Capacitate crescută de tratament pentru pacienții COVID-19 la Timișoara. Sistemul modular al MApN a început să preia bolnavi

Publicat: 22/07/2020, 11:23

În contextul creșterii cazurilor de infecții cu noul coronavirus, care a dus la o criză a capacității de preluare a pacienților gravi în secțiile dedicate COVID-19, la Timișoara și-a început activitatea Sistemul medical modular de izolare și tratament (SMMIT) al MApN, la aproximativ trei luni de la demararea lucrărilor de instalare.

Numărul de paturi destinate pacienților infectați cu SARS-COV-2 a crescut, de ieri, cu 54, dintre care patru de terapie intensivă, prin activarea Sistemul medical modular de izolare și tratament (SMMIT) Timișoara, care funcționează ca secție externă de Boli Infecțioase a Spitalului Clinic Militar de Urgență „Dr. Victor Popescu” din localitate. Aceste locuri sunt destinate tratării cazurilor cu formă ușoară sau medie de infecție cu SARS-COV-2, a transmis, miercuri, Ministerul Apărării Naționale, print-un comunicat de presă.

Creșterea capacității de tratament la Timișoara fusese anunțată de marți, la Gândul Live, de medicul Dorel Săndesc, vicepreședintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă și președinte al Comisiei de anestezie și terapie intensivă din cadrul Ministeului Sănătății, care a subliniat că numărul de paturi destinate pacienților infectați cu COVID-19 este în dinamică, stabilit în funcție de creșterea solicitărilor.

De exemplu, Anca Elena Ianițcaia, medic la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, a anunțat marți, tot la Gândul Live, că nu mai sunt locuri la terapie intensivă, unde sunt inclusiv pacienți tineri, în secția dedicată pacienților COVID-19.

Conform informării de marți a Grupului de Comunicare Strategică, în cele 24 de ore anterioare au fost confirmate 994 de cazuri noi de infecție cu coronavirus din 8.510 teste efectuate, un nou număr-record. Până marți, pe teritoriul României, au fost confirmate 39.133 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 25.586 au fost externate.

Patru paturi ATI, pentru pacienții în stare gravă

Astfel, potrivti MApN, la acest moment, SMMIT poate să asigure asistența medicală pentru un număr maxim de 50 de pacienți, iar capacitatea secției de ATI este de patru paturi destinate pacienților a căror stare se agravează în timpul internării, fiind posibilă asigurarea suportului vital până la transferul acestora pe o secție de ATI într-un spital COVID-19 pentru monitorizare și tratament.

Sistemul medical modular de izolare și tratament are în dotare un laborator de analize RT-PCR pentru diagnosticarea COVID-19 cu o capacitate de prelucrare de 40 de teste pe zi. Personalul medical care își desfășoara activitatea este format din medici încadrați la Spitalul Clinic Militar de Urgență ”Dr. Victor Popescu” Timișoara, precum și personal nou angajat pe o perioada de 6 luni pentru sprijin epidemiologic, a transmis MApN.

Lucrările de instalare și operaționalizare pentru cel de-al treilea Sistem Modular Medical de Izolare și Tratament (SMMIT) din România au fost demarate în a doua parte a lunii aprilie, când pe stadionul CFR au fost alocate echipe semnificative de militari din Comandamentul Logistic, de Comunicații și din Direcția Medicală a Ministerului Afacerilor Interne, cu spijinul a zeci de camioane și mijloace tehnice.

Conform informării MApN de la acea vreme, pe stadionul din Timișoara urma să fie instalat și un modul (tabără) de carantinare și izolare, cu o capacitate de 120 de locuri.

Instalarea și operaționalizarea SMMIT Timișoara a fost realizată de Direcția medicală a MApN, Statul Major al Forţelor Terestre, Comandamentul Logistic Întrunit, Direcția logistică și Comandamentul Comunicaţiilor şi Informaticii.

Sursa foto/video: MApN; Editare video: Eduard Predescu, Gândul.ro

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Legea se aplică deja în toată România. Este informația momentului pentru toți românii
Trei zodii, weekend agitat. Vin probleme peste probleme
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cercetătorii au găsit o genă care protejează împotriva Alzheimer