Afirmații inexacte despre sfârșitul pandemiei în Marea Britanie

Afirmații inexacte despre sfârșitul pandemiei în Marea Britanie
Afirmații inexacte despre sfârșitul pandemiei în Marea Britanie
Publicat: 13/12/2020, 12:56

Afirmația fostului vicepreședinte Pfizer „Nu este nevoie de vaccin. Pandemia s-a încheiat în Marea Britanie” – inexactă și posibil înșelătoare

Dr. Michael Yeadon, fost vicepreședinte al companiei Pfizer, a afirmat pe 16 octombrie într-un interviu pentru lockdownsceptics.org că pandemia din Marea Britanie este aproape de final, drept urmare un vaccin pentru combaterea COVID-19 nu mai este necesar. La scurt timp, în contextul în care companiile farmaceutice Pfizer și BioNTech anunțau succesul studiului la scară largă cu privire la noul vaccin anti-COVID-19, acest interviu a devenit viral pe platformele digitale, potrivit vaccinare-covid.gov.ro.

Argumentele lui Michael Yeadon au la bază ideea conform căreia populația vulnerabilă la virus este acum suficient de redusă și populația imună suficient de mare, astfel încât să nu se ajungă la un nou val de infectări la scară națională, în Marea Britanie. Totuși, potrivit Health Feedback, organizație care verifică afirmațiile științifice din mass-media cu ajutorul experților din domeniul sănătății, interviul conține mai multe afirmații inexacte.

În primul rând, datele statistice demonstrează că mai multe țări europene, inclusiv Marea Britanie, au cunoscut ocreștere a numărului de cazuri, internări și decese cauzate de COVID-19 începând cu lunile septembrie și octombrie. Mai mult, trendul ascendent se menține și în prezent.

Majoritatea populației încă nu a fost expusă la COVID-19

În al doilea rând, nu există nici o dovadă științifică care să susțină afirmația că mulți oameni au imunitate preexistentă la COVID-19. Potivit studiului din Jama Internal Medicine, seroprevalența (procentul din populație cu anticorpi specifici pentru virus) a rămas sub 20% chiar și în cele mai lovite state. În majoritatea statelor din SUA, seroprevalența este chiar sub 10%. Concluzia este că, în ciuda numărului mare de cazuri raportate în SUA până acum, majoritatea populației încă nu a fost expusă la virus și rămâne susceptibilă la infecție. Există anumite studii științifice potrivit cărora unele persoane care nu au suferit de COVID-19 dețin un anumit tip de celule imune (celule „T”) rezultate din infecții cu patogeni similari ce ar putea recunoaște SARS-CoV-2, dar gradul de eficiență a celulelor T împotriva noului coronavirus este încă insuficient cercetat.

Nu există dovezi care să indice că imunitatea comunitară a fost atinsă în Marea Britanie, de la începutul pandemiei și până acum

Răspunsul imun antiviral al unei persoane este format din mai multe componente, inclusiv anticorpi, care au capacitatea de a recunoaște și neutraliza substanțele străine din organism, precum virusurile. Tocmai din acest motiv, unul dintre obiectivele cheie ale vaccinurilor COVID-19 este stimularea producerii de anticorpi care să prevină răspândirea virusului în organism.

În al treilea rând, nu există dovezi care să indice că imunitatea comunitară (heard immunity) a fost atinsă în Marea Britanie. Imunitatea comunitară se realizează atunci când o anumită proporție din populația unei comunități este imună la un microorganism care cauzează boli (agent patogen) fie ca urmare a infecției naturale, fie ca urmare a vaccinării. Când imunitatea comunității este prezentă, nu există suficiente persoane vulnerabile într-o comunitate care pot fi infectate și pot transmite infecția altora, reducând astfel răspândirea bolii.

De aceea, afirmația că pandemia s-a încheiat în Marea Britanie este una preponderent speculativă, care nu se bazează pe datele statistice și informațiile științifice de ultimă oră.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un studiu arată că vitamina D ar putea crește rezistența la cancer