Crin Antonescu, candidatul PSD-PNL-UDMR-Alte Minorități la președinție, nu a colaborat cu Securitatea, potrivit documentelor Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), făcute publice marți.
„În 1987, un prieten al meu foarte bun, inginer-profesor, a plecat într-o excursie în Bulgaria și de acolo a încercat să plece în Austria, nereușind acest lucru, fiind capturat de organele de ordine din Bulgaria, adus ulterior în România. La plecare, el a lăsat câteva obiecte personale pentru trei prieteni foarte apropiați. Toți cei trei am fost chemați în calitate de urmăriți la Securitate să dăm declarații în legătură cu acest lucru”, a povesit Crin Antonescu.
El spune că s-a prezentat și a dat o declarație „în care n-am oferit nicio informație specială”.
Antonescu a povestit că, un an mai târziu, prietenul său a reușit să fugă din țară și că lui i-a lăsat misiunea de a-i anunța părinții.
„Cer ca această declarație să fie făcută publică, nu am nimic de ascuns, am fost o victimă a Securității, nicidecum colaborator”, a mai spus Antonescu.
Ștefan Costache, prietenul lui Crin Antonescu, fugit din țară în 1987, spune că nu are nicio suspiciune în privința lui Antonescu.
Acesta adaugă că Antonescu este singurul în care a avut încredere și căruia i-a spus despre intenția sa de a părăsi țara și l-a rugat să le comunice părinților, potrivit Mediafax.
Într-o declarație de presă, Crin Antonescu afirmă că a fost „o victimă a Securității”, nicidecum un colaborator.
„Înțeleg că într-o campanie se pot întâmpla multe lucruri, dar acesta mi se pare unul dintre cele mai mizere”, spune Antonescu.
Acesta completează că nu are „absolut nimic de ascuns în legătură cu acest lucru”.
„Nu am furnizat niciodată, nimănui informații care să dăuneze cuiva. Nu am absolut nimic de ascuns în legătură cu acest lucru”, mai spune candidatul la prezidențiale.
Crin Antonescu cere CNSAS să publice documentul privind ancheta din 1987 în care a fost chemat să dea declarații privind un coleg din Tulcea plecat din țară. Acesta mai spune că prietenul său trăiește azi la Toronto, în Canada și a rămas „unul dintre cei mai buni prieteni” ai săi.
Știrea inițială
CNSAS menționează o întâmplare în care Crin Antonescu a fost pus să dea o declarație la data de 13.01.1985, însă în baza acelui document nu se poate reține calitatea de colaborator al Securității, în sensul legii, arată documentul semnat de președintele instituției, Constantin Buchet. Vezi AICI adeverința nr. 1554/10.04.2025.
„În urma verificărilor efectuate de direcția de specialitate din cadrul instituției, pe baza Notei de Constatate nr. DI/I/355 din 31 martie 2025, CNSAS a analizat documente din dosarul fond informativ nr. 1068594, unde apare și numele lui Crin Antonescu. Din documentele consultate reiese că acesta a fost menționat într-un context de anchetă informativă desfășurată de organele de Securitate asupra unei alte persoane (C.Ș.), prieten apropiat cu titularul adeverinței”, se arată în document.
De asemenea, potrivit CNSAS, „Crin Antonescu, în calitate de profesor de istorie la Școala generală Niculițel, a fost convocat de organele de Securitate în 1988 și a dat o declarație olografă, semnată cu numele real. CNSAS precizează însă că acest tip de declarație, dată într-un context de anchetă fără implicarea unui angajament de colaborare și în lipsa altor elemente relevante, nu atrage calitatea de colaborator.”
Totodată, potrivit notei de constatare numărul DI?I/ 355 din data de 31.03.2025, în urma verificărilor întreprinse până la data de 31.03.2025, nu au rezultat documente sau informații privind apartenența la structurile fostului Minister de Interne în calitate de ofițer sau subofițer de securitate sau miliție, astfel încât în cazul lui George Crin Laurențiu Antonescu „nu se poate reține calitatea de lucrător al securității în sensul legii”.
„Pe baza materialului avut la dispoziție până la data de 31.03.2025, precum și a procesului verbal al ședinței colegiului CNSAS din data de 10.04.2025, adeverim prin prezenta că elementele mai sus prezentate nu se circumscriu prevederilor articolului 2 litera a) și b) din Ordonanța de Urgență a Guvernului numărul 24/2008, privind accesul la propriul dosar și deconspirarea securității aprobată cu modificările și completările ulterioare, astfel domnului Antonescu George Crin Laurentiu, fiul lui Gheorghe și Olga născut la 21.09.1959 în Tulcea, județul Tulcea, nu i se poate atribui calitatea de lucrător colaborator al securității în sensul legii”, potrivit CNSAS.
Nota de constatare pe care s-a întocmit adeverința poate fi consultată de titularul adeverinței la sediul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității.
Totodată, CNSAS menționează că decizia poate fi atacată la Curtea de Apel în termen de 48 de ore.
sursa foto: Valentina Sarosi/Mediafax
CITIȚI ȘI: