Alexandru Rafila, despre măsurile de relaxare: „Nu putem să ignorăm pericolele care urmează”

Alexandru Rafila, despre măsurile de relaxare: „Nu putem să ignorăm pericolele care urmează”
Publicat: 08/12/2021, 13:31
Actualizat: 08/12/2021, 14:04

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a declarat, miercuri, după şedinţa de Guvern, că „această deschidere din partea guvernului se datorează interesului pentru ca în România viața să capete aspecte de normalitate, însă nu putem să ignorăm pericolele care urmează.”

„Încercăm o întoarcere la normalitate și o întoarcere la un parteneriat cu populația. Sigur că există îngrijorare. România a luat aceste măsuri care par măsuri de relaxare.

Această deschidere din partea guvernului României se datorează interesului pentru ca în România viața să capete aspecte de normalitate, însă nu putem să ignorăm pericolele care urmează”, a declarat Rafila.

„Decât să avem reguli dure, mai bine să avem o anumită relaxare şi să respectăm măsurile”

Rafila a vorbit și despre faptul că multe persoane fac comparație între măsurile de relaxare luate acum şi cele din vară. „Cele din vară au fost luate pe un trend crescător constant, acum ne aflăm pe un trend descendent. Ne dorim ca acest trend descendent să continue cât mai mult timp și să nu ne întoarcem la creșterea numărului de cazuri. Pentru acest lucru trebuie să înţeleagă toată lumea că trebuie să respectăm regulile. Decât să avem reguli extrem de dure, limitative care nu sunt respectate, este mai bine să avem o anumită relaxare şi cu respectarea riguroasă a tuturor acestor reguli. În paralel ne pregătim şi pentru situaţia generată de apariţia noii tulpini”, afirmă ministrul.

„Faptul că sunt patru zile – 24 şi 25 decembrie, 31 decembrie şi 1 ianuarie – în care manifestările în aer liber pot fi organizate fără limitări deosebite nu înseamnă că „trebuie să transformăm aceste manifestări în vector de propagare a infecţiei. De asta este practic posibilă organizarea de manifestări în spaţii deschise fără niciun fel de probleme, cu o condiţie: populaţia să aibă un comportament preventiv”.

Alexandru Rafila a mai spus că o echipă de specialiști de la Institutul de Sănătate Publică și de la Parlament lucrează la proiectul legii COVID, care ar urma să condiționeze, în anumite cazuri, accesul la job de vaccinare, testare sau trecerea prin boală.

„Sper ca legea privind certificatul covid să fie aprobată în această lună”, a spus Rafila.

De asemenea, ministrul Sănătății a precizat că certificatul verde va include şi testarea COVID-19.

„Nu discutăm de faptul că cineva vine cu o hârtie pe care scrie numele și faptul că a făcut un test. Vorbim despre un certificat digital COVID. În momentul în care codul QR este scanat, se certifică momentul testării. Acest test va fi valid în funcție de tipul de test, timp de 48 sau 72 de ore. Nu este vorba despre persoane care umblă cu documente care atestă testarea” a precizat el.

Referitor la amenzile care vor fi date persoanele care nu respectă măsurile, Alexandru Rafila a declarat: „noi nu vrem să sancționăm pe nimeni, dar unde se vor impune, se vor da amenzi. Eu cred că, dincolo de cetăţeni, principalii avocaţi ai respectării măsurilor trebuie să fie operatorii economici. Trebuie să asigure respectarea tuturor măsurilor la toate tipurile de activităţi pe care le realizează. Este un lucru esenţial şi este cheia ieşirii din pandemie, alături de vaccinare şi testare.”

Renunţarea la tichetele de masă pentru cei care se vaccinează

Renunţarea la tichetele de masă pentru cei care se vaccinează a fost doar o discuţie informală, a mai declarat ministrul Sănătății.

„Au fost două discuţii: una dintre ele a fost legată de plata tuturor restanţelor către medicii de familie pentru că există în continuare pentru serviciile de vaccinare efectuate de medicii de familie restanţe, unele foarte mari şi trebuie toate plătite şi intenţionăm să plătim în măsura posibilului în această lună şi cea de-a doua discuţie: am observat că, în ciuda introducerii acelor tichete de 100 de lei, interesul a scăzut foarte mult şi discuţia a fost legată de găsirea unei alternative care să stimuleze vaccinarea. Adică dacă ai o măsură şi vezi că nu mai aduce lumea la vaccinare te gândeşti la o alternativă. Asta a fost discuţia informală, nimic mai mult, nu este nicio decizie, nici măcar nu s-a pus problema unei decizii. Este mai degrabă speculaţie care nu face altceva decât să aducă în spaţiul public subiecte care pot scădea interesul”, e de părere Rafila.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu...
FOTO. Ce transformare pentru femeia care l-a înnebunit pe Gigi Becali! A făcut avere din...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Ce a făcut Sorinel Copilul de Aur cu primii lui bani din cântări: „A cumpărat...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Se verifică banii românilor. Este obligatoriu până pe 25 mai. Legea spune clar
Cum se simte Kate Middleton. Răspunsul prințului William
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Ce se întâmplă pe piaţa medicamentelor din România?