Alegeri locale 2016: Cum a pierdut PNL șansa de a câștiga Primăria Constanța: atinge cel mai bun scor al său, dar nu detronează PSD. Primarul Decebal Făgădău (PSD) și Vergil Chițac (PNL) revin în „ringul” electoral în 2020

Alegeri locale 2016: Cum a pierdut PNL șansa de a câștiga Primăria Constanța: atinge cel mai bun scor al său, dar nu detronează PSD. Primarul Decebal Făgădău (PSD) și Vergil Chițac (PNL) revin în „ringul” electoral în 2020
Primarul în funcție al orașului Constanța, Decebal Făgădău (FOTO: Mediafax Foto / Adrian Boioglu)
Publicat: 02/09/2020, 16:30

La Constanța, PNL a pornit în cursa electorală cu avantaje competitive clare în raport cu PSD: orașul-port era deja suprasaturat de „dictatura” administrației Mazăre și dreapta avea toate șansele să câștige cu un program bine definit într-un oraș cu un puternic spirit antreprenorial. Liberalii l-au lansat în campanie pe contraamiralul (R) Vergil Chițac, un personaj politic cu un CV impecabil, a cărui carieră militară și universitară nu avea nicio fisură care ar fi putut fi speculată electoral. Contracandidatul său din partea PSD, Decebal Făgădău, primar interimar din 2015, după debarcarea lui Mazăre, avea „dezavantajul” asocierii cu structura de putere creată de fostul edil la Constanța. Surprinzător, a câștigat alegerile. Cum?

După numărătoarea voturilor, în iunie 2016, Decebal Făgădău (PSD)  a obținut 42% din voturi, potrivit rezultatelor oficiale de BEJ. Vergil Chițac (PNL) a obținut 34%, cel mai bun scor electoral obținut de PNL la Primăria Constanța, dar departe de a fi o provocare pentru candidatul PSD. Ambii revin în 2020 în cursa electorală pentru Constanța. Și, după toate mesajele publice pe care le transmit, cu aceleași strategii. Va câștiga PNL la Constanța în 2020 cu o strategie care nu a dat rezultate acum patru ani?

Candidatul PNL pentru Primăria Constanța, Vergil Chițac

PNL și PSD au „împărțit” Constanța aproape la paritate de voturi

Cei doi competitori au însumat 76% din voturile Constanței, restul fiind „drenate” în principal  de PMP, prin Claudiu-Iorga Palaz (7% ), independentul George-Andrei Popescu  (4,3%), ALDE prin Christian Gigi-Chiru (3,7%).

Prezența la vot în municipiul Constanța a fost de puțin peste 40% din cele 268.944 persoane cu drept de vot înscrise pe listele permanente.

Scorul obținut de candidatul PNL la alegerile locale din 2016 (la o prezență extrem de mică la urne, de doar 40.36%), este cel mai mare realizat până acum de Partidul Național Liberal la Constanța, în alegerile pentru primăria municipiului, scria presa constănțeană la acel moment. 

În Consiliul Local Constanţa voturile au fost distribuite echilibrat: PSD – 13 mandate (37.897 voturi), PNL – 10 mandate (31.049 voturi), PMP – 3 mandate (8.468 voturi), George Andrei Popescu – 1 mandat (3.251 voturi).

La nivel județean, cele două partide au împărțit relativ egal mandatele de primar, după ce PNL și-a adjudecat 23 de primarii, în timp ce PSD a câștigat 22 de fotolii de primari.

Și la Consiliul Județean voturile au fost la paritate pentru PSD (34,56%) și PNL (34,50%), în timp ce PMP și ALDE au obținut câte 6%.

O campanie electorală onorabilă: „Nu va fi însoțită de atac la persoană sau la familii”

Decebal Făgădău a anunțat, de la începutul anului 2016, după ce candidatura sa a fost anunțată de PSD, care este strategia în campanie.

Social-democratul Decebal Fagadau, fost viceprimar, a fost ales în iunie 2015 primar interimar al municipiului Constanța, acesta obținând majoritatea voturilor consilierilor locali

Postul de primar al municipiului Constanța a devenit vacant după ce prefectul județului Constanța a emis ordinul de încetare a mandatului lui Radu Mazăre, acesta dându-și demisia din funcție după ce a fost arestat preventiv într-un dosar în care este acuzat de luare de mită.

“Va fi o campanie pozitivă. Nu va fi însoțită de niciun fel de atac la persoană, atac la familiile candidaților sau cuvinte negative despre proiectele celorlalți candidați. Îmi doresc o campanie constructivă, pozitivă și sper să regăsesc cât mai multe proiecte născute din proiectele cetățenilor astfel încât, printr-o dezbatere a acestor proiecte, să ajungem la o îmbunătățire a guvernării în folosul oamenilor”, a declarat pentru presa locală Decebal Făgădău în ianuarie 2016, cu câteva luni înainte de începerea campaniei.

Decebal Făgădău și-a exprimat și părerea despre principal contra-candidat al său, rectorul Academiei Navale, contraamiralul Vergil Chițac.

“Am o părere bună despre domnul rector Virgil Chițac, atât cât l-am cunoscut. Este o persoană serioasă, elitistă și sincer am toată aprecierea pentru activitatea sa. Chit că va candida dânsul sau oricine ar candida, din partea mea are doar urări de succes și sper ca împreună să dezbatem proiecte în folosul cetățenilor”, a mai spus Decebal Făgădău.

Și Făgădău s-a ținut de cuvânt, așa cum relatează presa locală constănțeană, dealtfel o publicație critică la adresa PSD (Info sud-est)

Într-un editorial în care analizează de ce a câștigat Făgădău la Constanța în 2016, Andrei Leonte scrie că acesta „și-a conservat electoratul de stânga, a făcut o campanie pozitivă, iar principalul său contracandidat a fost profund neinspirat”.

„Campania decentă, fără atacuri și fără referințe la contracandidați, l-au menținut pe Făgădău la procentele scontate”

„Campania decentă, fără atacuri și fără referințe la contracandidați, cu o expunere de proiecte coerente, multe dintre ele vizând și electoratul de dreapta (centru IT, relația cu mediul universitar, patrimoniul cultural și istoric), l-au menținut pe Făgădău la procentele scontate”, scrie editorialistul.

În contrapartidă, „neinspiratul” Vergil Chițac, care „părea că se încadrează mai bine în retorica noului val” a pedalat nu pe atuurile sale, ci pe creșterea notorietății, fără a expune clar un „pachet” de proiecte realizabile pentru Constanța.

Eroarea strategiei PNL la Constanța: a creat un personaj și un spectacol acolo unde „piața” era suprasaturată de spectacol și trecuse deja la epoca post-Mazăre

„Muniția” lansată de strategii PNL în competiția electorală a trecut pe lângă urechile constănțenilor. Din nou, s-ar putea aprecia că PNL a fost cu un pas în urma maturizării electorale a votanților și că a creat un personaj și un spectacol acolo unde „piața” era suprasaturată de spectacol și de multiplele personaje create de fostul edil și trecuse deja la epoca post-Mazăre.

„Cu o expunere media sufocantă, în jurul lui Vergil Chițac s-a croit o aură a personalității, a trecutului impecabil militar și al carierei sale ireproșabile de profesor universitar. Însă a lipsit o strategie clară de campanie în ceea ce presupune un proiect de oraș și nu doar un model de candidat”, scrie edtorialistul info-sud-est.ro

Vergil Chițac revine în bătălia pentru Constanța în 2020: În acest moment, sunt dedicat 100% Constanței și campaniei

Amiralul (r) Vergil Chițac revine în bătălia pentru Constanța în 2020, fiind desemnat candidatul din partea PNL la Primăria Constanței. Profesor universitar, Vergil Chițac a format generații de studenți la Academia Navală din Constanța pe care a condus-o timp de șase ani ca Rector. Chițac revine însă, deocamdată, cu aceeași retorică agresivă din 2016, mizând în discurs mai mult pe „stricăciunile” aduse de PSD orașului decât pe proiectele sale.

„Nu mă gândesc să candidez pentru un nou mandat de senator. În acest moment, sunt dedicat 100% Constanței și campaniei prin care, după 20 de ani, vom elibera orașul din mâinile PSD”, a declarat în iulie, 2020 Chițac pentru revista Financial Intelligence.

„Sub mandatele PSD nu au fost administrate problemele, ci bunurile orașului, care au ajuns să fie gestionate de grupurile de interese din jurul patrulaterului Mazăre-Strutinsky-Constantinescu-Făgădău. Industria a dispărut cu totul și absolut nimic nu a fost pus în loc. Turismul abia dacă mai respiră. Nu este și nu a fost niciodată susținut cu adevărat, este făcut după ureche sau pe ochi frumoși”, mai spune Chițac.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
A murit de 8 ori! Bărbatul care i-a șocat pe medici!
Gestul controversat făcut de judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu în fața jurnaliștilor. Ancuța Ioana...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
DECIZIE FINALĂ pentru milioane de șoferi din ROMÂNIA. Tocmai s-a stabilit că este obligatoriu
Decizie crucială pentru șoferii din România. Totul s-a decis astăzi
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom