Primele nume vehiculate de miniștri în noul Guvern! Ministerele cel mai râvnite și de PNL și USR / Cine pleacă și cine rămâne din Guvernul Orban? (SURSE)

Primele nume vehiculate de miniștri în noul Guvern! Ministerele cel mai râvnite și de PNL și USR / Cine pleacă și cine rămâne din Guvernul Orban? (SURSE)
Primele nume vehiculate de miniștri în noul Guvern! Ministerele cel mai râvnite și de PNL și USR/Cine pleacă și cine rămâne din Guvernul Orban? ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO
Publicat: 09/12/2020, 16:23
Actualizat: 09/12/2020, 18:30

Ministerele prioritare ale României sunt intens dezbătute între PNL și USR. În acest moment asistăm la o bătălie politică în toată regula între aceste două formațiuni politice care poartă negocieri dure. Pentru a forma o majoritate, cele două partide au nevoie și de UDMR, care ar putea cere ministerele Sănătății și Culturii, potrivit surselor GÂNDUL.RO.

În urmă cu 11 ani, după intrarea la guvernare a UDMR alături de PD-L  în decembrie 2009, Kelemen a devenit ministru al Culturii în Guvernul Boc. Și senatorul UDMR Attila Cseke a fost ministru al Sănătății în guvernul Boc II.

Bătălia pe Justiție și Transporturi

Bătălia cea mai mare se dă pe ministerul Justiției, potrivit surselor GÂNDUL.RO. Deși USR a obținut doar 15%, liderii formatiunii își doresc cu ardoare acest portofoliu.

După ce a pierdut lupta la primăria Constanța, Stelian Ioan se află printre propunerile de ministru al Justiției, spun surse poltiice pentru GÂNDUL.RO.

Potrivit constanta.ro, Stelian Ion a fost avocatul lui Radu Mazăre într-un proces în care Sulfina Barbu deschisese o acțiune împotriva fostului primarul al Constanței, după ce acesta o numise „proastă”, în cadrul unei conferințe de presă. Procesul a fost câștigat în final de fostul primar.

Foto: Stelian Ion/Sursă Facebook

Pe de altă parte, la Ministerul Transporturilor este vehiculat Cătălin Drulă de la USR, fostul consilier personal al lui Dacian Cioloș pe teme de infrastructură. Nici liberalii nu vor să renunțe la acest minister, dorind să rămână actualul ministru Bode, care potrivit surselor liberale a avut un mandat satisfăcător.

Drulă își dorește cu orice preț să fie ministru al Transporturilor. Lupta pe aceste două ministere – Justiție și Transporturi- este în floare”, spun surse politice pentru Gândul.

Sursă foto: Cătălin Drulă/Foto: Alianța USR PLUS

În ceea ce privește portofoliul Educației, Monica Anisie nu se află printre propuunerile viitoarei alianțe de guvernare. În cărți se află Raluca Turcan, actualul vicepremier. În 2009, Raluca Turcan era propunerea PDL pentru Educație, dacă Theodor Stolojan ar fi acceptat funcția de premier.

Ministerul de Interne, în cărțile USR

La șefia Ministerului de Interne ar urma să fie Dragoș Tudorache, fost ministu de Interne în Guvernul Cioloș. În schimb, șefia IGPR ar urma să fie preluată de PNL. Anterior, Tudorache a fost șef de cancelarie în Guvernul Cioloș. El o ocupat această funcție până pe 4 ianuarie 2017, când a fost investit Guvernul Sorin Grindeanu, în urma alegerilor legislative.

Foto: Dragoș Tudorache

Bătaie și pe Șefia Camerei Deputaților

Preşedinţia Camerei Deputaţilor pentru USR PLUS, în situaţia în care preşedintele Klaus Iohannis va desemna un premier de la PNL, este o soluţie luată în calcul, a declarat, marţi, preşedintele USR, Dan Barna.

Întrebat dacă ar fi de acord ca în cadrul coaliţiei pentru majoritate guvernamentală şi în Parlament, Ludovic Orban să fie preşedintele Camerei Deputaţilor şi USR PLUS să primească şefia Senatului, Dan Barna a spus la Digi 24 că nu au existat discuţii, dar preşedinţia Camerei pentru USR PLUS este o soluţie luată în calcul dacă preşedintele Klaus Iohannis va desemna premier PNL.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării obținut în urma studiilor urmate la FJSC și Université Lumière Lyon 2. A lucrat în trustul citeste mai mult