BISTRIȚA-NĂSĂUD. Unde au mers banii publici în 2014. Topul firmelor care au contracte locale cu statul

Redactor:
Anca Simina
Cu 25,4 milioane de euro, bani îndreptați spre achiziții publice, județul Bistrița-Năsăud este al 27-lea în topul cheltuielilor la nivel local în 2014. Cele mai mari sume, 20 de milioane, au mers în construcții sau reparații de drumuri și clădiri.

Analiza Gândul privind achizițiile locale în 2014, an cu două runde electorale, arată că județul Bistrița-Năsăud se află, în topul cheltuielilor locale ale celor 41 de județe și ale municipiului București, pe locul al 27-lea, cu 25.414.000 de euro împărțite între 25 de contracte și 21 de firme sau asocieri de companii care le-au câștigat, fie integral, fie parțial.

Datele extrase din Sistemul Electronic de Achiziții Publice, până pe 10 decembrie inclusiv, indică faptul că mai mult de jumătate din cele 25 de contracte, mai exact 15, au fost atribuite direct, prin cerere de ofertă, 5 s-au semnat după negociere fără anunț de participare, doar 5 fiind câștigate la licitație deschisă. Un alt detaliu relevant este acela că 2 din cele 5 licitații s-au încheiat în condițiile în care câștigătorul a fost și singurul ofertant sau a avut singura oferă admisibilă.

Cele mai multe contracte din județ (17) s-au semnat în trimestrele al doilea și al treilea, din martie până în septembrie inclusiv, perioadă suprapusă peste campania pentru europarlamentare și debutul celei pentru prezidențiale.

Până la final, Consiliul județean a cheltuit 19.816.000 de euro din care 72% (mai exact 14,2 milioane) în a doua parte a anului. Primăriile de orașe, pe de altă parte, au semnat contracte de  5,5 milioane de euro: 98,3% din bani fiind cheltuiți în trimestrul întâi, și 1,7% în al doilea

Cum au fost cheltuite fondurile publice și sursele acestora, care sunt primele cinci cele mai valoroase investiții din acest an, pe de o parte ale CJ, pe de altă parte ale primăriilor de orașe din județ, ca și topul primelor 10 firme care au încheiat în 2014 contracte cu statul la nivel local, în județul Bistrița-Năsăud, se poate vedea, detaliat, mai jos.

Grafic Gândul.info. Sursa informațiilor: Sistemul Electronic de achiziții publice

Grafic Gândul.info. Sursa informațiilor: Sistemul Electronic de achiziții publice

Grafic Gândul.info. Sursa informațiilor: Sistemul Electronic de achiziții publice

Grafic Gândul.info. Sursa informațiilor: Sistemul Electronic de achiziții publice

Inchide