Aproape 4% dintre români sunt imuni la virusul COVID-19. Nelu Tătaru: „Avem o imunizare mică”

Aproape 4% dintre români sunt imuni la virusul COVID-19. Nelu Tătaru: „Avem o imunizare mică”
Nelu Tătaru, despre situația din România: Oamenii refuză „singura armă pe care o avem” / Sursă FOTO: Gândul/Alexandra Pandrea
Publicat: 02/09/2020, 13:57

Aproape 4% din populația țării a căpătat imunitate la COVID-19, arată ultimele date analizate de DSP-uri și Institutul de Sănătate Publică, după interpretarea analizelor a aproape 8.000 de români.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, într-un interviu pentru Europa FM spune că, față de primele date furnizate în vară, numărul persoanelor care au dezvoltat anticorpi a crescut cu aproape 2%.

Imunizare mică față de media europeană

În prima etapă, au fost analizate serurile provenite de la 4.000 de persoane, iar în cea de-a doua etapă a studiului național, au fost recoltate probe de la aproape 13 mii de persoane.

„Media europeană și țările care au avut o infectare mai mare au raportat imunizarea de 5-6%. Noi avem o imunizare mică”, spune ministrul.

Ce spune Nelu Tătaru despre începerea anului școlar

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat, marţi, că declarația pe proprie răspundere va fi înlocuită de un triaj observaţional și că vom putea face față unei eventuale creșteri a cazurilor zilnice de coronavirus, atât timp cât regulile sunt respectate.

„Nu va mai fi acea declaraţie pe proprie răspundere, va fi triaj observaţional. Când e cazul va urma triaj epidemiologic, efectuat de personal medical calificat. Dacă un copil e suspect, e cantonat până la o evaluare medicală. Fiecare copil va fi însoţit, şi orice decizie va fi luată cu acordul părinţilor”, a explicat Nelu Tătaru.

Masca va fi obligatorie, mai puțin pentru copiii de la grădiniță, cei cu vârste până în 5 ani

„Copiii de la grădiniţă, pâna la 5 ani, nu vor purta mască. Regulile impuse le vom respecta în funcţie de fiecare scenariu în parte. Credem că majoritatea şcolilor pot opera în scenariul 1, dar rămane la latitudinea şcolilor”, a declarat, marţi, Nelu Tătaru.