GIURGIU. Unde au mers banii publici în 2014. Topul firmelor care au contracte locale cu statul

Redactor:
Anca Simina
Cu 19,2 milioane de euro, bani îndreptați spre achiziții publice, județul Giurgiu este al 33-lea în topul cheltuielilor la nivel local în 2014. 12 milioane au mers spre lucrări publice - întreținere sau reparații de drumuri, refacerea clădirilor sau lucrări pentru locuri de agrement. Mai bine de 11 milioane dintre acestea vor acoperi însă gropile de pe o porțiune de 36 de kilometri de drum județean reabilitat cu fonduri europene.

Analiza Gândul privind achizițiile locale în 2014, an cu două runde electorale, arată că județul Giurgiu se află, în topul cheltuielilor locale ale celor 41 de județe și ale municipiului București, pe locul al 33-lea, cu 19.280.000 de euro împărțite între 26 de contracte și 27 de firme sau asocieri de companii care le-au câștigat, fie integral, fie parțial.

Datele extrase din Sistemul Electronic de Achiziții Publice, până pe 10 decembrie inclusiv, indică faptul că doar o treime din cele 26 de contracte, mai exact 9, au fost câștigate prin licitație deschisă, dintre acestea 3 încheindu-se în condițiile în care câștigătorul a fost și singurul ofertant sau a avut singura oferă admisibilă. Cele mai multe, 12, au fost atribuite direct, prin cerere de ofertă, iar 5 s-au negociat cu o singură companie, fără anunț de participare.

Cele mai multe contracte din județ (16) s-au semnat în ultimele trei luni ale anului. Primăriile, în special, au respectat „schema națională” prin care cele mai multe fonduri  – peste 30% – s-au atrbuit în fiecare din ultimele două trimestre ale anului, în preajma prezidențialelor.

Până la final, Consiliul județean a cheltuit 18.857.000 de euro din care 90% (mai exact 16,9 milioane de euro) în semestrul al doilea. Primăriile de orașe, pe de altă parte, au semnat contracte de 422.000 de euro atribuindu-i în proporție de 100% în a doua parte a anului.

Cum au fost cheltuite fondurile publice și sursele acestora, care sunt cele mai valoroase investiții din acest an, pe de o parte ale CJ, pe de altă parte ale primăriilor de orașe din județ, ca și topul primelor 10 firme care au încheiat în 2014 contracte cu statul la nivel local, în județul Giurgiu, se poate vedea, detaliat, mai jos.

Grafic Gândul.info. Sursa informațiilor: Sistemul Electronic de achiziții publice

Grafic Gândul.info. Sursa informațiilor: Sistemul Electronic de achiziții publice

Grafic Gândul.info. Sursa informațiilor: Sistemul Electronic de achiziții publice

Grafic Gândul.info. Sursa informațiilor: Sistemul Electronic de achiziții publice

Inchide