Avertismentul unui cunoscut psiholog român, infectat cu COVID-19: „Tusea e atât de puternică încât îți vine să vomiți” / Soția și copiii lui sunt, de asemenea, pozitivi: ”Tot timpul am purtat mască!” (EXCLUSIV)

Avertismentul unui cunoscut psiholog român, infectat cu COVID-19: „Tusea e atât de puternică încât îți vine să vomiți” / Soția și copiii lui sunt, de asemenea, pozitivi: ”Tot timpul am purtat mască!” (EXCLUSIV)
Publicat: 13/10/2020, 18:30
Actualizat: 13/10/2020, 18:47

Psihologul și realizatorul canalului online de știri Publive, Călin Valentin Cătălin, soția și cei doi copii s-au infectat cu noul coronavirus la începutul săptămânii trecute. Primul semnal a fost accesul de tuse și starea febrilă: „Pentru cei care nu cred, tot ce se aude pe fundal este o pneumonie galopantă”, mărturisește acesta pentru GÂNDUL.RO.

Din tot ce-a trăit și simțit în ultima săptămână pe propria piele, Cătălin și-a dat seama că tocmai asta îi lipsește sistemului: grija pentru sănătatea psihică a pacienților: „Mulți oameni vin în spital cu frica că vor muri și așa li se deteriorează starea de sănătate.  Ar trebui în spitale ca pacientul cu COVID să ajungă să vorbească despre temerile sale cu un psiholog și să-l îndrume ce să facă”.

Psihologul Cătălin Valentin se afla în urmă cu o săptămână la o pensiune unde filma o producție TV, iar într-o noapte a avut un acces de tuse foarte puternică, însoțit de o stare febrilă. Primul gând a fost că s-a infectat cu noul coronavirus.

Primul semnal: accesul de tuse

Am ieșit la benzinărie cu soția pentru că și ea tușea și am luat un ceai cald. Tot timpul am purtat mască. Cred că ce a făcut diferența până în prezent să nu ne îmbolnăvim este masca de protecție. Am făcut apoi programare undeva la un test COVID-19, pentru că erau simptome similare. Rezultatul a fost COVID-19 pozitiv. Pentru cei care nu cred, tot ce se aude pe fundal este o pneumonie galopantă.  Aici în curtea spitalului la Victor Babeș apar mașinile de la SMURD care vin cu o mulțime de oameni care nu mai au loc în spital. Lunea trecută am fost la evaluare și eram un pic mai bine. Soția și copiii s-au internat joi, iar mie în seara aceea mi s-a deteriorat starea de sănătate. Tușeam foarte tare și eram foarte amețit. Cei de la SMURD au venit imediat, m-au luat de acasă și m-au adus la reevaluare si la spital au decis să mă interneze”, povestește Cătălin Valentin.

”Tusea e atât de puternică încât îți vine să vomiți”

Starea lui Cătălin e cea mai gravă din familie. A fost cât pe ce să intre în secția de la ATI, iar temperatură cel mai mult a avut 38,5 grade: „E chinuitoare, căci se adaugă durerilor musculare”. Față de o gripă, Cătălin povestește că virusul COVID-19 se manifestă diferit, iar senzația pe care o ai e de prăbușire și colaps.

Forța cu care se manifestă, multitudinea elementelor care apar și constituie semnele și simptomele bolii sunt mult mai grave, de lungă durată față de o gripă obișnuită. În boala asta nu ai miros și ai o tuse care nu este expectorantă. Durerea nu o simți, tusea e atât de puternică încât îți vine să vomiți. Mă dureau mușchii picioarelor, nu mă puteam mișca. Raportul de oxigen în plămâni este foarte mic, mai spune Cătălin.

Diferența o face masca de protecție

Nu știe cum s-a infectat, nici el, nici familia. Mască a purtat tot timpul: „Întotdeauna aveam masca de schimb în mașină. Și am purtat masca FFP2/3, nu măști chirurgicale”, spune Cătălin.

În schimb, cei doi copii de 16 ani și jumătate au prezentat  febră și dureri de cap. Într-a opta zi, Cătălin și familia urmează să fie retestați pentru SARS-COV-2. De când s-a internat la Spitalul ”Victor Babeș”, psihologul este tratat cu eritromicină, plaquenil și un antiviral.

„Cadrele medicale de aici sunt excepționale și merită toată lauda. Acest virus o loterie care poate înceta cu purtarea măștii, iar lupta cu nedreptățile să se facă din perspectiva sănătății personale. Este inutil că te vei îmbolnăvi și vei demonstra ceva prin asta. O luptă se duce sănătos. Dacă doctorii în spitale lucrează cu măști pe față și nu s-au îmbolnăvit, e cazul să facem și noi asta. Și cu nu măști din pânză, căci sunt absolut inutile”, mai spune Cătălin.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii