezidențialelor.

Analiștii politici spun chiar că formațiunile care nu se califică la europarlamentare vor dispărea de pe scena politică și nu vor conta nici măcar în decizia de a mai susține vreun candidat la iarnă.

Analistul politic Ion Cristoiu afirmă că un element-cheie sunt persoanele care vor deschide listele, dacă acestea vor fi percepute de electorat ca meritând un loc la Bruxelles. „E mai mult decât un test. După părerea mea sunt la fel de importante ca prezidențialele. Din multe motive. Față de cele trei alegeri europarlamentare de până acum, e un moment în care toate partidele vor vedea pe ce picior dansează. Deci, nu mai avem de-a face nici cu sondaje de opinie, nici cu povești în care PSD-ul spune că stă bine, PNL-ul spune că stă bine, USR-ul… Acum se va vedea la vot. Deci, din acest punct de vedere este un examen crucial și pentru PNL și pentru PSD. Dacă eu aș fi în locul sistemului, ca să vorbesc ca la bodegă, aș face o șmecherie acum. Adică aș da multe voturi către Ponta, adică vasele comunicante, și aș face în așa fel încât PSD să aibă un scor… gândiți-vă că PSD-ul se raportează la scorul din decembrie, nu trebuie să fie el pe primul loc. Poate să fie, dar dacă e cu 25% pe primul loc față de 45%… ” a explicat jurnalistul în emisiunea „Gândurile lui Cristoiu” difuzată de Gandul.info și MEDIAFAX.

Cristian Pîrvulescu susține că europarlamentarele vor fi imagine a capacității de mobilizare a partidelor.

„Alegerile europarlamentare nu au valoare predictivă, nu sunt un sondaj de opinie înaintea prezidențialelor. Ele sunt mai degrabă o imagine a capacității de mobilizare a partidelor. Sondajele sunt irelevante în momentul de față pentru că ele vorbesc despre opinie, nu despre mobilizare. Atunci, la o prezență redusă, nu știu dacă va fi o prezență redusă, dar până acum așa a fost, de ce nu ar fi așa în continuare, la o prezență redusă diferența o va face aparatul de partid. Atunci evident că PSD de exemplu va dori să demonstreze că este un partid puternic, că poate să mobilizeze și să câștige, împotriva opiniei generale”, a spus Pîrvulescu.

Sociologul Alfred Bulai merge mai departe și vorbește despre europarlamentare ca fiind „sabia” deasupra capului fiecărui partid. „Partidele mici au o problemă, intră sau nu intră. Nu contează cât sunt estimările acum. Dacă intri, înseamnă că vei conta în ecuația politică următoare și în toamna sau anul viitor, dacă nu intri atunci te duc acasă. Nu mai contează poți să te duci la persoană fizică unde vrei tu. Cu alte cuvinte este sabia care este deasupra capului fiecăruia”, a declarat Bulai, pentru agenția MEDIAFAX.

Legat de rolul de „locomotivă” pe care îl au politicienii aflați în vârful listei, sociologul explică faptul că este complicat ca o persoană să își asume și deschiderea listei la europarlamentare și o bătălie în iarnă.

De exemplu Dacian Cioloș… „Nu, cred că dumnealui nu este decis. E inadmisibil politic. Vă aduceți aminte când PNL candida în 2016 când le-a spus că el îi iubește și pe unii și pe alții și că lumea să voteze într-un fel la Cameră, în alt fel la Senat. Debilitate în politică mai mare ca aceea nu există. În general în politică trebuie să fii foarte tranșant. Nu «știți eu vreau la prezidențiale, dar mă mulțumesc și cu europarlamentar». De ce te-aș vota? Se face că poate candida și să își dea demisia, să lase pe următorul pe listă. E o modă să te mai duci și în alte părți, dar când sugerezi că ai vrea și aia, dar mă mulțumesc și cu asta, șansa e mică de a avea susținere. Nu văd o strategie coerentă”.

Iar legat de Rareș Bogdan pe lista PNL… „Istoric, vă dau un exemplu în anii ”30 era un reverend care avea emisiune la radio, aveam un milion și jumătate de ascultători minim în fiecare seară. Și a intrat în alegeri și a luat 10.000 de voturi, iar asta în America înseamnă că te duci acasă. Depinde ce jurnalist bagi, ce jurnalist ești și faci. E discutabil de la caz la caz, dar notorietatea în media nu se transferă automat în voturi”.

Rovana Plumb pentru PSD: „Doamna Rovana Plumb e cât se poate de pesedistă. Nimeni nu bănuiește că e altceva. Este într-un loc al PSD, nu are ce să influențeze. E ca oricare de pe acea listă a PSD. Deci nu văd nici bine, nici rău. Nu e o surpriză. Nu este din afară. În general, personajele vechi nu mai nasc probleme pentru că dacă a fost critică la adresa lor, a fost deja, nu mai are ce să fie mare lucru. Atenția mai mare va fi pe personaje noi, care sunt cunoscute, asupra căreia presa va fi mai atentă”, a mai spus Bulai.

Până acum partidele au pe liste nume precum:

PSD- merge sigur cu Rovana Plumb, Claudiu Manda, Victor Negrescu.

PNL- posibil cu Rareș Bogdan în capul listei. Printre numele vehiculate Siegfred Mureșan, Adina Vălean, Daniel Buda.

ALDE- Norica Nicolai, Renate Weber și Daniel Barbu.

PLUS+USR- Dacian Cioloș, Cristian Ghinea, Dragoș Pâslaru

UDMR- Iulian Winkler

UNPR- Ilie Năstase, Anghel Iordănescu

PMP- nu a stabilit lista. Este vehiculat numele lui Cristian Diaconescu

Alegerile europarlamentare se vor desfășura în 26 mai 2019. Deputații europeni sunt aleși o data la 5 ani, iar în România primele alegeri europarlamentare au fost organizate în 2007. Componența PE a fost schimbată de Brexit, motiv pentru care România va avea un mandat în plus, urmând să avel 33 de eurodeputați din cei 705 de euroaleși.

Parlamentul European este singura adunare transnațională din lume aleasă prin vot direct. Nu în ultimul rând europarlamentarele vor avea loc în contextul în care țara noastră deține și Președinția Consiliului UE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Cine este Mihaela, tânăra de 24 de ani care s-a aruncat în gol de la...
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Este legal să circuli cu o copie a talonului auto?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Lovitură pentru cei care au mașină PE BENZINĂ. Se întâmplă chiar de astăzi, 19 APRILIE
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Maria, o gimnastă de doar 17 ani s-a stins din viață subit: ”Boala a răpus-o...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Test de cultură generală. De ce pisicile dorm atât de mult?