COVID-19. Cât timp rămân în aer particulele de coronavirus de la o persoană care vorbește fără mască. Cercetătorii americani au calculat

COVID-19. Cât timp rămân în aer particulele de coronavirus de la o persoană care vorbește fără mască. Cercetătorii americani au calculat
Foto: Pexels.com / Caracter ilustrativ
Publicat: 14/05/2020, 13:44
Actualizat: 14/05/2020, 13:44

Multă lume se întreabă dacă masca de protecție într-adevăr ajută și dacă are un rol atât de mare pe cât îl dau specialiștii. Ei bine, răspunsul este da de fiecare dată! Cercetătorii americani au reușit să calculeze pentru cât timp rămân în aer particulele de coronavirus provenite de la o persoană care vorbește fără mască pe față.

Astfel, picăturile și particulele de salivă  infectate cu virusul SARS-CoV-2, împroșcate în aer atunci când oamenii vorbesc unii cu alții, rezistă până la 8 minute! Asta explică și capacitatea destul de mare pe care o are noul coronavirus, spun cercetătorii americani, citați de CNN.

Estimarea oamenilor de știință de la Institutul Național de Sănătate și de la Universitatea din Pennsylvania este că vorbitul tare pentru aproximativ 60 de secunde generează peste 1000 de astfel de particule umplute cu noul coronavirus!

Iar aceste picături infectate rămân în aer mai bine de 8 minute. Studiul a fost publicat în jurnalul științific PNAS și el arată că este suficient ca o persoană sănătoasă să inhaleze particulele de SARS-CoV-2 pentru a se infecta și ea!

Ca să realizeze experimentul, oamenii de știință americani au rugat un „subiect” să repete cuvintele „Rămâi sănătos!” într-un spațiu închis, care simulează un mediu cu aer stagnant. Fraza nu a fost aleasă întâmplător. În limba engleză, grupul de litere „th” (din cuvântul „healthy”) generează cele mai multe astfel de picături de salivă!

Apoi, cu ajutorul unui lase, cercetătorii au observat ce se întâmplă cu particulele infectate după ce ele ajung în aer. Rezultatul a fost că picăturile mari s-au micșorat și evaporat, dar abia după 8 minute!

Evident că inhalarea unor particule infectate cu noul coronavirus ar duce la răspândirea epidemiei de Covid-19 pe scară largă.