Coronavirus: 27.000 de elevi infectați în ultima săptămână. Sorin Cîmpeanu: Următoarele două săptămâni vor fi grele pentru toată lumea

Coronavirus: 27.000 de elevi infectați în ultima săptămână. Sorin Cîmpeanu: Următoarele două săptămâni vor fi grele pentru toată lumea
Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu. Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 31/01/2022, 10:28

Aproximativ 27.000 de elevi s-au îmbolnăvit de COVID-19 în ultima săptămână, în contextul contagiozității ridicate a variantei Omicron, iar peste o sută de școli au trecut de luni în online ca urmare a numărului mare de cazuri.

În fața acestei situații, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, la Digi24, că școlile vor rămâne deschise pentru moment, dar că sunt voci, inclusiv ale unor medici, care contestă actualul principiu după care unitățile de învățământ trec în online, și anume gradul de ocupare a paturilor COVID din spitale.

Cîmpeanu spune că regula va fi, cel puțin momentan, păstrată și atrage atenția că, cel mai probabil, școlile din județul Cluj vor trece curând în online.

„Va trebui să înțelegem că următoarele două săptămâni, dincolo de subiectul școlii, vor fi săptămâni grele pentru toată lumea. Regula se va păstra: atunci când un județ va depăși 75 la sută (grad de ocupare în spitale) joi, următoarea săptămână va fi în online.

La Cluj, într-adevăr, avem cea mai mare rată de ocupare a acestor paturi, iar dacă se păstrează acest trend de creştere, Clujul va intra cu siguranţă de săptămâna viitoare în online cu toate şcolile şi grădiniţele. Asta este regula. Este legătura cu paturile destinate pacienţilor COVID, nu cu paturile de ATI”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

El a arătat că Franţa de două săptămâni nu mai suspendă cursurile la confirmarea a trei cazuri într-o şcoală, ci elevii bolnavi sunt izolaţi.

„Aş vrea să vă reamintesc un singur lucru. Uitaţi-vă la state precum Franţa, care a funcţionat luni de zile cu regula la trei cazuri apărute într-o clasă se suspendă prezenţa fizică în acea clasă. De două săptămâni a renunţat la această regulă. E vorba de o ţară care are 400.000 de infectări zilnic. În Franţa, dacă apar cinci, şase, şapte, opt, zece cazuri de copii infectaţi, acei copii infectaţi rămân izolaţi şi şcoala merge mai departe”, a mai declarat ministrul Educaţiei.

Sorin Cîmpeanu: Nu am susținut niciodată trecerea tuturor școlilor în online

Ministrul a mai spus că unele persoane își doresc revenirea la regulile din primul semestru, cu toate că la acea vreme le-au criticat.

El a adăugat că autoritățile fac tot posibilul pentru a diminua riscul infectării elevilor și a cadrelor didactice, dar recunoaște că acest risc nu poate fi eliminat complet.

„Nu am susţinut niciodată trecerea tuturor şcolilor în online. Mai mult decât atât, văd acum că sunt nostalgici după regulile primul semestru. În primul semestru tot aceiaşi critici spuneau că nu are nicio legătură rata de infectare din localitate cu funcţionarea şcolii, spuneau că nu are nicio legătură rata de vaccinare a personalului din învăţământ cu funcţionarea şcolii. Acum înţeleg că nu e bine nici cu legătura cu paturile destinate pacienţilor COVID. E bine să îi lăsam pe cei în măsură să se pronunţe să o facă şi şcoala să meargă mai departe. Noi încercăm să ne asigurăm prin teste, prin măşti, prin toate regulile sanitare care trebuie respectate, că diminuăm cât mai puţin acest risc, care nu va putea fi eliminat”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Regula privind închiderea școlilor, criticată de specialiști

Medicul de Terapie Intensivă Radu Țincu susține că nu vede o legătură între rata de ocupare a paturilor COVID din spitale și închiderea școlilor și descrie această regulă ca fiind „un nonsens”.

„Un caz pozitiv într-o colectivitate școlară va transmite aproape la 70 – 80 la sută din clasa respectivă virusul SARS-CoV-2. Ce legătură au paturile de ATI cu deschiderea școlilor? Este unul dintre cele mai mari nonsensuri din politica sanitară cu privire la menținerea școlilor deschise. Nu există nicio corelație între numărul de paturi de ATI și numărul de infectări din școlile României”, spune Radu Țincu.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Culturistul „cel mai monstruos din lume” a murit la numai 36 de ani. Avea o...
Cine e femeia din casa lui Alexandru Ciucu. Afaceristul, vacanțe în Italia și Grecia alături...
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată...
Tensiuni în Canalul Mânecii. Navele de război ale Marinei Regale au urmărit nave militare și...
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda!...
Ce este ciclonul Boris și cum afectează România. „Sunt zone aflate deja în alertă meteorologică”
Fostă finalistă la Miss, ucisă ca în filmele de groază de soțul ei. Până și...
Avertizare meteo ANM de ploi torențiale de până la 80 l/mp. Harta zonelor afectate de...
Ciclonul Boris aduce val de frig şi ninsori în România. Va ploua în câteva ore...
"Inima și sufletul meu" Durere imensă la înmormântarea Denisei, tânăra ucisă de Șacalul din Constanța!...
România, lovită din nou de inundații! Meteorologii au emis avertizări de cod portocaliu și cod...
A murit maestrul naiului din România! Artistul s-a stins din viață după ce a făcut...
Pe ce bandă circuli când întâlnești indicatorul „Inel principal”? Ce simbolizează acest semn
Tehnologie franţuzească de pe avioanele ruseşti Su-30SM, reparată de o firmă din Kazahstan, instruită de...
ULUITOR! Un posibil SEMNAL de la EXTRATEREȘTRI a ajuns pe Pământ
Bani dați înapoi din pensiile recalculate. Decizie pentru românii care au primit pensii prea mari
Gigi Mulțescu și Cornel Dinu, pe patul de suferință. Unul e internat la Elias, altul...
Din ce face bani ispita Maria Tebieș după Insula Iubirii. Cu ce se mai ocupă...
Ea este Denisa, românca stewardesă găsită moartă într-un apartament din Japonia. Avea doar 30 de...
Simona Gherghe, despre viața de mamă, cu doi copii. Ce reguli are prezentatoarea TV în...
Iulia Albu, ținuta ieșită din comun la un eveniment monden în Timișoara. Fashion editorul a...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Iubito, ce mâncăm azi? Bubulina: - Crize de nervi la grătar...
A fost creată Inteligența Artificială care poate detecta materia întunecată