GALAȚI. Unde au mers banii publici în 2014. Topul firmelor care au contracte locale cu statul

Redactor:
Anca Simina
Cu 30,8 milioane de euro, bani îndreptați spre achiziții publice, județul Arad este al 22-lea în topul cheltuielilor la nivel local în 2014. Peste 19,5 milioane de euro, majoritatea din bugetul intern, au mers spre lucrări publice - întreținere sau reparații de drumuri, refacerea clădirilor sau lucrări pentru locuri de agrement.

Analiza Gândul privind achizițiile locale în 2014, an cu două runde electorale, arată că județul Galați se află, în topul cheltuielilor locale ale celor 41 de județe și ale municipiului București, pe locul al 22-lea, cu 30.826.000 de euro împărțite între 38 de contracte și 29 de firme sau asocieri de companii care le-au câștigat, fie integral, fie parțial.

Datele extrase din Sistemul Electronic de Achiziții Publice, până pe 10 decembrie inclusiv, indică faptul că mai puțin de jumătate din cele 38 de contracte, mai exact 17, au fost câștigate la licitație deschisă. Mai mult, 11 din cele 17 licitații s-au încheiat în condițiile în care câștigătorul a fost și singurul ofertant sau a avut singura oferă admisibilă. Alte 8 au fost atribuite prin negociere fără anunț de participare, iar 13 prin cerere de ofertă.

Cele mai multe contracte din județ (26) s-au semnat în ultimele șase luni ale anului. Primăriile, în special, au respectat „schema națională” prin care cele mai multe fonduri  – peste 87%  în acest caz – s-au atrbuit în trimestrele al doilea și al treilea, în campaniile electorale.

Până la final, Consiliul județean a cheltuit 12,5 milioane de euro din care 77,6% (mai exact 9,7 milioane de euro) în semestrul al doilea. Primăriile de orașe, pe de altă parte, au semnat contracte de 18,2 milioane de euro, 65,6% din bani fiind cheltuiți în trimestrul al doilea, 23,1% în al treilea și 11,2% în al patrulea trimestru.

Cum au fost cheltuite fondurile publice și sursele acestora, care sunt primele cinci cele mai valoroase investiții din acest an, pe de o parte ale CJ, pe de altă parte ale primăriilor de orașe din județ, ca și topul primelor 10 firme care au încheiat în 2014 contracte cu statul la nivel local, în județul Galați, se poate vedea, detaliat, mai jos.

Grafic Gândul.info. Sursa informațiilor: Sistemul Electronic de achiziții publice

Grafic Gândul.info. Sursa informațiilor: Sistemul Electronic de achiziții publice

Grafic Gândul.info. Sursa informațiilor: Sistemul Electronic de achiziții publice

Grafic Gândul.info. Sursa informațiilor: Sistemul Electronic de achiziții publice

Inchide