Caz îngrijorător în Belgia: O femeie a murit după ce a fost infectată cu două tulpini ale coronavirusului în același timp

Caz îngrijorător în Belgia: O femeie a murit după ce a fost infectată cu două tulpini ale coronavirusului în același timp
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 11/07/2021, 12:49

O femeie din Belgia, în vârstă de 90 de ani, a decedat după ce a fost infectată simultan cu două tulpini ale coronavirusului.

Secvențierile au arătat că femeia fusese infectată atât cu varianta Alpha a coronavirusului, cât și cu varianta Beta a acestuia, după cum informează site-ul agenției de presă MEDIAFAX.

Femeie nu fusese vaccinată și a fost internată în luna martie la spitalul OLV din orașul belgian Aalst.

Ea a fost testată pozitiv pentru COVID-19 în ziua în care a fost internată în spital.

Deși inițial ea a avut un nivel bun de oxigen, starea femeii s-a deteriorat rapid, iar aceasta a încetat din viață cinci zile mai târziu.

„Ambele variante circulau în Belgia la acea vreme, deci este probabil ca doamna să fi contactat tulpinile de la două persoane diferite”, a declarat biologul molecular Anne Vankeerberghen de la spitalul OLV.

Nu este clar încă dacă infectarea cu două tulpini a dus neapărat la deces

Anne Vannkeerberghen spune că în acest moment este dificil de determinat dacă această co-infecție a jucat un rol în deteriorarea stării de sănătate a pacientei și la decesul acesteia.

Specialiștii belgieni au realizat o cercetare în acest caz, dar aceasta nu a fost publicată încă.

Cu toate acestea, cercetarea a fost prezentată la un congres european privind microbiologia şi bolile infecţioase. În timp ce Vankeerberghen a spus că nu au existat „alte cazuri publicate” de co-infecţii, ea a adăugat că „fenomenul este probabil subestimat”.

În ianuarie, oamenii de ştiinţă din Brazilia au raportat că două persoane au fost simultan infectate cu două tulpini diferite de coronavirus, dar studiul nu a fost încă publicat într-o revistă ştiinţifică.

Cazul femeii din Belgia scoate în evidență necesitatea derulării unor studii suplimentare care să determine dacă infectarea cu două sau mai multe tulpini ale SARS-CoV-2 poate sau nu să afecteze evoluția unui pacient sau dacă acest lucru compromite sau nu în vreun fel eficiența vaccinurilor aflate în acest moment pe piață, spun specialiștii.