Ce se întâmplă în București dacă incidența cazurilor COVID-19 ajunge la 3 la mie? Explicațiile lui Raed Arafat

Ce se întâmplă în București dacă incidența cazurilor COVID-19 ajunge la 3 la mie? Explicațiile lui Raed Arafat
Arafat: Până la primăvara, vara anului viitor nu vom sta liniștiți cu pandemia! / Ce spune despre vaccinul anti-COVID / Mediafax Foto / Alexandru Dobre
Publicat: 17/10/2020, 07:39

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, este de părere că Bucureștiul va ajunge în curând la o incidență a cazurilor de COVID-19 de 3 la mia de locuitori, ținând cont de evoluția pandemiei, punctând faptul că riscul este forte clar și posibil.

Raed Arafat a prezentat la Digi24, în cursul serii de vineri, 16 octombrie, măsurile care se vor lua în București dacă incidența ajunge la 3 la mie sau chiar o depășește. Potrivit informațiilor făcute publice de Grupul de Comunicare Strategică, Capitala are o incidență de 2,81 infectări cu SARS-CoV-2 la mia de locuitori în ultimele 14 zile, cea mai mare din întreaga țară.

Ce măsuri se vor lua în București dacă incidența cazurilor COVID-19 ajunge la 3 la mie?

„În momentul în care rata va ajunge la 3, se vor aplica regulile prevăzute pentru această situație în hotărârea de guvern: restaurantele închise, nu mai sunt activități la teatre, la cinematografe, masca devine obligatorie în toate spațiile publice, nu mai există diferențiere între spațiu aglomerat și spațiu neaglomerat, în toate spațiile masca este obligatorie. Sunt regulile de bază în această situație, când trecem de pragul de 3 la mie și pe care sperăm ca populația să le înțeleagă și să le respecte”, a explicat Raed Arafat.

De asemenea, acesta punctează și cât de important este ca oamenii să înțeleagă de ce se iau anumite măsuri și, implicit, să le respecte, astfel încât pandemia să fie ținută cât se poate sub control.

„Dacă oamenii nu înțeleg de ce se iau măsurile înseamnă că avem o problemă foarte mare în implementarea lor. Nu este de dorit nici să ne trezim că Jandarmeria merge cu bastonul după oameni și de aceea se încearcă să fie un dialog, pentru că nimeni nu vrea să ajungem la alte acțiuni, la alt nivel de confruntare, așa cum s-a ajuns în alte țări”, a punctat șeful DSU.

De asemenea, acesta a explicat faptul că măsurile de prevenție și limitare sunt foarte importante și pentru sistemele medicale, care au anumite limite, și care pot fi atinse dacă restricțiile impuse de autorități nu sunt respectate de cetățeni, adăugând faptul că acestea limitează în niciun fel drepturile.

Ce se întâmplă cu pelerinajul de Sfântul Dumitru

„Oricum suntem într-o fază avansată. Această diferență de 0,8 la sută cât este în prezent nu stabilește o graniță clară între o situație acceptabilă și o situație neacceptabilă”, a declarat Raed Arafat.

Totodată, acesta subliniază faptul că preferă să nu dea răspunsuri tranșante înainte de a se consulta cu ceilalți colegi, pentru că „oamenii nu cred că cineva care nu este de aceeași credință poate să fie chiar neutru și poate să vină cu soluții care nu sunt îndreptate într-o direcție sau alta”.

„Interesul meu, interesul colegilor din domeniul sănătății publice este unul pur medical, nimic altceva”, a mai explicat acesta, adăugând faptul că din punct de vedere medical, orice situație care se întâmplă cu aglomerații, cu lipsa respectării regulilor, reprezintă un risc major.

De asemenea, acesta a subliniat faptul că, din punct de vedere medical, recomandă limitarea sărbătorii la „aspectele de bază, fără participarea în număr mare a publicului”.

„Știu că vor fi poate discuții, (…) dar cert, ca medic vă spun, trebuie redus numărul oamenilor la maximum, în situația în care ne aflăm acum”, a mai subliniat șeful DSU.

Ce se întâmplă cu școlile din București dacă incidența ajunge la 3 la mie

„Dacă nu mă înșel, există acolo scenariile clare care sunt pentru școli, dar este posibil ca la 3 la mie să se ia acest lucru în considerare. Nu pot acum să vă dau răspunsul sută la sută cum va fi, dar este posibil să fie unul dintre scenariile care se iau în considerare. Acest lucru rămâne să fie discutat cu Ministerul Sănătății, cu Ministerul Educației și să se ia măsurile în conformitate cu protocoalele care erau stabilite”, a explicat Raed Arafat.

„Dacă vom continua să vedem situații cum am văzut în Centrul Vechi și dacă oamenii nu sunt dispuși să înțeleagă – petrecerile s-ar putea muta acasă, dacă se întâlnesc 30-40 într-un apartament și fac un chef, autoritățile nu pot avea niciun control -, atunci este inconștiență și vom vedea că măsurile noastre vor eșua”, a mai explicat Raed Arafat.

Specialistul subliniază și faptul că în pandemia creșterea numărului de cazuri poate fi rapidă, în timp ce scăderea este lentă, punctând că, dacă se respectă regulile, și creșterea poate fi lentă – „noi aici am scăpat de sub control situația în câteva momente”, a mai spus Raed Arafat reamintind de vidul legislativ de acum câteva luni, când cei infectați s-au putut plimba nestingheriți pe stradă.

„Acum ce încercăm să facem este să stopăm și să începem o curbă descendentă, care fără discuție nu va fi una atât de rapidă așa cum a fost creșterea pe care am văzut-o”, a punctat șeful DSU.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Vot decisiv în Senatul SUA pentru interzicerea TikTok. Ce se întâmplă acum?