BUZĂU. Unde au mers banii publici în 2014. Topul firmelor care au contracte locale cu statul

Redactor:
Anca Simina
Cu 16,8 milioane de euro, bani îndreptați spre achiziții publice, județul Buzău este al 35-lea în topul cheltuielilor la nivel local în 2014. Peste 11 milioane, majoritatea din bugetul intern, au mers în construcții sau reparații de drumuri și clădiri.

Analiza Gândul privind achizițiile locale în 2014, an cu două runde electorale, arată că județul Buzău se află, în topul cheltuielilor locale ale celor 41 de județe și ale municipiului București, pe locul al 35-lea, cu 16.836.000 de euro împărțite între 30 de contracte și 27 de firme sau asocieri de companii care le-au câștigat, fie integral, fie parțial.

Datele extrase din Sistemul Electronic de Achiziții Publice, până pe 10 decembrie inclusiv, indică faptul că mai bine de jumătate din cele 30 de contracte, mai exact 16, au fost atribuite direct, prin cerere de efertă, 8 s-au semnat după o negociere fără anunț de participare cu o singură firmă, doar 6 fiind câștigate la licitație directă. Un alt detaliu relevant este acela că 2 din cele 6 licitații s-au încheiat în condițiile în care câștigătorul a fost și singurul ofertant sau a avut singura oferă admisibilă.

Cele mai multe contracte din județ (10) s-au semnat în trimestrul al treilea, înaintea campaniei dinaintea alegerilor prezidențiale. Cele mai bănoase au venit însă, prin CJ, în ultimul trimestru, suprapus peste perioada alegerilor. Atunci s-au atribuit 77% din banii județului, adică 12,5 milioane de euro.

Până la final, Consiliul județean a cheltuit 16.1 milioane de euro, în timp ce primăriile de orașe au semnat contracte de doar 663.000 de euro, 23,6% din bani fiind cheltuiți în trimestrul întâi, și 76,3% între cele două runde electorale.

Cum au fost cheltuite fondurile publice și sursele acestora, care sunt primele cinci cele mai valoroase investiții din acest an, pe de o parte ale CJ, pe de altă parte ale primăriilor de orașe din județ, ca și topul primelor 10 firme care au încheiat în 2014 contracte cu statul la nivel local, în județul Buzău, se poate vedea, detaliat, mai jos.

Grafic Gândul.info. Sursa informațiilor: Sistemul Electronic de achiziții publice

Grafic Gândul.info. Sursa informațiilor: Sistemul Electronic de achiziții publice

Grafic Gândul.info. Sursa informațiilor: Sistemul Electronic de achiziții publice

Grafic Gândul.info. Sursa informațiilor: Sistemul Electronic de achiziții publice

Inchide