CNCAV: Vaccinurile împotriva SARS-CoV-2 nu sunt recomandate femeilor însărcinate fără consultarea prealabilă a medicului

CNCAV: Vaccinurile împotriva SARS-CoV-2 nu sunt recomandate femeilor însărcinate fără consultarea prealabilă a medicului
CNCAV: Vaccinurile împotriva SARS-CoV-2 nu sunt recomandate femeilor însărcinate fără consultarea prealabilă a medicului. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 15/01/2021, 14:48

Vaccinurile împotriva COVID-19 nu sunt recomandate în acest moment femeilor însărcinate fără ca acestea să consulte în prealabil un medic și fără să fie luate în calcul riscurile și beneficiile individuale.

Informația a fost furnizată de Comitetul Național de Coordonare a Campaniei de Vaccinare (CNCAV), informează G4Media.

„Ca și în cazul multor altor medicamente, în lipsa unor date suplimentare din studiile clinice (includerea unui număr semnificativ de gravide și femei care alăptează în studiu), nu există o recomandare oficială cu privire la administrarea în sarcină și în timpul alăptării, însă acest lucru nu este descurajat atunci când se concluzionează că beneficiile depășesc riscurile”, precizează sursa citată.

Vaccinarea în timpul sarcinii

Deocamdată nu este recomandat ca vaccinurile împotriva COVID-19 dezvoltate de Pfizer-BioNTech și de Moderna să fie administrate femeilor însărcinate fără consultarea prealabilă a unui medic, care să poată lua în considerare riscurile și beneficiile individuale.

Potrivit informațiilor puse la dispoziție de către producători, până acum nu există suficiente informații obținute din studiile clinice pentru a recomanda utilizarea acestor vaccinuri în timpul sarcinii.

În studiile pe modele animale nu s-au identificat efecte negative directe sau indirecte asupra embrionului/fătului, motiv pentru care vaccinarea poate fi luată în considerare atunci când beneficiile depășesc riscurile asupra mamei sau fătului.

Vaccinarea în perioada de alăptare

În ceea ce privește situația femeilor care alăptează, nu există până în prezent studii cu privire la administrarea vaccinurilor Pfizer-BioNTech și Moderna.

În prezent nu se cunoaște dacă vaccinurile pot fi excretate în laptele matern, dar poziția Agenției Europene a Medicamentului (EMA) este că nu sunt așteptate riscuri referitoare la alăptare.

În ceea ce privește fertilitatea, în studiile pe animale nu au fost evidențiate efecte dăunătoare directe sau indirecte ale vaccinului asupra fertilității.

Vineri încep înscrierile pentru cea de-a doua etapă a vaccinării

Vineri începe cea de-a doua etapă a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19. Peste 5,5 milioane de români se încadrează în această etapă: persoane de peste 65 de ani, bolnavi cronici și angajați din domenii considerate esențiale. Deși înscrierile încep de vineri, vaccinarea în sine va fi demarată luni, 18 iauarie.

Deși înscrierile se vor putea face începând de vineri, vaccinarea propriu-zisă în cadrul celei de-a doua etape a campaniei de imunizare începe luni.

Pentru aceasta vor fi puse la dispoziție în total 750 de centre de vaccinare.

Inițial, pe 15 ianuarie, mai puțin de 400 dintre acestea vor fi pregătite, iar celelalte se deschid cinci zile mai târziu.

Înscrierile în platforma informatică de programare https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ se realizează în corelare cu cele trei etape, stabilite prin Strategia de vaccinare împotriva COVID-19, în care vor fi vaccinate grupele de populație.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Scandal la Antena 1. De ce au refuzat Petre și Buble să participe la ediția...
FOTO. Alexia Eram s-a pozat în lenjerie intimă! Fiica Andreei Esca, apariție controversată
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
30 noiembrie şi 1 decembrie, zile libere legale. Ce compensaţii trebuie să primeşti de la...
Surpriza Dacia pentru toți ROMÂNII. Anunțul a fost făcut azi!
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Cum poate fi anihilat în doar două secunde virusul SARS-CoV-2. Descoperirea medicilor din Israel
Scandal la Antena 1. De ce au refuzat Petre și Buble să participe la ediția...
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Ziua Națională a României, MARCATĂ la Constanța
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Un bărbat a murit după ce a coborât din mașină să-și remedieze o avarie
Cea mai cumplită veste pentru România tocmai a venit: "Să sperăm că nu ajungem acolo"
Răsturnare de situație: Cine pleacă de la Antena Stars după bătaia de la toaletă? „Mi-au...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie