Crin Antonescu, candidatul alianței PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale din mai, a făcut un demers oficial pentru a obține copia declarației date în fața fostei Securități în 13 ianuarie 1988. Contactat de Gândul, Antonescu a confirmat că a depus miercuri cererea la CNSAS și că intenționează să facă public documentul în cel mai scurt timp.
UPDATE 20:10
Crin Antonescu anunță că a depus, miercuri, la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), solicitarea de a primi toate documentele din dosarul său legat de fosta Securitate.
„În urma atacului de ieri, am depus astăzi (n.r. miercuri) solicitarea către CNSAS pentru a primi toate documentele din dosarul meu legat de fosta Securitate. Solicitarea mea a fost înregistrată la CNSAS cu nr. P1033/25/16.04.2025”, a transmis Antonescu pe Facebook.
El a menționat că va face documentele publice, așa cum este firesc.
„Am crezut că au trecut vremurile șopârlelor și delațiunilor. Se pare că nu. Dar așa cum nu m-a speriat fosta Securitate, nu mi-e frică nici de securiștii de rit nou. România merge înainte!”, a adăugat candidatul la prezidențiale.
Sursa foto: Facebook / Crin Antonescu
Știrea inițială
„După ce voi avea actul de la CNSAS, voi face o conferință de presă!”, spune Antonescu pentru Gândul.
Demersul vine după ce în spațiul public au apărut acuzații nefondate potrivit cărora ar fi furnizat informații despre un prieten apropiat Securității înainte de 1989.
Într-o conferință de presă de marți, Crin Antonescu a afirmat că a fost „o victimă a Securității”, nicidecum un colaborator.
„Înțeleg că într-o campanie se pot întâmpla multe lucruri, dar acesta mi se pare unul dintre cele mai mizere”.
Acesta a completat că nu are „absolut nimic de ascuns în legătură cu acest lucru”.
„Nu am furnizat niciodată, nimănui informații care să dăuneze cuiva. Nu am absolut nimic de ascuns în legătură cu acest lucru”, mai spune candidatul la prezidențiale.
Ștefan Costache, prietenul lui Crin Antonescu, fugit din țară în 1987, spune că nu are nicio suspiciune în privința lui Antonescu. El l-a descris pe Antonescu ca singurul în care a avut încredere și căruia i-a spus despre intenția sa de a părăsi țara și l-a rugat să le comunice părinților.
„Crin Antonescu a fost singura persoană în care am avut încredere să mă destăinui înainte de a pleca și l-am rugat frumos să îmi anunțe familia, părinții mei, după trei săptămâni după ce am plecat, pentru că din informațiile mele știam că dacă a trecut această vreme mi-a reușit excursia – să o numim – și să îi asigure că sunt în siguranță și că îi voi contacta cu prima ocazie”, spune Costache. (citește mai multe AICI)
Conform unei adeverințe emise de CNSAS (nr. 1554/10.04.2025), Crin Antonescu figurează în dosarul informativ nr. 1068594, dar instituția precizează că nu există suficiente elemente pentru a i se atribui calitatea de colaborator cu fosta Securitate.
„În urma verificărilor efectuate de direcția de specialitate din cadrul instituției, pe baza Notei de Constatate nr. DI/I/355 din 31 martie 2025, CNSAS a analizat documente din dosarul fond informativ nr. 1068594, unde apare și numele lui Crin Antonescu. Din documentele consultate reiese că acesta a fost menționat într-un context de anchetă informativă desfășurată de organele de Securitate asupra unei alte persoane (C.Ș.), prieten apropiat cu titularul adeverinței”, se arată în documentul semnat de președintele CNSAS, Constantin Buchet.
Potrivit aceleiași surse, „Crin Antonescu, în calitate de profesor de istorie la Școala generală Niculițel, a fost convocat de organele de Securitate în 1988 și a dat o declarație olografă, semnată cu numele real. CNSAS precizează însă că acest tip de declarație, dată într-un context de anchetă fără implicarea unui angajament de colaborare și în lipsa altor elemente relevante, nu atrage calitatea de colaborator”. (citește mai multe AICI)
Foto colaj: Facebook: Crin Antonescu + CNSAS
CITEȘTE ȘI: