UPDATE | Bacalaureat 2021. Subiectele și baremul la Istorie. Cum trebuiau candidații să rezolve cerințele

UPDATE | Bacalaureat 2021. Subiectele și baremul la Istorie. Cum trebuiau candidații să rezolve cerințele
Bacalaureat 2021. Subiectele și baremul la Istorie. Sursă foto: Shutterstock
Publicat: 29/06/2021, 16:00
Actualizat: 29/06/2021, 16:03

Peste 40.000 de candidați care au absolvit un liceu cu profil umanist au dat proba obligatorie de la Bacalaureat 2021 la Istorie. Gândul a publicat, marți, subiectele pe care absolvenții de liceu trebuie să le rezolve la Istorie. Examenul a început la ora 09.00 și durează trei ore.

UPDATE ORA 15.00: Baremele de evaluare și notare a subiectelor primite de absolvenții de liceu care au susținut marți proba la Matematică de la Bacalaureat 2021 au fost publicate de Ministerul Educației.

UPDATE: Subiectele la BAC Istorie 2021 au fost publicate pe site-ul Gândul. Candidații de la profilul umanist au avut de rezolvat cerințele de pe varianta de subiecte cu numărul 2.

BAC 2021- Barem Istorie

BAC 2021. Subiecte Istorie

La examenul de Bacalaureat 2021 s-au înscris 133.663 de candidați, cu peste 20.000 mai puțini decât anul trecut. Dintre cei înscriși, peste 125.000 susțin marți proba scrisă la matematică și puțin peste 40.000 la istorie, potrivit datelor furnizate de Ministerul Educației la solicitarea GÂNDUL.

Programa pentru Bacalaureat 2021 la Istorie a fost adaptată ținând seama de situația pandemică și de faptul că elevii au făcut cursuri online în primul semestru.

Baremul probei la Istorie de la Bacalaureat 2021 va fi publicat subiecte.edu.ro.

BAC 2021. Programa la Istorie

  • Popoare și spații istorice –  Romanitatea românilor în viziunea istoricilor
  • Oamenii, societatea și lumea ideilor – Secolul XX- între democrație și totalitarism. Ideologii și practici politice în România și Europa.
  • Constituțiile din România – Statul și politica
  • Autonomii locale și instituții centrale în spațiul românesc – Statul român modern, România postbelică, stalinism, național-comunism și disidență anticomunistă. Construcția democrației posdecembrise.
  • Relațiile internaționale – Spațiul românesc între diplomație și conflict în Evul Mediul. România și concertul european.

Testul la BAC Istorie 2021 începe la ora 09.00 și durează trei ore din momentul în care varianta de subiect extrasă dintre cele pregătite pentru examenul din iunie 2021 ajunge în sala de examen.

Primii candidați pot preda lucrarea la Matematică și pot ieși din sală după cel puțin o oră și jumătate de la începerea examenului.

Subiecte la Istorie de la examenul de Bacalaureat 2020

Subiectul I. La primul subiect, notat cu 30 de puncte, candidații au primit două texte din I.A Pop, Istoria ilustrată a românilor pentru tineri și K. Hitchins, Românii 1774-1866. Pe baza conținutului celor două texte, care vorbeau despre Unirea Moldovei cu Țara Românească, elevii aveau de răspuns la 7 întrebări.

La subiectul al II-lea, candidații au primit un text din I. Bulei, O istorie a românilor. Fragmentul prezenta faptele lui Iancu de Hunedoara, voievod al Transilvaniei. Pe baza acestuia, candidații au avut de răspuns la 6 cerințe, una dintre cele fiind formularea unui punct de vedere al candidatului. Această cerință era notată cu 10 puncte.

La subiectul al III-lea, absolvenții au avut de redactat un eseu despre practicile politice adoptate în România în secolul XX. Candidaților li s-a cerut să atingă momente precum constituțiile din 1923, 1938 și 1965, ideologiile politice din România în prima jumătate a secolului XX și formularea unui punct de vedere cu privire la politicile adoptate de România în anii `90.

Ce a picat la simulare Bac 2021 la Istorie

Subiectul I. La primul subiect de la varianta de examen primită de elevi la simulare Bacalaureat 2021, au fost date două fragmente de text din lucrările „Stalin și Hrușciov: URSS, 1924-1964” de M. Lynch și „Italia: liberalism și fascism, 1870-1945” de M. Robson. Cele două fragmente prezintă două forme de guvernământ diferite în rândul statelor totalitare, cea a lui Hrușciov și destalinizarea URSS și a lui Mussolini, în Italia interbelică. Pe baza acestor texte, candidații aveau de răspuns la 7 cerințe, ultimele două presupunând paralele între informațiile din texte și situația din România.

Subiectul al II-lea. Candidații care au susținut simularea au primit un fragment din lucrarea „O istorie sinceră a poporului roman” a lui F. Constantiniu. Textul face referire la formarea Tării Românești sub Basarab I prin unificarea formațiunilor existente între Carpați și Dunăre. Pornind de la acest fragment de text, candidații au avut de răspuns la 6 cerințe, una dintre ele fiind cea de formulare a unui punct de vedere referitor la contextul întemeierii statului medieval Țara Românească.

Subiectul al III-lea. La ultimul punct, candidații au avut de realizat un eseu despre constituirea statului român modern în secolele al XVIII-lea – al XIX-lea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna