GÂNDUL LIVE. Medic la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara: Inconștiența este egală cu numărul de infectări / Avem zero locuri la terapie intensivă

Publicat: 21/07/2020, 13:12
Actualizat: 21/07/2020, 19:11

Anca Elena Ianițcaia, medic la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, a detaliat, la Gândul Live, îndemnul adresat oamenilor să poarte mască și să respecte măsurile de protecție, subliniind că nimeni nu are niciun interes să inventeze un virus. Intervenția a venit după ce medicul a atras atenția public asupra consecințelor ce pot fi fatale, iar reacțiile în mediul online au fost critice.

„Cumva la spital, știu cu ce mă lovesc, știu cum să mă feresc, iar afară e mult mai greu”, a mărturisit medicul Anca Elena Ianițcaia, la Gândul Live, făcând referire la oamenii care nu respectă măsurile de protecție sanitară pe motiv că virusul nu există.

„Eu pot să înțeleg că fiecare are o părere și, până la urmă, propriile convingeri, dar faptul că nu se poartă mască, totul este proporțional cu numărul de infectări. Inconștința este egală cu numărul de infectări. Iar e foarte trist că cei mai mulți pacienți care au început să vină sunt mult mai decompensați decât la început. Adică sunt mult mai gravi, iar noi, la ora actuală, avem zero locuri la terapie intensivă, și inclusiv pacienți tineri”, a explicat medicul, cu privire la secția dedicată pacienților COVID-19 la Gândul Live.

„Este foarte greu când un pacient se uită la tine și te roagă să faci tot ce poți ca să îl salvezi”, mărturisește medicul. „Mi-aș dori ca oamenii să înțeleagă că nimeni nu are niciun interes să inventeze un virus”, a completat Anca Elena Ianițcaia.

„S-ar putea să ne trezim cam târziu la realitate”

„S-ar putea să ne trezim cam târziu la realitate și chiar nu-mi doresc să ajungem acolo. E greu să convingi niște oameni care cred cu toată puterea lor că nu există un virus și că noi, de fapt, suntem toți vânduți și că în loc de pacienți avem manechine”, a spus Anca Elena Ianițcaia, care a completat că personalul medical este nevoit să poarte combinezon pe căldură și „nimeni nu are niciun interes să inventeze niciun pacient în plus”.

„Într-o după-amiază nu puteam să mă opresc din plâns fiindcă ne murise un pacient, iar, două ore mai târziu, la magazin, în spatele meu, cineva ţipa că nu nu vrea să îşi pună masca!”, este o parte din textul scris de medicul Anca Elena Ianițcaia, care a atras comentarii acide.

Medicul a mărturisit că nu a citi comentariile la interviul său, publicat în publicația Republica.ro. „Cumva e greu să citești ceva ce te afectează indirect, că nu ai cum, toți suntem oameni în spatele halatelor, nu suntem roboți, avem sentimente, nu poți să nu te implici și e trist când incerci să dechizi ochii unor oameni care, prin faptul că sunt inconștienți, îi pot infecta pe alții, care se pot agrava”, a spus medicul.

„Și e trist să spui că tu nu cunoști pe nimeni care s-a îmbolnăvit, pentru că s-ar putea, prin inconștiența ta sau a unora, să îmbolnăvească oameni dragi lor și că va fi greu să îi vadă în spital, va fi foarte greu și chiar nu doresc nimenui să aibă pe nimeni drag în spital bolnav de COVID”, a avertizat Anca Elena Ianițcaia.

În acest context, medicul a povestit că unii dintre primii pacienți infectați cu noul coronavirus au primit inclusiv amenințări cu moartea sau diferite reproșuri, acuze, înjurături doar pentru faptul că s-au îmbolnăvit.

În ultimele 24 de ore au fost confirmate 994 de cazuri noi de infecție cu coronavirus din 8.510 teste efectuate, un nou număr-record. Până marți, pe teritoriul României, au fost confirmate 39.133 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 25.586 au fost externate.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Profeția lui Elon Musk: „A mai rămas doar un an”
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”