Bloomberg: La actuala rată de vaccinare, viața va reveni la normal în 7 ani

Bloomberg: La actuala rată de vaccinare, viața va reveni la normal în 7 ani
Bloomberg: La actuala rată de vaccinare, viața va reveni la normal în 7 ani. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 06/02/2021, 11:13

Specialiștii în sănătate publică spun că este necesar ca umanitatea să ajungă la o rată a vaccinării cuprinsă între 70 și 85% pentru a putea considera pandemia de COVID-19 ca fiind încheiată.

Însă o analiză Bloomberg, citată de Digi24, arată că ar putea dura aproximativ 7 ani pentru ca statele lumii să vaccineze 75% din populație dacă ritmul actual al vaccinării se păstrează.

Cu toate că unele state fac progrese mai rapide, la nivel mondial vaccinul a fost administrat până acum doar pentru 120 de milioane de persoane.

Israelul, țara cu cea mai mare rată de vaccinare din lume se apropie de o rată a imunizării de 75% după doar două luni, iar Statele Unite vor imuniza 75% din populație la finalul acestui an în cazul în care vor menține rata actuală de 1,3 milioane de doze administrate în fiecare zi.

Cu toate acestea, în timp ce statele occidentale bogate înregistrează rate mari de vaccinare, cele mai multe dintre țările sărace încă așteaptă să aibă măcar acces la vaccin.

Termenul va scădea odată cu apariția mai multor vaccinuri

Cu toate acestea, Bloomberg notează că termenul de 7 ani până la care rata de vaccinare ar urma să ajungă la 75% va scădea odată cu creșterea capacității de producție și cu apariția mai multor vaccinuri pe piață.

Spre exemplu, Canada ar avea nevoie de aproape un deceniu pentru a-și imuniza populația dacă păstrează rata actuală de vaccinare, în timp ce China ar avea nevoie de 7 ani pentru a vaccina 75% din populația sa de 1,4 miliarde de locuitori.

În același timp, calculele ar putea fi afectate și de întreruperi temporare în lanțul de aprovizionare, precum cele cu care s-a confruntat Europa în ultima perioadă.

Ritmul este probabil să se accelereze pe măsură ce vor fi disponibile mai multe vaccinuri. Unele dintre cele mai mari centre de producere a vaccinurilor din lume, din India și Mexic, abia și-au deschis liniile de producție. Până acum, peste 8,5 miliarde de doze de vaccin au fost contractate de țări prin intermediul a peste 100 de acorduri, dar doar o treime dintre acestea au început campaniile de vaccinare.

România ar urma să atingă ținta în doi ani și jumătate

Potrivit datelor Bloomberg, România ar urma să atingă ținta de 75% din populație imunizată abia peste 2,6 ani.

Până în acest moment, la nivel mondial, au fost raportate oficial 77 de milioane de persoane care s-au vindecat deja, o parte dintre acestea având pentru o anumită perioadă de timp anticorpi pentru a lupta cu virusul. Alte aproape 25 de milioane cazuri sunt încă active.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase