BOTOȘANI. Unde au mers banii publici în 2014. Topul firmelor care au contracte locale cu statul

Redactor:
Anca Simina
Cu 21,5 milioane de euro, bani îndreptați spre achiziții publice, județul Botoșani este al 30-lea în topul cheltuielilor la nivel local în 2014. Cele mai mari sume, 14 milioane de euro, au mers în construcții sau reparații de drumuri și clădiri.

Analiza Gândul privind achizițiile locale în 2014, an cu două runde electorale, arată că județul Botoșani se află, în topul cheltuielilor locale ale celor 41 de județe și ale municipiului București, pe locul al 30-lea, cu 21.561.000 de euro împărțite între 15 de contracte și 21 de firme sau asocieri de companii care le-au câștigat, fie integral, fie parțial.

Datele extrase din Sistemul Electronic de Achiziții Publice, până pe 10 decembrie inclusiv, indică faptul că jumătate din cele 15 contracte, mai exact 8, au fost atribuite direct, prin cerere de ofertă, 3 s-au semnat după o negociere directă fără anunț de participare, doar 4 fiind câștigate la licitație deschiisă. Un alt detaliu relevant este acela că 2 din cele 4 licitații deschise s-au încheiat în condițiile în care câștigătorul a fost și singurul ofertant sau a avut singura oferă admisibilă.

Ca în multe județe ale țării, cele mai multe contracte din județ (10) s-au semnat în ultimele șase luni ale anului. Cele mai mari sume de bani – 19,9 milioane de euro, adică 92% – s-au împărțit însă în trimestrele al doilea și al treilea, perioadă suprapusă peste campaniile electorale.

Până la final, Consiliul județean a cheltuit 20.466.000de euro iar marile contracte ale primăriilor de orașe s-au rezumat la 1.094.000 de euro cheltuiți în proporție de 4,4% în trimestrul întâi, 0,6 % în al doilea, 71,3% între cele două runde electorale și 23,7% în al patrulea trimestru.

Cum au fost cheltuite fondurile publice și sursele acestora, care sunt primele cinci cele mai valoroase investiții din acest an, pe de o parte ale CJ, pe de altă parte ale primăriilor de orașe din județ, ca și topul primelor 10 firme care au încheiat în 2014 contracte cu statul la nivel local, în județul Botoșani, se poate vedea, detaliat, mai jos.

Grafic Gândul.info. Sursa informațiilor: Sistemul Electronic de achiziții publice

Grafic Gândul.info. Sursa informațiilor: Sistemul Electronic de achiziții publice

Grafic Gândul.info. Sursa informațiilor: Sistemul Electronic de achiziții publice

Grafic Gândul.info. Sursa informațiilor: Sistemul Electronic de achiziții publice

Inchide