COVASNA. Unde au mers banii publici în 2014. Topul firmelor care au contracte locale cu statul

Redactor:
Anca Simina
Cu 27,8 milioane de euro, bani îndreptați spre achiziții publice, județul Covasna este al 26-lea în topul cheltuielilor la nivel local în 2014. Peste 18 milioane de euro au mers spre lucrări publice - întreținere sau reparații de drumuri, refacerea clădirilor sau lucrări pentru locuri de agrement.

Analiza Gândul privind achizițiile locale în 2014, an cu două runde electorale, arată că județul Covasna se află, în topul cheltuielilor locale ale celor 41 de județe și ale municipiului București, pe locul al 26-lea, cu 27.803.000 de euro împărțite între 21 de contracte și 23 de firme sau asocieri de companii care le-au câștigat, fie integral, fie parțial.

Datele extrase din Sistemul Electronic de Achiziții Publice, până pe 10 decembrie inclusiv, indică faptul că mai mult de jumătate din cele 21 de contracte, mai exact 13, au fost atribuite direct, prin cereri de ofertă, unul a fost semnat după o negociere fără anunț de participare și 7 au fost câștigate la licitație. Un alt detaliu relevant este acela că 2 din cele 7 licitații deschide s-au încheiat în condițiile în care câștigătorul a fost și singurul ofertant sau a avut singura oferă admisibilă.

Cele mai multe contracte din județ (16) s-au semnat în ultimele șase luni ale anului. Primăriile, în special, au respectat „schema națională” prin care cele mai multe fonduri  – peste 87% în acest caz – s-au atrbuit în fiecare din ultimele două trimestre ale anului, în preajma prezidențialelor.

Până la final, Consiliul județean a cheltuit 25.141.000 de euro din care 42% (mai exact 10,6 milioane de euro) în primul trimestru. Primăriile de orașe, pe de altă parte, au semnat contracte de 2,6 milioane de euro, 2,3 dintre acestea fiind atribuite în ultimele șase luni ale lui 2014.

Cum au fost cheltuite fondurile publice și sursele acestora, care sunt primele cinci cele mai valoroase investiții din acest an, pe de o parte ale CJ, pe de altă parte ale primăriilor de orașe din județ, ca și topul primelor 10 firme care au încheiat în 2014 contracte cu statul la nivel local, în județul Covasna, se poate vedea, detaliat, mai jos.

Grafic Gândul.info. Sursa informațiilor: Sistemul Electronic de achiziții publice

Grafic Gândul.info. Sursa informațiilor: Sistemul Electronic de achiziții publice

Grafic Gândul.info. Sursa informațiilor: Sistemul Electronic de achiziții publice

Grafic Gândul.info. Sursa informațiilor: Sistemul Electronic de achiziții publice

Inchide