Ce se întâmplă în București dacă incidența cazurilor COVID-19 ajunge la 3 la mie? Explicațiile lui Raed Arafat

Redactor:
Alexandra Mortu
Ce se întâmplă în București dacă incidența cazurilor COVID-19 ajunge la 3 la mie? Explicațiile lui Raed Arafat
Arafat: Până la primăvara, vara anului viitor nu vom sta liniștiți cu pandemia! / Ce spune despre vaccinul anti-COVID / Mediafax Foto / Alexandru Dobre

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, este de părere că Bucureștiul va ajunge în curând la o incidență a cazurilor de COVID-19 de 3 la mia de locuitori, ținând cont de evoluția pandemiei, punctând faptul că riscul este forte clar și posibil.

Raed Arafat a prezentat la Digi24, în cursul serii de vineri, 16 octombrie, măsurile care se vor lua în București dacă incidența ajunge la 3 la mie sau chiar o depășește. Potrivit informațiilor făcute publice de Grupul de Comunicare Strategică, Capitala are o incidență de 2,81 infectări cu SARS-CoV-2 la mia de locuitori în ultimele 14 zile, cea mai mare din întreaga țară.

Ce măsuri se vor lua în București dacă incidența cazurilor COVID-19 ajunge la 3 la mie?

„În momentul în care rata va ajunge la 3, se vor aplica regulile prevăzute pentru această situație în hotărârea de guvern: restaurantele închise, nu mai sunt activități la teatre, la cinematografe, masca devine obligatorie în toate spațiile publice, nu mai există diferențiere între spațiu aglomerat și spațiu neaglomerat, în toate spațiile masca este obligatorie. Sunt regulile de bază în această situație, când trecem de pragul de 3 la mie și pe care sperăm ca populația să le înțeleagă și să le respecte”, a explicat Raed Arafat.

De asemenea, acesta punctează și cât de important este ca oamenii să înțeleagă de ce se iau anumite măsuri și, implicit, să le respecte, astfel încât pandemia să fie ținută cât se poate sub control.

„Dacă oamenii nu înțeleg de ce se iau măsurile înseamnă că avem o problemă foarte mare în implementarea lor. Nu este de dorit nici să ne trezim că Jandarmeria merge cu bastonul după oameni și de aceea se încearcă să fie un dialog, pentru că nimeni nu vrea să ajungem la alte acțiuni, la alt nivel de confruntare, așa cum s-a ajuns în alte țări”, a punctat șeful DSU.

De asemenea, acesta a explicat faptul că măsurile de prevenție și limitare sunt foarte importante și pentru sistemele medicale, care au anumite limite, și care pot fi atinse dacă restricțiile impuse de autorități nu sunt respectate de cetățeni, adăugând faptul că acestea limitează în niciun fel drepturile.

Ce se întâmplă cu pelerinajul de Sfântul Dumitru

„Oricum suntem într-o fază avansată. Această diferență de 0,8 la sută cât este în prezent nu stabilește o graniță clară între o situație acceptabilă și o situație neacceptabilă”, a declarat Raed Arafat.

Totodată, acesta subliniază faptul că preferă să nu dea răspunsuri tranșante înainte de a se consulta cu ceilalți colegi, pentru că „oamenii nu cred că cineva care nu este de aceeași credință poate să fie chiar neutru și poate să vină cu soluții care nu sunt îndreptate într-o direcție sau alta”.

„Interesul meu, interesul colegilor din domeniul sănătății publice este unul pur medical, nimic altceva”, a mai explicat acesta, adăugând faptul că din punct de vedere medical, orice situație care se întâmplă cu aglomerații, cu lipsa respectării regulilor, reprezintă un risc major.

De asemenea, acesta a subliniat faptul că, din punct de vedere medical, recomandă limitarea sărbătorii la „aspectele de bază, fără participarea în număr mare a publicului”.

„Știu că vor fi poate discuții, (…) dar cert, ca medic vă spun, trebuie redus numărul oamenilor la maximum, în situația în care ne aflăm acum”, a mai subliniat șeful DSU.

Ce se întâmplă cu școlile din București dacă incidența ajunge la 3 la mie

„Dacă nu mă înșel, există acolo scenariile clare care sunt pentru școli, dar este posibil ca la 3 la mie să se ia acest lucru în considerare. Nu pot acum să vă dau răspunsul sută la sută cum va fi, dar este posibil să fie unul dintre scenariile care se iau în considerare. Acest lucru rămâne să fie discutat cu Ministerul Sănătății, cu Ministerul Educației și să se ia măsurile în conformitate cu protocoalele care erau stabilite”, a explicat Raed Arafat.

„Dacă vom continua să vedem situații cum am văzut în Centrul Vechi și dacă oamenii nu sunt dispuși să înțeleagă – petrecerile s-ar putea muta acasă, dacă se întâlnesc 30-40 într-un apartament și fac un chef, autoritățile nu pot avea niciun control -, atunci este inconștiență și vom vedea că măsurile noastre vor eșua”, a mai explicat Raed Arafat.

Specialistul subliniază și faptul că în pandemia creșterea numărului de cazuri poate fi rapidă, în timp ce scăderea este lentă, punctând că, dacă se respectă regulile, și creșterea poate fi lentă – „noi aici am scăpat de sub control situația în câteva momente”, a mai spus Raed Arafat reamintind de vidul legislativ de acum câteva luni, când cei infectați s-au putut plimba nestingheriți pe stradă.

„Acum ce încercăm să facem este să stopăm și să începem o curbă descendentă, care fără discuție nu va fi una atât de rapidă așa cum a fost creșterea pe care am văzut-o”, a punctat șeful DSU.

Prima mare lovitură încercată de CFR Cluj după plecarea lui Dan Petrescu. Mutarea care a...
Ce fetiș pervers are Bendeac în pat! Ce le pune pe iubitele lui să îi...
FOTO. Larisa Iordache, apariție incendiară! Gimnasta nu are inhibiții și își arată trupul perfect pe...
Anunţ dezastruos pentru Simona Halep! Cum pierde 700.000 de dolari dintr-un foc
A jurat că nu-i mai trebuie bărbați însurați. Pedeapsa în stil MAFIOT a unei soții...
OPINIE | Nu sînt doar ”pioneri” şi ”utecişti”: cine votează USR-PLUS, îi votează, de fapt,...
Alegeri parlamentare 2020. Mărturia unui român din Londra care a vrut să voteze: „E bătaie...
Restricțiile de Sărbători, anunțate oficial! De Crăciun și de Revelion e INTERZISĂ deplasarea
Socrii au venit în vizită, neanunţaţi. Când s-au uitat sub pat, au simţit cum li...
Cele mai perverse PRACTICI amoroase. Jumătate dintre FEMEI fac asta în pat
SUPERB! Ce are Lidl România NOU în magazinele sale! Toți clienții trebuie să știe asta...
Apariție IREALĂ în Caraș-Severin! 'Unicornul' care a fost văzut în România VIDEO
Felicitări de Moș Nicolae 2020// Mesaje și SMS-uri speciale. Odată cu Sfântul Nicolae începe cea...
Simptomele neașteptate care anunță o formă lungă de COVID-19. Semnele timpurii ale bolii
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Cine este femeia care îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis aproape peste tot
Elena Merișoreanu își răsfață nepoții la mixim! Cu ce cadouri i-a întâmpinat artista: ”Ei vor...
Inchide