Ce procent din populație trebuie vaccinat pentru a fi impuse noi măsuri de relaxare

Ce procent din populație trebuie vaccinat pentru a fi impuse noi măsuri de relaxare
Varianta de implementare a măsurilor de relaxare în funcție de zonă este luată în calcul de autorități / Sursă FOTO: Shutterstock
Publicat: 01/05/2021, 08:37
Actualizat: 01/05/2021, 08:39

Măsurile de relaxare precum deschiderea a cinematografelor, teatrelor sau a sălilor de spectacole ar trebui să fie implementate începând cu data de 1 iunie, însă Raed Arafat, secretar de stat, explică faptul că pentru ca acest lucru să se întâmplă este nevoie ca 30% din populația țării să fie vaccinată anti-COVID-19.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) Raed Arafat a susținut în cursul serii de vineri, 30 aprilie, la Digi24, că 30% din populație trebuie vaccinați cu ambele doze pentru a fi puse în practică măsuri de relaxare.

Măsuri de relaxare, decise în funcție de numărul persoanelor vaccinate anti-COVID-19

„Fără discuţie, dacă ajungem la 30% din populaţie vaccinată cu ambele doze, deja unele măsuri vor fi luate. Aţi văzut că şi în Israel, la 30% populaţie vaccinată, a fost un impact foarte serios pe numărul cazurilor. Când ajungem la cifra de 60% din populaţie vaccinată, şi sperăm să ajungem la acest procent, atunci se pot lua măsuri suplimentare”, a declarat Raed Arafat .

Astfel, revenirea la normalitate se va face treptat iar implementarea fiecărui nou set de măsuri de relaxare depinde de procentul persoanelor vaccinate anti-COVID-19.

„Dacă mergem mai departe şi bine cu vaccinarea – deja sunt peste 5 milioane de doze administrate în ţară – dacă continuăm să administrăm vaccinul şi creşte procentul celor vaccinaţi până la 1 iunie, e clar că se poate începe discuţia despre introducerea unor măsuri de revenire cât mai aproape de normalitate”, a mai explicat șeful DSU.

Prin urmare, pe măsură ce crește numărul persoanelor imunizate vor putea fi implementate mai multe măsuri de relaxare, a mai subliniat Raed Arafat.

„Ea (n.r. rata de vaccinare) este modalitatea prin care ne asigurăm revenirea la unele activităţi unde oamenii sunt împreună, unde e poate greu să se poarte mască tot timpul”, a declarat şeful DSU.

Măsurile de relaxare ar putea fi și zonale

O variantă care nu este exclusă de autorități este relaxarea treptată a restricțiilor, însă zonal, tot în funcție de rata de vaccinare anti-COVID-19.

„Nu pot exclude acest lucru. E posibil să se ajungă la astfel de abordare. E o variantă la care toată lumea se gândeşte. Aşa cum restricţiile sunt zonale, inclusiv unele măsuri de relaxare pot fi zonale, de ce nu? Trebuie însă discutat şi luată o decizie finală”, a punctat Raed Arafat.

Totodată, acesta a susținut că „devine foarte plauzibilă” implementarea unor măsuri de relaxare de la 1 iunie în funcție de scăderea cazurilor noi de COVID și creșterea numărului de persoane vaccinate în România.

„Cu siguranţă, anumite activităţi vor începe să se relaxeze după 1 iunie”

În acest context, secretarul de stat a dat exemplul măsurilor de relaxare analizare la nivelul Ministerului Culturii referitoare la posibilitatea deschiderii teatrelor sau cinematografelor.

„Se lucrează, ştiu că vor să facă şi un experiment în acest sens. Ministerul Culturii este avansat în acest aspect, pe partea de concerte, teatre, cinematografe. Cu siguranţă, anumite activităţi vor începe să se relaxeze după 1 iunie”, a spus secretarul de stat Arafat.

Datele prezentate de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) arată că 20,3% din populația țării a fost vaccinată până în prezent cu cel puțin o doză de vaccin. Este vorba de aproximativ 3,3 milioane de persoane imunizate, din care aproape 2 milioane cu ambele doze de vaccin anti-COVID-19.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Anunț pentru cei care stau la ultimul etaj din bloc. Toți proprietarii de apartamente trebuie...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”