Care sunt simptomele specifice infecției cu Omicron? Medicii de la spitalele „Victor Babeş” şi „Matei Balş” din Capitală se pregătesc de valul 5

Care sunt simptomele specifice infecției cu Omicron? Medicii de la spitalele „Victor Babeş” şi „Matei Balş” din Capitală se pregătesc de valul 5
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 05/01/2022, 13:54

Conducerea celor două mari unități medicale din Capitală care preiau bolnavii infectați cu noul Coronavirus – Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” și al Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş – explică, într-un set de răspunsuri pentru News.ro, care sunt principalel simptome ale pacienților care s-au infectat cu tulpina Omicron, care vin în număr din ce în ce mai mare, și ce măsuri au fost gândite înaintea valului 5 al pandemiei de COVID-19.

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeş din Capitală, Simin Aysel Florescu, a explicat pentru News.ro că încep să apară tot mai multe cazuri de infectare cu varianta Omicron şi că în spital va exista o secţie de terapie acută cu 21 de paturi, secţie nou creată care va ajuta enorm gestionarea pacienţilor în valul 5 pandemic, pe lângă cele 9 paturi de ATI COVID care există în prezent în unitatea sanitară.

„La cei nevaccinaţi deocamdată nu avem o certitudine că formele grave sunt date de Omicron”

Despre simptomele celor diagnosticaţi cu varianta Omicron medicul spune că, în cazul celor vaccinaţi boala se manifestă ca o rino-faringită clasică şi că, cel puţin deocamdată, nu se ştie încă ce manifestări va da în cazul celor care nu sunt vaccinaţi.

„Nu e mare lucru diferit faţă de delta, cel puţin deocamdată, doar faptul că mulţi sunt dintre cei care au fost vaccinaţi, vorbesc de călători, aceştia aveau obligativitatea de vaccinare şi au venit cu manifestări de infecţie de tract respirator superior, cu tuse, cu rinoree şi mai puţin cu alte manifestări severe, ca o rinită, ca o rino-faringită clasică deocamdată, repet, la cei care sunt vaccinaţi, cei care călătoresc”, a declarat Simin Aysel Florescu. Managerul a spus că rămâne de văzut cum se va manifesta la populaţia nevaccinată. „Aici este marea noastră problemă. La cei nevaccinaţi deocamdată nu avem o certitudine că formele grave sunt date de Omicron, urmează să vedem, sunt trimise la secvenţiere în mare parte, mai sunt forme grave care au venit, care au ajuns în terapie, încă nu ştim sigur dacă este omicron”, a spus managerul Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeş.

Și directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală, Dr. Adrian Marinescu, a explicat că în perioada în care au început să apară cazurile de omicron în România, adică în luna decembrie, cei diagnosticaţi cu această variantă a virusului şi care erau vulnerabili erau internaţi în unitatea sanitară pentru a putea fi supravegheaţi atent de medici în ideea de a nu apărea anumite complcaţii din cauza bolii în cazul lor.

„Acum, în ianuarie, din păcate, este o creştere şi este o situaţie despre care vorbeam de cel puţin o lună, nu este explozivă în momentul de faţă dar sunt cazuri, practic omicronul la acest moment face parte din infecţiile cu SARS – CoV- 2 curente, de zi cu zi, şi foarte curând vom ajunge în punctul în care vor fi predominantă această variantă, lucru pe care îl ştiam”, a spus doctorul Adrian Marinescu.

Potrivit medicului citat de News.ro, pacienții cei diagnosticaţi cu această variantă pot avea transpiraţii abundente, ca diferenţă faţă de varianta Delta, iar în rest simptomatologia este asemănătoare cu aceasta. În formele uşoare de Omocron, pot apărea febra, durerile de cap şi de gât, iar în cele grave pot apărea complicaţiile respiratorii.

În ceea ce privește vaccinurile, medicul spune că sunt benefice și în acest caz. „În mod clar, variantele actuale ne ajută, chiar dacă eficienţa este mai redusă, datele ne spun că în momentul în care faci şi boosterul şi ai o schemă completă cu 3 vaccinuri ai o protecţie bună, în ideea că nu vei face forme severe, că de fapt ceea ce ne interesează, inclusiv la Omicron, este să nu ajungem cu complicaţii în ATI, practic ne protejăm viaţa, că update-ul vaccinului va veni în martie, el este binevenit şi îl aşteptăm”, a spus Adrian Marinescu, potrivit sursei citate.

Ce spun datele oficiale

Cea mai recentă informare săptămânală a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), de sub umbrela Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), privind cazurile de COVID-19 confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), arată că, până la data de 2 ianuarie, în România au fost confirmate 92 de cazuri de infecție cu varianta Omicron, față de 25 de cazuri, deci aproape de patru ori mai puține, confirmate până în 26 dembrie, și față de primele două din România, confirmate în 4 decembrie.

Potrivit informării publicate marți, dintre cele 92 cazuri cu varianta Omicron:

  • 45,6% (42 cazuri) au avut istoric de călătorie în UK (23), Africa de Sud (8), Nigeria (4), Spania (2), Tanzania (2), Belgia (1), Olanda (1), RD Congo (1);
  • 7,6% (7 cazuri) se află în 5 focare, toate familiale, însumând 15 cazuri de COVID-19. Focarele au fost depistate în mun.București (4) și județul Prahova (1).

Dintre cazurile din focare, pentru 2 a fost menționat istoric de călătorie/contact cu persoană sosită din Spania (1), respectiv SUA (1).

  • 5,4% (5 cazuri) au avut legătură epidemiologică cu caz COVID-19;
  • 34,8% (32 cazuri) nu au nicio legătură epidemiologică menționată;
  • 6,5% (6 cazuri) – nu au răspuns apelului telefonic de la DSP.

„În acest moment nu există evidențe de transmitere comunitară susținută, la nivel național, a variantei Omicron. Dintre cele 92 cazuri confirmate cu varianta Omicron, 63 (68%) fuseseră vaccinate, toate cu schemă de vaccinare completă. Amintim faptul că unul dintre criteriile de selecție a cazurilor de COVID-19 pentru secvențiere este vaccinarea, așa încât proporția de cazuri vaccinate din totalul de cazuri confirmate cu varianta Omicron nu reflectă situația din populația generală, ci dintr-un grup selectat”, a precizat CNSCBT.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 4.893 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 993 mai multe decât în ziua anterioară, într-un vizibil trend de creștere în ultima perioadă.  276 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

Până miercuri,  5 ianuarie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.821.849 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 12.021 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 1.749.204 pacienți au fost declarați vindecați, dar 58.896 au decedat.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este OBLIGATORIU în România. Sistemul se aplică în toată țara
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”