COVID-19. Analiza amplă a unui medic francez pe 2.500 de radiografii toracice relevă: „Ar fi apărut încă din noiembrie în regiune!” 

COVID-19. Analiza amplă a unui medic francez pe 2.500 de radiografii toracice relevă: „Ar fi apărut încă din noiembrie în regiune!” 
COVID-19. Analiza amplă a unui medic francez pe 2.500 de radiografii toracice relevă: „Ar fi apărut încă din noiembrie în regiune!” / Sursă FOTO: ProfiMedia images - caracter ilustrativ
Publicat: 08/05/2020, 10:45
Actualizat: 08/05/2020, 10:48

Șeful departamentului de imagistică medicală de la Sppitalul albert Schweitzer din Colmar, Alsacia, susține că noul coronavirus ar fi apărut în această regiune încă de la mijlocul lunii noiembrie.

Acesta a realizat o amplă analiză a 2.456 de radiografii toracice și a ajuns la concluzia că primul pacient infectat cu noul coronavirus din regiune ar fi putut fi un bărbat care a fost internat în spital pe 16 noiembrie.

Doctorul Michel Schmitt a analizat toate radiografiile toracice care au fost făcute în cadrul departamentului pe care îl conduce în perioada 1 noiembrie – 30 aprilie, potrivit Huffington Post.

Aceste radiografii vizau mai multe tipuri de patologii: pulmonare, cardiace, traumatice.

Ulterior, cele care prezentau leziuni asemănătoare cu cele provocate de coronavirus au fost din nou analizate de alți doi radiologi iar rezultat a fost faptul că, probabil, primul pacient infectat cu SARS-CoV-2 a fost internat în spital pe 16 noiembrie 2019. Ulterior, „a urmat o progresie foarte lentă (n.r. a cazurilor) până la sfârșitul lunii februarie, urmatată de o creștere rapidă începând cu 31 martie”.

„Virusul s-a disperat apoi foarte sporadic”

„Primele cazuri exitau deja în regiune încă de la începutul lunii noiembrie”, a susținut doctorul Michel Schmitt.

Se pare că „virusul s-a disperat apoi foarte sporadic” iar „contagiunea s-a accelarat în timpul evenimentelor de sfârșit de an: piețele de Crăciun, sărbătorile petrecute în familie, până când epidemia a explodat după adunarea religioasă din Mulhouse, la sfârțitul lunii februarie”, a mai explicat radiologul.

Se pare că Michel Schmitt a realizat această amplă anchetă sau analiză deoarece „mai multți profeționiști din domeniul sănătății au remarcat în această iarnă boli atipice în rândul copiilor și al adulților, care semănau cu gripa: temperatura și tuseau au evoluat mai mult decât de obicei (de la două la trei săptămâni), afonia, pierderea gstului și a mirosului, stare neobișnuită de oboseală constantă, pierdere în greutate”.