AVERTISMENT. Specialist: Nu există dovezi că restricțiile parțiale vor opri răspândirea COVID-19

Redactor:
Daniel Matei
AVERTISMENT. Specialist: Nu există dovezi că restricțiile parțiale vor opri răspândirea COVID-19
AVERTISMENT. Specialist: Nu există dovezi că restricțiile parțiale vor opri răspândirea COVID-19. Sursa foto: Shutterstock

Nu există dovezi potrivit cărora închiderea barurilor, restaurantelor, a cluburilor de noapte sau a altor afaceri de acest tip va încetini răspândirea noului tip de coronavirus în anumite regiuni ale Statelor Unite.

Avertismentul a fost lansat de dr. Peter Hotez, specialist în boli infecțioase și decanul școlii de boli tropicale din cadrul Baylor College of Medicine, citat de CNN.

„Până în prezent, cei mai mulți dintre guvernatorii de state nu au fost dispuși să introducă restricții totale, model care a fost de succes la New York în martie și aprilie. Deci încearcă să vadă dacă pot să facă acest lucru parțial, prin închiderea doar a barurilor sau a 50% ditre restaurante și să încurajeze utilizarea măștilor de protecție, fără să impună restricții totale”, a spus Hotez.

Mai multe state americane, precum Florida, Texas și Arizona, au impus doar restricții parțiale în locul unora totale pentru a încerca să limiteze răspândirea coronavirusului. Unele orașe și comitate au introdus obligativitatea purtării măștilor de protecție, altele nu.

Hotez: Politicienii vor și să salveze economia, dar și să limiteze pandemia. Nu se poate

Specialistul a adăugat că politicienii încearcă în același timp și să salveze economia, și să limiteze răspândirea noului tip de coronavirus, dar nu este foarte sigur că în acest moment acest lucru este posibil.

„Ce vreau să spun, care sunt dovezile care să arate că acest lucru va funcționa? S-au uitat la modelele epidemiologice, au discutat cu oamenii de știință pentru a vedea care este impactul real al acestor măsuri, să vadă dacă vor avea într-adevăr o scădere a numărului de cazuri? Nu am văzut asta. Ei încearcă să continue redeschiderea economiei, sperând că aceste măsuri vor funcționa”, a adăugat specialistul.

Hotez a mai spus că se așteaptă la mii de noi decese la nivel național în următoarele săptămâni și susține că, la fel ca până acum, minoritățile și persoanele cu venituri reduse vor fi cel mai puternic afectate.

„Sunt destul de sigur că cele mai multe din aceste cazuri de infectare și decese care vor apărea în următoarele trei săptămâni vor apărea în zonele cu nivel redus al veniturilor, în cazul afro-americanilor, hispanicilor, nativilor americani”, a spus Hotez.

Inchide