Alte patru cazuri de români cu Covid-19, în Grecia. În ce zone se aflau turiștii din țara noastră

Redactor:
Dragos Tanase
Alte patru cazuri de români cu Covid-19, în Grecia. În ce zone se aflau turiștii din țara noastră
Încă doi turiști români au fost depistați cu Covid-19, în Grecia

Alți patru români au fost depistați vc noul coronavirus în Grecia, a anunțat, vineri, Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Trei cazuri au fost confirmate în insula Thassos, iar un caz în Lefkada.

„Cu privire la cetățenii români testați pozitiv pentru COVID-19 pe teritoriul Republicii Elene, suplimentar față de cele opt cazuri comunicate anterior, în conformitate cu datele comunicate, fie în mod direct Consulatului General al României la Salonic sau Ambasadei României la Atena de către cetățenii vizați, fie de către autoritățile elene, au fost identificate alte patru cazuri de infectare cu COVID-19 în rândul turiștilor români, trei în insula Thassos și un caz în Lefkada”, anunță MAE.

Cu privire la cetățenii români testați pozitiv pentru COVID-19 pe teritoriul Republicii Elene, suplimentar față de cele opt cazuri comunicate anterior, au fost identificate alte patru cazuri de infectare cu COVID-19 în rândul turiștilor români, trei în insula Thassos și un caz în Lefkada, potrivit sursei citate.

„Totodată, cu referire la elementele menționate în spațiul public privind turiștii români depistați pozitiv cu COVID-19 în Republica Elenă și care refuză efectuarea carantinei pe teritoriul acestui stat decizând să revină în România pe cale rutieră, Ministerul Afacerilor Externe precizează că, în conformitate cu legislația bulgară, persoanele confirmate cu COVID-19 urmează a fi plasate în carantină, din dispoziția autorităților sanitare. Autoritățile bulgare pot lua, de asemenea, decizia de a nu permite accesul pe teritoriul Bulgariei. MAE reamintește că cetățenii care intră în Republica Bulgaria, inclusiv în scopul tranzitului, sunt obligați să completeze o declarație prin care atestă că nu au simptome specifice infecției cu COVID-19 și că nu au intrat în contact cu persoane care au fost diagnosticate ca infectate cu virusul SARS-CoV2 în ultimele 14 zile și nici nu sunt plasați în carantină. Declarația este disponibilă pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe – https://www.mae.ro/node/51904. În acest sens, MAE subliniază că declararea unor date false este sancționată conform legii bulgare”, precizează MAE.

MAE mai arată că, în conformitate cu informațiile comunicate public de către autoritățile elene pe site-ul https://travel.gov.gr, termenul pentru completarea formularului electronic (Passenger Locator Form) a fost modificat. Astfel, față de regula anterioară care stabilea obligativitatea completării formularului electronic cu minimum 24 de ore anterior intrării pe teritoriul Republicii Elene, conform noilor informații, acesta poate fi completat inclusiv în cursul zilei anterioare intrării pe teritoriul Greciei.

Ministerul Afacerilor Externe face apel la cetățenii români care au fost confirmați ca fiind infectați cu virusul SARS-CoV2 pe teritoriul Republicii Elene să respecte toate recomandările autorităților elene, inclusiv efectuarea măsurii carantinei.

De asemenea, MAE subliniază că nerespectarea recomandărilor autorităților elene și încălcarea protocoalelor epidemiologice cresc riscul de propagare a infecției iar în cazul revenirii în România anterior efectuării măsurilor stabilite pot pune în pericol siguranța celor de acasă.

Româncă diagnosticată cu Covid-19, spitalizată în Grecia. Testul făcut la graniță ieșise negativ

Tot mai mulți români care merg în Grecia sunt depistați cu coronavirus. Presa elenă a semnalat, miercuri, două noi cazuri, o femeie în vârstă de 60 de ani, internată deja într-un spital din Atena, și de un turist în Corfu.

Pacienta venise în vizită la fiica sa, care lucrează în apropiere de Atena, trecând granița pe la Vama Kulata/Promachonas. Acolo a făcut testul și acesta a ieșit negativ. După câteva zile, însă, femeia a prezentat simptome de infectare cu Covid-19, a mers la un spital local, unde al doilea test a ieșit pozitiv.

Pentru că starea sa de sănătate nu era una foarte bună, femeia a fost internată imediat, după care a fost transferată la un spital din Atena, potrivit Digi 24.

Cel de-al doilea caz semnalat este al unui turist român din Corfu, în vestul Greciei. Bărbatul a fost plasat în carantină, alături de soția sa, despre care nu se știe deocamdată dacă a fost și ea infectată.

Inchide