IAȘI. Unde au mers banii publici în 2014. Topul firmelor care au contracte locale cu statul

Redactor:
Anca Simina
Cu 75,4 milioane de euro, bani îndreptați spre achiziții publice, județul Iași este al 7-lea în topul cheltuielilor la nivel local în 2014. Peste 36 de milioane, fonduri europene mai ales, au mers spre lucrări publice - întreținere sau reparații de drumuri, cfonstruirea unei noi centrale termice, refacerea clădirilor sau lucrări pentru locuri de agrement.

Analiza Gândul privind achizițiile locale în 2014, an cu două runde electorale, arată că județul Iași se află, în topul cheltuielilor locale ale celor 41 de județe și ale municipiului București, pe locul al 7-lea, cu 33.337.700 de euro împărțite între 37 de contracte și 45 de firme sau asocieri de companii care le-au câștigat, fie integral, fie parțial.

Datele extrase din Sistemul Electronic de Achiziții Publice, până pe 10 decembrie inclusiv, indică faptul că mai puțin de jumătate din cele 37 de contracte, mai exact 15, au fost câștigate în urma unor licitații deschise. Mai mult, 7 din cele 15 licitații s-au încheiat în condițiile în care câștigătorul a fost și singurul ofertant sau a avut singura oferă admisibilă. Alte 6 au fost semnate după o negociere fără anunț de participare, iar 16 au fost atribuiri directe, prin ceere de ofertă.

Ca o excepție de la „regula națională” a împărțirii banilor mai mult spre finalul anului, cu atât mai mult în context electoral, contractele din Iași s-au semnat relativ echilibrat în cele patru trimestre din 2014: câte 9 în trimestrele întâi, al doilea și al patrulea și 10 în trimestrul al treilea, în preajma campaniei pentru prezidențiale. Sumele diferă însă considerabil, de la o perioadă la alta. Astfel, primăriile și-au direcționat către companii 82% din bani (27,4 milioane de euro) în trimestrul al treilea, în debutul campaniei prezidențiale, în timp ce Consiliul Județean a împărțit 73% din sumele alocate în 2014 în trimestrul întâi, înaintea primei campanii electorale, cea pentru alegerile europarlamentare.

Cum au fost cheltuite fondurile publice și sursele acestora, care sunt primele cinci cele mai valoroase investiții din acest an, pe de o parte ale CJ, pe de altă parte ale primăriilor de orașe din județ, ca și topul primelor 10 firme care au încheiat în 2014 contracte cu statul la nivel local, în județul Iași, se poate vedea, detaliat, mai jos.

Grafic Gândul.info. Sursa informațiilor: Sistemul Electronic de achiziții publice

Grafic Gândul.info. Sursa informațiilor: Sistemul Electronic de achiziții publice

Grafic Gândul.info. Sursa informațiilor: Sistemul Electronic de achiziții publice

Grafic Gândul.info. Sursa informațiilor: Sistemul Electronic de achiziții publice

Inchide