CLUJ. Unde au mers banii publici în 2014. Topul firmelor care au contracte locale cu statul

Redactor:
Anca Simina
Cu 94,7 milioane de euro, bani îndreptați spre achiziții publice, județul Cluj este al patrulea în topul cheltuielilor la nivel local în 2014. Peste 71 de milioane din care 63 de milioane fonduri europene, au mers spre infrastructură.

Analiza Gândul privind achizițiile locale în 2014, an cu două runde electorale, arată că județul Cluj se află, în topul cheltuielilor locale ale celor 41 de județe și ale municipiului București, pe locul al treilea, cu 94.743.000 de euro împărțite între 34 de contracte și 38 de firme sau asocieri de companii care le-au câștigat, fie integral, fie parțial.

Datele extrase din Sistemul Electronic de Achiziții Publice, până pe 10 decembrie inclusiv, indică faptul că jumătate din cele 34 de contracte, mai exact 18, au fost atribuite direct, prin cerere de ofertă, trei s-au semnat după negociere fără anunț de participare la care s-a prezentat o singură companie, 13 fiind câștigate la licitație deschisă. Una din cele din cele 13 licitații s-a încheiat în condițiile în care câștigătorul a fost și singurul ofertant pentru partea din contract vizată.

Cele mai multe contracte din județ (26) s-au semnat în ultimele șase luni ale anului.

Până la final, Consiliul județean a cheltuit 28.812.000 de euro din care peste 97%% (mai exact 28,1 milioane de euro) în primele două trimestre, după arestarea lui Horea Uioreanu, președintele CJ, achizițiile județene fiind practic înghețate. Primăriile de orașe, pe de altă parte, au semnat contracte de 65.930.000 de euro, distribuite relativ echilibrat pe parcursul anului: 25,6% din bani fiind cheltuiți în trimestrul întâi, 33,5 % în al doilea, 29,3% între cele două runde electorale și 11,6% în al patrulea trimestru.

Cum au fost cheltuite fondurile publice și sursele acestora, care sunt primele cinci cele mai valoroase investiții din acest an, pe de o parte ale CJ, pe de altă parte ale primăriilor de orașe din județ, ca și topul primelor 10 firme care au încheiat în 2014 contracte cu statul la nivel local, în județul Cluj, se poate vedea, detaliat, mai jos.

Grafic Gândul.info. Sursa informațiilor: Sistemul Electronic de achiziții publice

Grafic Gândul.info. Sursa informațiilor: Sistemul Electronic de achiziții publice

Grafic Gândul.info. Sursa informațiilor: Sistemul Electronic de achiziții publice

Grafic Gândul.info. Sursa informațiilor: Sistemul Electronic de achiziții publice

Inchide