Andrei Baciu explică de ce sunt tot mai multe cazuri de reinfectări: „Subvarianta BA.5 a Omicron vine cu un element de noutate” / Ce spune despre un nou lockdown

Andrei Baciu explică de ce sunt tot mai multe cazuri de reinfectări: „Subvarianta BA.5 a Omicron vine cu un element de noutate” / Ce spune despre un nou lockdown
Andrei Baciu, fost secretar de stat în Ministerul Sănătății
Publicat: 25/07/2022, 09:38

Autoritățile dau asigurări că nu va mai exista un lockdown, deși subvarianta BA.5 a Omicron, care circulă în prezent, este mult mai contagioasă și are, în plus, un element de noutate, a explicat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

„Virusul acesta va exista cu noi de-acum încolo și vom vedea astfel de situații (valuri de infectări – n.r.), dar sperăm și credem că vor fi din ce în ce mai blânde, cu un impact din ce în ce mai mic asupra oamenilor, la nivel individual. Însă nu va dispărea. Și atunci este o chestiune de a adopta cât mai mult comportamente care ne protejează, dar la nivel individual, pentru că la nivel colectiv știm ce avem de făcut și nu cred că se va mai ajunge – cel puțin noi, în România, ferm nu luăm în calcul introducerea de restricții sau în niciun caz situații de genul lockdown”, a spus secretarul de stat.

Sursa foto: Profimedia/ Caracter ilustrativ

De ce sunt tot mai multe cazuri de reinfectări?

„Această subvariantă BA.5 a Omicron este mai contagioasă, însă datele existente spun că nu vine cu severitate, cu un impact mai mare asupra organismului infectat. Vorbim cam de același tablou clinic, vorbim cam de aceleași persoane aflate la risc”, a precizat Andrei Baciu.

„Un singur element este nou, faptul că determină o reactivitate a anticorpilor mai scăzută, de unde vedem și din ce în ce mai multe cazuri de reinfectări. Oameni care s-au infectat în trecutul apropiat nu au dobândit o imunitate suficient de mare ca urmare a trecerii prin boală și atunci se pot îmbolnăvi. Deci, asta este o chestiune nouă, care a apărut în ultimele luni, senzația că am dobândit o imunitate, dar faptul că ne-am îmbolnăvit acum câteva luni de zile și avem o protecție (nu mai e o garanție) – într-adevăr, avem o protecție, însă aceasta este mai mică decât protecția pe care o câștigam prin trecerea prin boală în trecut, cu alte variante” ale coronavirusului, a explicat secretarul de stat.

Conform sursei citate, sunt două scenarii.

„Unul, să se atingă vârful mai repede, la începutul lunii august, iar cel de-al doilea scenariu – să se întâmple undeva spre sfârșitul lunii august. Oricum ar fi, vedem că e o creștere a numărului de cazuri”, a punctat Andrei Baciu.

„Nu ne gândim la restricții, avem doar recomandări”

„Nu ne gândim la restricții în momentul de față, în momentul de față avem doar recomandări, recomandările clasice”, a dat asigurări secretarul de stat.

Purtarea măștii în spații aglomerate este recomandarea pe care o fac autoritățile,  spune Andrei Baciu.

„Mulți dintre noi ne dorim să călătorim și mergem, spre exemplu, în Franța, unde s-a ajuns și la 200.000 de cazuri pe zi, o cifră extrem, extrem de mare. Ce înseamnă lucrul ăsta pentru mine, individual? Înseamnă că sunt șanse foarte mari ca eu să mă întâlnesc cu cineva care mâine sau poimâine va deveni diagnosticat pozitiv și care astăzi este contagios și care mă poate infecta și pe mine – fără să vrea, bineînțeles, nici nu știe lucrul ăsta. Cum se poate întâmpla? Spre exemplu, aterizez pe un aeroport din Franța sau în orice altă țară cu un număr mare de cazuri, iau un autobuz până în oraș, sunt în avion, sunt într-un autobuz, în oraș, plin cu oameni.

Cu cât sunt mai multe cazuri în respectiva regiune, cu atât este mai probabil ca cineva să fie infectat. Printre acei cineva pot să fiu chiar eu. Și atunci ce fac? Atunci când văd situații cu zone de risc crescut pentru mine, individual, e foarte simplu: mă protejez. Protecția știm cum o facem. Indiferent de varianta de virus, nu s-a schimbat modalitatea de transmitere și deci nu se schimbă modalitatea de protecție: masca rămâne foarte importantă. Și eu îmi pun mască, nu știu, dacă mă urc într-un lift și sunt foarte multe persoane. Și mai e ceva important: când te duci în orice țară ca turist, te întâlnești cu oameni cu care în mod normal nu te întâlnești. Riscul acesta este un risc epidemiologic suplimentar, dar nu trebuie privit nici ca o mare tragedie. Ceea ce pot să fac este o simplă protecție”, a arătat Andrei Baciu.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
Semnele care prevestesc sfârșitul. Când moartea se apropie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Mesajul postat de Oana Roman de ziua de naștere a Mioarei Roman, care ar fi...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului