Alexandru Rafila, despre relaxarea măsurilor anti-COVID de sărbători: „Ar trebui să fie un factor încurajator şi pentru respectarea strictă a măsurilor” | VIDEO

Publicat: 08/12/2021, 12:43

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat miercuri, în cadrul ședinței de Guvern, că relaxarea măsurilor dedicate limitării răspândirii SARS-CoV-2 în perioada sărbătorilor de iarnă ar trebui să fie însoțită de respectarea prevederilor care rămân în vigoare.

El a mai spus că legislația referitoare la sancțiunile aplicate celor care nu respectă măsurile ar trebui și ea respectată cu strictețe.

„Faptul că sunt reglementate noi prevederi, care prelungesc cu o oră programul diferitelor instituţii care organizează evenimente, pe de o parte şi s-a ridicat limita de circulaţie pe timpul nopţii pentru anumite categorii de persoane ar trebui să fie un factor încurajator şi pentru respectarea strictă a măsurilor (…) Înlesnirea unora dintre restricţii trebuie să vină la pachet cu respectarea strictă a acestor prevederi, şi trebuie să ne uităm la cadrul legal”, a spus Rafila.

Ministrul a adăugat că operatorii economici ar trebui să respecte legislația pentru a evita apariția unui nou val de îmbolnăviri.

„Foarte clar, pentru toţi operatorii economici care trebuie să respecte legislaţia, în privinţa măsurilor de protecţie, a gradului de ocupare a acestor instituţii, rebuie să fie foarte clar că nu putem să avem niciun fel de toleranţă la respectarea regulilor. Trebuie să ţinem lucrurile sub control şi să nu avem cumva un următor val care să ne pună probleme greu surmontabile”, a mai declarat ministrul.

CNSU a aprobat noi măsuri pe perioada stării de alertă

CNSU a aprobat, marţi seara, noi măsuri care se vor aplica pe perioada stării de alertă. Astfel, nevaccinaţii testaţi vor avea acces ca şi persoanele vaccinate sau trecute prin boală în spaţiile închise, a anunțat Raed Arafat.

Aceștia vor avea liber în malluri, la restaurante, pe stadioane şi la concerte, dacă prezintă un test PCR sau antigen rapid. Masca va fi purtată afară doar în locurile aglomerate, iar magazinele, barurile, cafenelele se vor închide la ora 22.00.

Măsurile ar urma să fie adoptate miercuri de către guvern, Arafat spunând că ar putea apărea modificări.

„La sesiunea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă s-a votat Hotărârea 112 pentru prelungirea stării de alertă şi măsurile necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea pandemiei de COVID 19. Clar că situaţia noastră acum este una mai bună decât acum două-trei săptămâni, astfel, după mai multe discuţii, s-a ajuns la implementarea unor măsuri pentru următoarea perioadă care vor modifica restricţiile care au fost până la acest moment”, a declarat, marți seară, Raed Arafat.