Academicianul Adrian Restian: „Oricât de mult ne vom ascunde, noul coronavirus tot ne va prinde la un moment dat / Ideal ar fi să fim rezistenți” / Ce spune profesorul despre începerea școlilor (EXCLUSIV)

Academicianul Adrian Restian: „Oricât de mult ne vom ascunde, noul coronavirus tot ne va prinde la un moment dat / Ideal ar fi să fim rezistenți” / Ce spune profesorul despre începerea școlilor (EXCLUSIV)
Academicianul Adrian Restian: „Oricât de mult ne vom ascunde, noul coronavirus tot ne va prinde la un moment dat” / Foto caracter ilustrativ: Shutterstock
Publicat: 26/08/2020, 15:46

Academicianul Adrian Restian, vicepreședinte al Asociației Medicale Române, a declarat pentru Gândul.ro că oricât ne vom ascunde de noul coronavirus, el ne va prinde din urmă la un moment dat, iar imunitatea organismului va juca un rol vital în această situație. Profesorul mai spune că începerea școlii nu va duce la o creștere semnificativă a noilor cazuri de infecție cu noul coronavirus, iar un alt rol extrem de important în acestă perioadă îl are psihoimunologia.

„Când va începe școala trebuie făcut acel triaj epidemiologic, mereu s-a făcut, de ani de zile.  Nu cred că se vor întâmpla lucruri atât de rele precum se pretind, atunci când va începe școala, sau dacă se deschid restaurantele.

Dar lucrurile au și aspecte mai esențiale decât cele care se văd la prima vedere. De exemplu, autoritățile mizează foarte mult pe izolare, ceea ce este foarte bine. Doar că organismul nostru se bazează pe apărare. Până la urmă, această epidemie se învârte în jurul imunității noastre.

Vom scăpa sau nu de acest virus în funcție de imunitatea noastră, pentru că oricât de mult ne vom ascunde, virusul tot ne va prinde la un moment dat. Ideal ar fi să fim rezistenți și să facem forme ușoare. Sunt unele persoane care nici măcar nu acceptă intrarea virusului în organism, pentru că au un sistem imunitar foarte bun”, a declarat pentru Gândul.ro prof. dr. academician Adrian Restian, vicepreședintele Asociației Medicale Române.

„Epidemiologii spun că epidemia se va termina când 60% dintre noi ne vom imuniza”

Academicianul este de părere că ideal ar fi ca imunizarea populației să se facă lent, pentru a nu se suprasolicita sistemul medical!

Prof. dr. Adrian Restian

„Epidemiologii spun că epidemia se va termina când 60% dintre noi ne vom imuniza. Acest lucru se va întâmpla, iar ideal ar fi să se petreacă mai lent, că să nu se suprasolicite unitățile medicale, care oricum sunt foarte greu încercate în această perioadă. Repet, ideal este să nu facem forme grave. Situațiile grave sunt cam 5% din totalul îmbolnăvirilor. Dar așa cum am mai spus, nu cred că deschiderea școlilor și a restaurantelor va produce mari probleme”, mai spune profesorul Adrian Restian.

„Toată acestă epidemie se învârte în jurul imunității, asta este foarte clar”

Academicianul este de părere cu psihoimunologia este extrem de importantă în această perioadă!

„Pe de altă parte, este extrem de importantă psihoimunologia. Toată acestă epidemie se învârte în jurul imunității, asta este foarte clar. Chiar și vaccinul apelează la imunitatea noastră, dar această imunitate este foarte influențată de creier și de psihicul nostru. De 30 de ani a fost pus în circulație în cadrul medicinei termenul de psihoimunologie, care arată că psihicul influențează foarte mult sistemul imunitar. Ca atare, stresul trebuie eliminat din viața noastră.

De asemenea, este importantă și alimentația în această perioadă, precum și mișcarea fizică, care crește anumite substanțe favorabile apărării organismului.

„Cea mai bună prevenție este educația. Noi ar trebui să facem aceste lucruri, de respectare a regulilor, într-o manieră superioară, nu neapărat punitivă”

Importantă este desigur și educația. Eu port mască pentru că respect distanțarea fizică și evit aglomerațiile. Este foarte bine să purtăm mască, în magazine, în librării, în biserici. Mă feresc de înghesuială, și nu stau mult în aglomerații.

Cea mai bună prevenție este educația. Noi ar trebui să facem aceste lucruri, de respectare a regulilor, într-o manieră superioară, nu neapărat punitivă, să ne intre în sânge respectarea normelor de ingienă, și pentru noi și pentru copii (…)

Era bine dacă făceam educație, nu restricție, pentu că cea mai bună prevenție este educația iar popoarele care au educație au scăpat mai repede de valurile grele ale pandemiei”, a mai declarat academicianul Adrian Restian.

Profesorul Restian mai spune că în această perioadă este importantă și poezia sau muzica de calitate, și cultura în general. Ca atare, Asociația Medicală Română, al cărui vicepreședinte este profesorul Restian, a organizat duminică pe esplanada Ateneului un concert simfonic  susținut de Orchestra Medicilor “Dr. Ermil Nichifor”, sub bagheta dirijorului Iosif Ion Prunner.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații precum Ziarul Libertatea (6 ani), Averea, Evenimentul Zilei (3 ani), dar și la Agenția de Presă citeste mai mult
ŞOC! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a pus mâna pe...
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Ion Țiriac, ce lovitură! Și-a vândut una dintre cele mai sclipitoare și scumpe afaceri
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
Mărturia primului român infectat cu tulpina Omicron: vecinii nu-l lasă să deschidă fereastra
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
BEAT și cu ITP-ul EXPIRAT, depistat de POLIȚIȘTII constănțeni, pe bulevardul I.C. Brătianu
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Veste uriașă pentru toată România. Marcel Ciolacu a promis. A anunțat astăzi, 6 decembrie
Infidela Mihaela Rădulescu a fost prinsă în pat cu dansatorul Laurențiu. Ce va face Felix...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...