AVERTISMENT. Nelu Tătaru: Suntem pregătiți să luăm și alte măsuri restrictive în cazul unei transmiteri comunitare accentuate. De ce depinde relaxarea de la 1 iulie

AVERTISMENT. Nelu Tătaru: Suntem pregătiți să luăm și alte măsuri restrictive în cazul unei transmiteri comunitare accentuate. De ce depinde relaxarea de la 1 iulie
Nelu Tătaru: Ne așteptam la o creștere a cazurilor de COVID-19, dar nu ne așteptăm ca aceasta să se mențină.
Publicat: 20/06/2020, 08:15

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru nu se așteaptă ca această creștere accentuată de cazuri de coronavirus să se mențină în următoarea perioadă. Totuși, autoritățile sunt pregătite să ia noi măsuri restrictive în cazul în care se va înregistra o creștere progresivă a cazurilor de îmbolnăviri. Relaxarea pe care o așteptăm pe 1 iulie va depinde de evoluția epidemiologică, spune ministrul Sănătății.

Suntem la al treilea pachet de măsuri de relaxare odată cu 15 iunie, măsuri de relaxare care au survenit odată cu 15 mai, la un interval de 14 zile. Fiecare măsură de relaxare a fost urmată de un set de norme de punere în aplicare. Acest norme trebuie respectate. În măsura în care respectăm aceste reguli, putem spune că gestionăm o creștere progresivă a numărului de cazuri pentru o anumită perioadă, urmând ca într-un timp 2 să putem gestiona o curbă descendentă și să ne gândim la alte măsuri de relaxare”, a declarat Tătaru la b1.

Ministrul face apel la populație să respecte măsurile de protecție, pentru a preveni o transmitere comunitară accentuată a virusului.

„După cum am putut vedea, regulile au fost respectate doar de o parte din populație. Îndemn în acest sens să respectăm aceste reguli pentru a putea parcurge etapele așa cum au fost gândite și pentru a putea să ne gândim și la alte măsuri de relaxare. Noi evaluăm în fiecare zi și în fiecare săptămână situația, orice măsură de relaxare este urmată, la un moment dat, de niște contramăsuri, dacă este cazul. Urmărim fiecare caz în parte prin anchete epidemiologice, urmărim fiecare focar sau o creștere a transmiterii comunitare într-o anumită localitate. Pot veni și acele măsuri secundare, în care putem restricționa o anumită zonă unde vedem că transmiterea comunitară ia o formă accentuată”, a explicat Nelu Tătaru.

Tătaru: Ne așteptam la o creștere, dar nu ne așteptăm să se mențină această creștere

În ceea ce privește posibilitatea implementării unui nou set de măsuri restrictive, ministrul Tătaru spune că acest lucru se va întâmpla dacă ne vom confrunta cu o creștere comunitară accentuată.

„Suntem pregătiți să luăm și alte măsuri restrictive în vederea stopării unei transmiteri comunitare accentuate. Sunt anumite zone în care există focare, dar, în același timp, gestionăm și măsurile la nivel de activitate economică. Luăm fiecare caz în parte, nu mergem la general. Fiecare focar care se constituie poate fi izolat. Un nou pachet de relaxare de la 1 iulie va depinde foarte mult de ce se întâmplă în aceste 14 zile”, a mai spus Tătaru.

Din calculele specialiștilor reiese că suntem în prezent într-o creștere a transmiterii comunitare, însă acest trend ascendent nu este accentuat.

„Ne așteptam la o creștere, dar nu ne așteptăm să se mențină această creștere. Noi facem evaluările săptămânale. Graficele noastre în evaluare arată că dacă aveam pe panta descendentă un indice de 0,6-0,7 transmitere, în aceste zile s-a ridicat la 1,4, adică un pacient poate transmite la 1,4 indivizi. Suntem într-o transmitere comunitară care, în acest moment, este crescută, dar nu este accentuată, avem cazuri care cresc progresiv, nu exponențial. Suntem într-un moment în care trebuie să reamintim că există niște precauții și niște reguli care trebuie respectate și putem controla această creștere”.

Ce se va întâmpla cu spitalele suport-Covid

Ministrul susține că fiecare spital spuort covid-19 va fi analizat în mod particular și se va decide, în funcție de situația epidemiologică din zona respextivă, dacă unitatea medicală se va ocupa și de alte patologii.

„Ar trebui să analizăm și să gestionăm separat fiecare spital suport-COVID, ținând cont că săptămâna trecută erau solicitări ca aceste spitale să fie redate patologiei non-COVID. Ele vor fi analizate spearat, pentru fiecare localitate, iar dacă transmiterea comunitară va fi accentuată, va rămâne un spital suport-COVID în continuare pentru a asigura necesarul pentru această patologie”, a explicat ministrul.

În ceea ce-i privește pe pacienții asimptomatici internați la spital, Nelu Tătaru susține că în cazul în care aceștia ar fi lăsați acasă, ar duce la creșterea transmiterii comunitare.

„În condițiile în care avem o transmitere comunitară accentuată, trebuie să ne gândim că atât timp cât avem peste 300 de cazuri noi în fiecare zi, să lași la domiciliu și în comunități pacienți testați pozitiv ar însemna să crești această transmitere”, a mai spus Nelu Tătaru.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Prințesa de Wales a intrat în istoria Casei Regale Britanice. Ce titlu regal a primit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
NOILE REGULI pentru șoferi. Au fost adoptate astăzi, 24 APRILIE
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom