BACĂU. Unde au mers banii publici în 2014. Topul firmelor care au contracte locale cu statul

Redactor:
Anca Simina
Cu 34,9 de milioane de euro, bani îndreptați spre achiziții publice, județul Bacău este al 17-lea în topul cheltuielilor la nivel local în 2014. Cele mai mari sume, 30 de milioane, au mers în construcții sau reparații de drumuri și clădiri.

Analiza Gândul privind achizițiile locale în 2014, an cu două runde electorale, arată că județul Bacău se află, în topul cheltuielilor locale ale celor 41 de județe și ale municipiului București, pe locul al 17-lea, cu 34.933.185 de euro împărțite între 35 de contracte și 33 de firme sau asocieri de companii care le-au câștigat, fie integral, fie parțial.

Datele extrase din Sistemul Electronic de Achiziții Publice, până pe 10 decembrie inclusiv, indică faptul că o treime din cele 35 de contracte, mai exact 10, au fost atribuite prin negociere fără anunț de participare, 8 prin cerere de ofertă, doar 17 fiind câștigate la licitație. Un alt detaliu relevant este acela că 8 din cele 17 licitații s-au încheiat în condițiile în care câștigătorul a fost și singurul ofertant sau a avut singura oferă admisibilă.

Cele mai multe contracte din județ (15) s-au semnat în ultimele trei luni ale anului.Cele mai bănoase s-au semnat însăp din primele trei luni ale anului electoral, primăriile de orașe alocându-le acestora 86% din banii pe care i-au împărțit pe tot parcursul anului (24,5 milioane de euro).

Până la final, Consiliul județean a cheltuit 6.394.500 de euro din care 69,7%% (mai exact 4,4 milioane) în trimestrul al patrulea. Primăriile de orașe, pe de altă parte, au semnat contracte de  28,5 milioane de euro: 86,1%% din bani fiind cheltuiți în trimestrul întâi, 3% în al doilea, 7,6% între cele două runde electorale și 3,3% în al patrulea trimestru.

Cum au fost cheltuite fondurile publice și sursele acestora, care sunt primele cinci cele mai valoroase investiții din acest an, pe de o parte ale CJ, pe de altă parte ale primăriilor de orașe din județ, ca și topul primelor 10 firme care au încheiat în 2014 contracte cu statul la nivel local, în județul Bacău, se poate vedea, detaliat, mai jos.

Grafic Gândul.info. Sursa informațiilor: Sistemul Electronic de achiziții publice

Grafic Gândul.info. Sursa informațiilor: Sistemul Electronic de achiziții publice

Grafic Gândul.info. Sursa informațiilor: Sistemul Electronic de achiziții publice

Grafic Gândul.info. Sursa informațiilor: Sistemul Electronic de achiziții publice

Inchide