CNCAV: Vaccinurile împotriva SARS-CoV-2 nu sunt recomandate femeilor însărcinate fără consultarea prealabilă a medicului

Redactor:
Daniel Matei
CNCAV: Vaccinurile împotriva SARS-CoV-2 nu sunt recomandate femeilor însărcinate fără consultarea prealabilă a medicului
CNCAV: Vaccinurile împotriva SARS-CoV-2 nu sunt recomandate femeilor însărcinate fără consultarea prealabilă a medicului. Sursa foto: Shutterstock

Vaccinurile împotriva COVID-19 nu sunt recomandate în acest moment femeilor însărcinate fără ca acestea să consulte în prealabil un medic și fără să fie luate în calcul riscurile și beneficiile individuale.

Informația a fost furnizată de Comitetul Național de Coordonare a Campaniei de Vaccinare (CNCAV), informează G4Media.

„Ca și în cazul multor altor medicamente, în lipsa unor date suplimentare din studiile clinice (includerea unui număr semnificativ de gravide și femei care alăptează în studiu), nu există o recomandare oficială cu privire la administrarea în sarcină și în timpul alăptării, însă acest lucru nu este descurajat atunci când se concluzionează că beneficiile depășesc riscurile”, precizează sursa citată.

Vaccinarea în timpul sarcinii

Deocamdată nu este recomandat ca vaccinurile împotriva COVID-19 dezvoltate de Pfizer-BioNTech și de Moderna să fie administrate femeilor însărcinate fără consultarea prealabilă a unui medic, care să poată lua în considerare riscurile și beneficiile individuale.

Potrivit informațiilor puse la dispoziție de către producători, până acum nu există suficiente informații obținute din studiile clinice pentru a recomanda utilizarea acestor vaccinuri în timpul sarcinii.

În studiile pe modele animale nu s-au identificat efecte negative directe sau indirecte asupra embrionului/fătului, motiv pentru care vaccinarea poate fi luată în considerare atunci când beneficiile depășesc riscurile asupra mamei sau fătului.

 

 

Vaccinarea în perioada de alăptare

În ceea ce privește situația femeilor care alăptează, nu există până în prezent studii cu privire la administrarea vaccinurilor Pfizer-BioNTech și Moderna.

În prezent nu se cunoaște dacă vaccinurile pot fi excretate în laptele matern, dar poziția Agenției Europene a Medicamentului (EMA) este că nu sunt așteptate riscuri referitoare la alăptare.

În ceea ce privește fertilitatea, în studiile pe animale nu au fost evidențiate efecte dăunătoare directe sau indirecte ale vaccinului asupra fertilității.

Vineri încep înscrierile pentru cea de-a doua etapă a vaccinării

Vineri începe cea de-a doua etapă a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19. Peste 5,5 milioane de români se încadrează în această etapă: persoane de peste 65 de ani, bolnavi cronici și angajați din domenii considerate esențiale. Deși înscrierile încep de vineri, vaccinarea în sine va fi demarată luni, 18 iauarie.

Deși înscrierile se vor putea face începând de vineri, vaccinarea propriu-zisă în cadrul celei de-a doua etape a campaniei de imunizare începe luni.

Pentru aceasta vor fi puse la dispoziție în total 750 de centre de vaccinare.

Inițial, pe 15 ianuarie, mai puțin de 400 dintre acestea vor fi pregătite, iar celelalte se deschid cinci zile mai târziu.

Înscrierile în platforma informatică de programare https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ se realizează în corelare cu cele trei etape, stabilite prin Strategia de vaccinare împotriva COVID-19, în care vor fi vaccinate grupele de populație.

Crimă înfiorătoare. Marele campion al ţării, otrăvit şi ucis de o tânără de 18 ani....
Tatăl călăreț din Iași a vândut casa primită de la Cătălin Moroșanu! IREAL ce a...
FOTO. Anamaria Prodan s-a dezbrăcat ca să îl provoace pe Reghe? În pline zvonuri despre...
Vine BARZA? Alex Velea a spus adevărul la TV! Ce a mărturisit despre a patra...
Sorana Cîrstea a întors toate privirile la petrecerea de ziua ei de naștere: `Trăiește-ți viața!`...
Cum umple Robert Negoiță buzunarele familiei cu bani de la stat. Sumele afacerii sunt fabuloase
Coronavirus. Tulpina sud-africană vs. vaccinul Pfizer: un studiu din Israel arată posibile „breşe” în protecţia...
BANCUL ZILEI – Nevasta în filme p®no
Declarația prințului Philip, în anul 1988: „În cazul în care mă voi reîncarna, aș vrea...
Tatăl călăreț din Iași a vândut casa primită de la Cătălin Moroșanu! IREAL ce a...
Descoperire MONUMENTALĂ între zidurile Bisericii Sfântului Mormânt din Ierusalim, cel mai sacru loc al creștinătății
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
„Mașina timpului” de la NASA e gata de lansare și costă miliarde de dolari
Ce spune celebrul Morgan Freeman despre vaccinurile anti-COVID: „Dacă ai încredere în mine, vei...”
ADIO CARANTINĂ! Vestea excelentă a momentului. Anunţul a fost făcut în urmă cu puţin timp....
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. Ce s-a întâmplat cu corpul ei...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume ne spune cum putem să ne transformăm...
Inchide